jen tak pro úplnost - protože se tu často objevuje "mám dítě na UM a je zdravé jako řípa", ale mluvíme o malých dětech. Jenže to, co děláme s miminkama, se nám vrátí klidně až za 20 let. UM, kojení, špatná strava matky, kosmetika s chemií, pleny s chemií, špatný vzduch ve městě...
Takže zdravé malé nekojené batole nezaručí zdravého dospěláka. Ono se to může vymstít mnohem později - mě se pomalu rozjelo astma kolem 6 roku, ve 12 se přidaly alergie, v 15 AE... Když jsem to rozebírala s alergology - protože v rodině nikdo žádnýma Axxxx netrpěl - častokrát jsem slyšela otázku "jak dlouho jste byla kojená?" odpověď byla "3 týdny". "Hm." Bratr byl kojený 6 týdnů, AE se mu rozjel ve 12 letech, astma ve 20. (že by mu tolik pomohly ty 3 týdny
).
Nikdo mi přímou souvoslost s mojí porušenou imunitou a nekojením nepotvrdí. Ale ani nedokáže vyvrátit. Prostě to "nekojení" může být jeden z faktorů, který může přispěje k propuknutí problému.
Tohle vědomí například u mě sehrálo velkou roli, proč nepřestat kojit (i když svoje pochybnosti o tom, že malému v MM dávám to nejlepší jsem měla a u další dětí mít taky budu - psala jsem to už výše). Imunoglobuliny do UM zatím nikdo fakt nacpat neumí.