Ahoj Iv*!
Jsem rada, ze o STM se zajima cim dal vic holcin. Myslim si, ze je to bezvadna vec vedet, co v mem telu zrovna probiha. Hrozne lito je mi paru, ktere se snazi o mimi treba rok a nic, a pritom to muze byt zpusobene jen tim, ze se vzdycky tuli ve spatnou dobu. Kdyz jsem se zacala zajimat o STM taky me prekvapilo, ze vetsina zen ovuluje mezi 16. a 19. dnem a pritom vsechny vedecke clanky uvadeji ovulaci na 11. az 14. den! Ja uz jsem se od stredni skoly hodne zajimala o menstruacni cyklus (biologie a biochemie byly me konicky), takze uz tehdy jsem vedela, ze zena muze byt oplodnena jen nekolik dnu v cyklu. V te dobe (asi pred 10 lety) jsem radila spoluzackam, ktere planovaly sve prvni milostne zazitky, kdy maji jiste neplodne dny, takze se nemusi bat otehotneni. Tehdy jsem to brala ciste kalendarovou metodou s predpokladem ovulace uprostred cyklu, ale zato jsem neriskovala a pocitala vic dnu jako potencialne plodnych, takze me rady – sex 4 dny po menstruaci a 9 dni pred menstraci – byly celkem spolehlive. (Zadna spoluzacka neotehotnela :)).
O STM a PPR jsem se dovedela asi tak pred 2 az 3 lety na internetu. Myslim si, ze poprve jsem to cetla nekde v diskuzi snazilek, ze ovulace se da zjistit merenim bazalni teploty. Zaujalo me to, takze jsem se o tom z internetu snazila dovedet co nejvic. Vsude ale popisovali hlavne mereni teploty, cipek a hlen byl zminen jen zkratkovite. Pak jsem vloni v zari dostala jako svatebni dar knizku o STM od manzelovy sestry. V te dobe jsem si uz davno merila teplotu, takze knizka letela do skrine s tim, ze to uz davno znam. Je to ale prece jen 500-strankova bichle, takze ze zajimavosti jsem ji prece jen zacala procitat a dovedela jsem se opravdu hodne noveho. Jeste abych vysvetlila – manzel je American, takze i knizka je v anglictine a je to ted v USA docela bestseller, takze urcite ji brzo prelozi i do cestiny. Po svatbe (byla v Cechach) mi manzel odjel a ja jsem si musela pockat na vizum, takze s manzelem jsme mohli byt zase spolu az v listopadu. Od te doby jsme se snazili o mimi. V listopadu a prosinci jsem nemela moc kvalitni bilkovy hlen, takze otehotneni neprislo, pak jsem zacala brat kyselinu listovou a uplne jsem valila oci, kolik a jak kvalitni bilek jsem nasla – hned ten mesic jsem taky otehotnela. To byl leden, takze termin mam 20. rijna, ted jsem v 18. tydnu. Hrozne rychle to utika! Mimi uz citim, ale je to stejne, jako kdyz mi pracuji streva po jidle, takze mi to ani tak neprijde, ze ve me kope zivy tvorecek, daleko vic se mi libi ty pohyby pozorovat, jak se mi obcas nekde nadzvedava kuze na brisku.
HA jsem brala v kuse asi jen rok a pul (pred peti lety), pripadalo mi to dost drahe, k tomu se kazdy den otravovat s pilulkou a taky jsem si pripadala sussi, takze jsem to pak zase zavrhla a vratila se k plodnym-neplodnym dnum a kondomu. Jedinou vyhodu u me HA mela, ze jsem mela mene bolestivou menstruaci.
Pises, ze sis mozna neco dolu zanesla – pozorujes vytok, tebo nejake podrazdeni, nebo jen tu rymu? Ryma by snad vadit nemela, kdyz tak se nech zkouknout gynekologem ohledne infekce. Prstikovou metodu znam, pomuze hlavne, kdyz otvor cipku je nalepeny na posevni stenu, myslim si ale, ze u vetsiny zen to neni potreba. Ja kdyz jsem se snazila sperma dostat na cipek, pripadalo mi, ze jsem spis sperma z cipku seskrabla, jak jsem s nim manipulovala.
Jestli mas sanci na otehotneni, zalezi na tom, jak kvalitni bilek jsi mela, kdyz jste se milovali. Kdyz ho bylo hodne a pekne se tahl aspon 5 centimetru, spermie v nem mohly prezit i nekolik dnu. Kdyz bys mela hlen horsi, sance je mensi. (Ale kazdopadne ti to preju!) Myslim si, ze s delozni sliznici by problem byt nemel, nekdy byva problem s hormony, nez se zase srovnaji, ale pises, ze mas pekne pravidelne 28-29 denni cykly, takze nejspis i hormony mas v poradku. Lutealni faze by mela byt minimalne 10 dnu, aby se zarodek mohl uchytit, takze 11 by melo byt v pohode.
Jeste jsem chtela zminit, ze nekdy pri ovulaci (pry asi jednou za tri mesice) uvolnene vajicko neni zachycene vejcovodem, takze i kdyz se tuleni podari ve spravnou dobu, neni co oplodnit, takze je treba mit trpelivost a zkouset dal. Uf! To by clovek nerekl, ze otehotnet da takovou praci. Vzdycky nam ve skole tloukli do hlavy, ze jakykoli nechraneny sex = riziko otehotneni, pcha!
Mej se fajn a drzim palce! Alena
Předchozí