Nemyslím si, že by právě ženy, které, ať už z jakéhokoli důvod, nekojí, nějak bagatelizovaly výhody kojení. Spíš naopak. Spousta z nich má pocit, že neudělala pro své dítě dostatek a často tím i psychicky trpí - právě kvůli všem těm naprosto neopodstatněným tvrzením o prospěšnosti kojení. Mě by opravdu zajímala nějaká studie, která dokazuje, že kojené děti jsou zdravější, chytřejší a krásnější
Jak může někdo tvrdit, že u dítěte může kojení zmírnit atopický ekzém? Jak se to dá zjistit či změřit? Vždyť všechno to je jen a jen teorie. Všude se to sice píše, ale je to o tom věčném papouškování - co napíše jeden, toho se chytí druhý.
Ve svém okolí mám spoustu maminek (kojících i nekojících) a na internetu čtu také názory ostatních, a když to vezmu tak kolem a kolem, nedá se říct, že kojené děti = zdravější, nekojené = častěji nemocné, s atopickým ekzémem, alergiemi a já nevím s čím vším ještě, a není to ani naopak.
Také si NEMYSLÍM, že většina těch `nekojících` se nesnažila seč mohla, aby se rozkojila či kojila dělší dobu (a kdo kojit nechce, jeho věc). Někdo (a jistě je to víc, než těch 5 či kolik procent) prostě kojit nemůže a neovlivní to, ani kdyby se na hlavu stavěl.
A co se týká laktačních poradkyň - jestli někoho zajímá moje zkušenost - už v porodnici jsem se celkem dobře rozkojila, dcera pila výborně, přibývala na horní hranici, měla až nadbytek počůraných a pokakaných plenek, dala jsem jí pít, kdykoli chtěla (a že pila, dudlík si tedy ze mě nedělala), ale ouha, stejně plakala, a já si prostě myslím, že to bylo hlady. Laktační poradkyně mi vždy jen řekly, že je dobře přisátá, že výborně pije, že jen tak dál... Že by snad moje mléko bylo `hladové`? Podle laktační ligy atd. tahle možnost neexistuje! Musím uznat, že v laktační lize mi dámy v jedné věci poradily - jak si mám při kojení dát pod malou polaštář, ale toť vše.
PS: Dítko mojí známé mělo problémy se sáním, pořádně nepřibývalo, prostě se trochu napilo a pak si jen hrálo, a možná sát ani pořádně neumělo. A co jí poradila milá laktační poradkyně? Hlavně žádnou flašku!!!, za pár dní až bude mít pořádný hlad, ono se napije. A to není poprvé, kdy jsem něco podobného slyšela. Tak to pardon, ale to už opravdu hraničí s fanatismem.