Souhlasím... a chtěla bych přidat svůj názor.
Už jsem pomalu alergická na tvrzení typu, že kojení je to nejlepší, co může matka svému dítěti dát, že kojení je o sebedůvěře matky, že kojit může 95 procent žen atd.
Ano, kojení je jistě prospěšné, ale rozhodně nezajistí mému dítěti zdraví a spokojený život. To první je většinou geneticky dáno - a ano hodně záleží i na stravě a celkové životosprávě, ale troufám si říct, že kojení v tom tvoří jen malou část.
Co se týká alergií naší generace `sunarových dětí`, o kterých se tady zmínila nejedna `dopisovatelka`, je nesmysl svádět to na nekojení a UM. Za to spíš můžou podmínky, ve kterých jsme vyrůstaly - tím myslím např. kouření (kouřilo se pomalu i u doktora), tehdejší výživu (maso plný hormonu, ovoce a zelenina vypěstovaná na pesticidech) a vůbec veškerou chemii, která byla (a bohužel i je) kolem nás.
Ještě k té chemii dnes - tak např. hodně maminek svá dítka sice kojí, ale zároveň je patlají `krásně voňavýma krémičkama` plnýma chmikálií a konzervantů, které mohou vyvolávat alergie. Nebo používají doma různé vůně na wc a osvěžovače vzduchu, které jsou taktéž plné chemiie a tuhle chemii všichny, včetně malého mimi, dýchají (vám to nic dělat nemusí, ale co to malé?).
A že může kojit 95 procent žen? Jestli někdo víte o nějakých statistikách, dejte vědět! Vždyť to je absolutně nezměřitelné! Jak to může někdo tvrdit? Početí je také naprosto přirozená věc a přesto je spousta lidí, kteří musí podstoupit umělé oplodnění nebo požádat o adopci.
Takže vy všechny, kterým nešlo kojit, kašlete na všechny ty hlášky o kojení a radujte se z vašeho malého drobečka, láska k němu se neměří délkou kojení!
PS: A ještě jen na okraj k latačním poradkyním - nechci je házet všechny do jednoho pytle, ale brala bych je s rezervou (sama jsem se setkala se dvěma a byla jsem i ve `slavné` Laktační lize v Krči) - ono totiž, kde není nabídka - rozuměj problém -, tam není poptávka - tedy potřeba LP. A koho by to zajímalo - sama jsem kojila (pro někoho pouhé) dva měsíce a kvůli zdravotním problémům jsem musela přestat. A kdybych to mohla vzít zpět, vykašlala bych se na `super` rady typu `10 typů, jak správně kojit` či na časté přikládání kvůli zvýšení tvorby mléka a další nesmysly, které mi akorát zamotaly hlavu!
Předchozí