Mam maleho chlapecka, 15 mesicu. Uz od malicka pouziva vice levou ruku. Zejmena na takove ty jemnejsi veci, jako je treba navlekani krouzku na tycku atp.Ji levou rukou ze lzicky a pokud maluje pastelkou (spise cmara po papire) je to take levickou. Ja sama jsem pravak, manzel je pravak... A od toho to vse prameni. Moje tchyne si usmyslela, ze kluk proste levak nebude a vse mu cpe do prave ruky. Pastelky, lzicku... vsechno. Vojta chvilku dela pravou a pak si dotycnou vec stajne prenda.
Moje maminka je ucitelka na 1.stupni ZS a od ni vim, ze predelavat dite z levaka na pravaka ja akorat tka zadelat si na dyslexii apod.
Moje tchyne tvrdi, ze jeji druhy vnuk, nas synovec, se take jevil jako levak, v peti ho vzali k psycholozce a ta rekla, ze je pravak. Tchyne to samozrejmne vedela od zacatku, ale moje svagrova byla zrejmne blba, ze tam vubec Ondru brala.
Tak se chci jen optat, zda mate nekdo zkusenost s tim, v kolika letech lze rozeznat, zda je dite pravak nebo levak? Pry to jde uz v brisku podle ultrazvuku.. ale ja s tim nemam zkusenost. tak se radsi ptam.
Mam znamou psycholozku, velmi hodna pani doktorka a s detmi to opravdu umi. Myslite, ze by melo cenu vzit k ni naseho Vojtika? Mam totiz pocit, ze kdyz budu mit papir v ruce, budu mit od tchyne klid.
Samozrejmne by se nejadnal o nejake zkoumani, ale spis o to, ze ja bych si dala kafe a Vojta by ukazal, co umi.
Dekuji vsem za jakoukoliv odpoved .
Lenka
Předchozí