Moje zkušenost s porodem v NMB
Otěhotněla jsem v lednu 2007. V minulosti jsem pracovala v provozu s chemickými látkami, a proto jsem byla od začátku na rizikovém těhotenství. Vše probíhalo bez komplikací; měl se nám narodit zdravý chlapeček.
V sedmém měsíci těhotenství jsem dostala prudký zánět ledvin, ze kterého mne za 10 dní na gynekologickém oddělení NMB dostali. Doktoři, všechen personál a prostředí nemocnice byli na dobré úrovni. Tak jsem si spojila výbornou pověst porodnice na Polní s touto zkušeností a rozhodla se, že budu rodit tady. Navíc jsem sem pravidelně docházela na kontrolu ledvin, do kterých mi malej s oblibou kopal.
Termín porodu byl stanoven na 20. října. Nic se ale nedělo, až do čtvrtka 25. Mírné stahy začaly velmi brzy ráno. Pochopitelně jsme byli u prvního dítěte nejistí a nechtěli jsme nic riskovat a tak jsme v devět večer vyrazili do porodnice. Stahy byly zhruba po deseti minutách.
V porodnici mne prohlédli a řekli, že jsem otevřená na 3cm a že porod může přijít až v neděli. Instrukce „kdyby něco, přijeďte dřív“ nás moc neuklidnila. Tu noc jsem celou prosténala; stahy byly pořád po deseti minutách, stále však intenzivnější. V pátek v šest ráno jsme vyjeli na druhý pokus.
Tentokrát bylo rozhodnuto, že si mne už nechají. Než jsem porodila třikrát mne přestěhovali z pokoje na pokoj a vystřídala se směna personálu. Měl a jsem nateklé porodní cesty a potom se doktorce nelíbil úhel nasedání hlavičky, takže až po čtrnácti hodinách mne posadili na porodnický stůl. Asistentky mi při kontrakci tlačili na břicho. Doktorka si přizvala starší kolegyni. Nastřihli mě, ale ani to nepomohlo, tak nakonec vzali VEX.
Narodil se mi zdravý kluk 52 cm, 3,65 kg. V tu chvíli to prožíval spíš manžel, protože mě se nastřižení protrhlo víc, než mělo. Obě doktorky se vrhli na šití, jehož výsledek měl 16 stehů.
Šestinedělí skončilo, ale mne jizva pořád bolela. Přesně dva měsíce po porodu se mi v jizvě objevila 2 mm trhlina. Protože gynekoložka trávila vánoční dovolenou, spěchala jsem k praktické. Ta mne obratem poslala do NMB na gynekologii. Přítomná doktorka mne propláchla peroxidem, doporučila ať si jizvu proplachuji roztokem hypermanganu a poslala domů.
Dva týdny po návštěvě ambulance NMB se mi v místě trhliny vytvořil hnisavý váček. Druhý den jsem s velkými bolestmi navštívila svoji gynekoložku. Ta zjistila, že po nekvalitním zašití po porodu se mi v ráně vytvořilo ložisko hnisu vedoucí 7 cm hluboko. Do konce týdne jsem byla v NMB na operaci. Po pětidenní hospitalizaci jsem přestala kojit. Dva měsíce od opravné operace nejsem úplně v pořádku. Někdy mě přepadá strach, že se to už nikdy nespraví.
Chápu, že první porod dlouhý 14,5 hodiny není nic zvláštního.
Předchozí