I já nyní patřím mezi maminky, holčička se mi narodila v hradecké nemocnici před 14 dny. Před tím jsem ležela na odd. těhotných a musím říci, že se nedá vůbec srovnávat. Na odd. těhotných vládne vlídnost a ochota sestřiček i všech lékařů. Máte pocit, že se o vás někdo zajímá. Sestřičky jsou usměvavé a ochotné vás vždy povzbudit a podpořit. To se bohužel nedá říci o sestrách na oddělení novorozenců (k ženským sestrám jsem neměla žádné výhrady). Jakmile se vyskytnou problémy např. s kojením, a vy nemáte dostatek mléka hned po porodu, zažijete si peklo. Ano, sestry jsou povinny vám ukázat techniku kojení a také tak činí ( každá samozřejmě praktikuje jinou, jedna s kloboučkem, druhá je zásadně proti kloboučku, takže nevíte, kde vám hlava stojí a připadáte si jak největši hlupáci), ale když není mléko nebo dítě nechce sát, stáváte se " obtížnou". A na prosbu, zda by k vám přeci jen sestřička nešla třeba i 4. den po porodu, aby vám znovu ukázala a vysvětlila nějakou vhodnou techniku kojení, je vám odpovězeno, že tu nejsou proto, aby běhaly na každé vaše kojení, a že se musíte snažit sama. Pokud nekojíte a dítě musí dostávat příkrm, pohlíží se na vás jako na špatnou a neschopnou matku. Když k tomu všemu připočtete hormonální změny nastalé po porodu, výjde vám z toho ne maminka radující se z narození miminka, ale uzel plný nervů. Věřte nebo ne, ale pro mne a z toho co jsem viděla, nejen pro mne, byl pobyt v porodnici jedním slzavým údolím. Udělala jsem všechno pro to, abych už konečně mohla jít se svým miminkem domů a pořádně jsem si doma oddychla. A ještě vzkaz pro pana Dr. Neumana - pediatra z dětské kliniky. Prosím, uvědomte si, že svým nevhodným "přednášením" o kojení a svým chováním spíše maminkám ubližujete než je podporujete. Já sama jsem z Vás měla dost špatný pocit. Ostatním maminkám přeji, aby si z porodnice odnášely lepší pocit než já.
Předchozí