Hodně jsem se po zkušenostech rozmýšlela, jestli jít rodit sem, do Neratovic, kde to taky znám, nebo třeba do Brandýsa (dobré reference), mělničtí "doktorští" jezdí rodit do Mladé Boleslavi. Asi by se mi to hodně líbilo i ve Vrchlabí... ale ta dálka! Manžel z ježdění někam dál nadšený nebyl, ale kdybych na tom trvala, vyhověl by mi.
Rozhodnutí jít "cestou nejmenšího odporu" nelituji, můj třetí porod byl krásný, rychlý, za odměnu - taky jsem si ho zasloužila, i ten uzlíček, kterému moc sluší růžová. Na dětském oddělení se za dva roky opravdu leccos změnilo, i když ještě je na čem pracovat...
Kdybych to měla shrnout - pokud jste zastáncem přirozeného porodu bez kompromisu, je pro vás nepřijatelná poloha na zádech v 2. době porodní, nebude to tady to pravé. Mně by to polohovatelné porodní lůžko, které mají v Nera nebo Brandýse taky vyhovovalo víc, ale nevyplatilo se mi kvůli tomu dojíždět už na monitory. Sestřičky a doktoři se tu maximálně snaží o milý přístup, dá se téměř na všem dohodnout. Já měla navíc štěstí, že jsem u porodu měla moc šikovného, zkušeného, milého známého, takže jsem nemusela ani tlačit do kopce, to ale asi není běžné. Sestra Festová si se mnou povídala jako s kamarádkou, vrchní sestra Kubáčová je sluníčko (jaký kapitán, takové mužstvo - tady to opravdu platí - to se týká sester na gynekologickém a dětském odd, ne porodnici jako celku.
Všechno tu úplně v pořádku nebude, jinak by mladí šikovní lékaři neodcházeli jinam, v osobním rozhovoru přiznají i jiní, že ne se vším tu souhlasí, ale o to víc se snaží, aby byli pacientky spokojené. Například císařský řez bych tu podstoupit nechtěla...
Po porodu: opravdu to není baby friendly hospital, prioritou není, aby byly děti kojené, ale aby byly zdravé a dobře přibývaly. Na sále přiložit mi sestra nepomohla - neuměla jsem kojit v té zvláštní poloze při zašívání, umím to jen v sedě a leže. Prý je to zbytečné. Na mou prosbu, že bych chtěla malou hned ze sálu na pokoj, se mi dostalo nepříliš vlídného odbytí, že kdybych byla jen trochu rozumná, nechala bych ji do zítra u nich (bylo poledne). Proto mě překvapilo, že jsem ji dostala - vlastně mi také vyšly ve všem vstříc, jen občas dávaly lehce najevo svůj nesouhlas. Nedostala jsem vynadáno, že čaj odnáší stejně jako ho přinesly ani že první den nevážím, kolik kapek mleziva malá nevypila. Že druhý den nekojím dvacítky mě rozbrečely jen jednou - věděla jsem, že kojit budu. A myslím, že jejich tabulky jsou dost přísné, zbytečně stresují.
Pokud chcete kojit a ještě nemáte zkušenosti, doporučuji si dopředu zjistit, co se dá. Správnou techniku kojení jsem se nenaučila ani v neratovické ani mělnické porodnici. Přečtěte si poradnu na rodině, sežeňte bezva brožurku o kojení od laktační ligy (30 Kč), na Mělníku působí šikovná laktační poradkyně - v rodinném centru Kašpárek (http://kasparek.webz.cz)
má pravidelné přednášky, odpoví ráda i po telefonu.
Ubytování je tu mnohem lepší než např. v Neratovicích i na obyč. pokojích, mně se uvolnil dokonce nadstandart a tak jsem si to v porodnici užila - nepůsobí to tam nemocničně, máte naprosté soukromí i pro návštěvy, jestli mi pojišťovna přispěje 2000, jak slibuje, bude to zadarmo, protože jsme kvůli nečekané rychlosti porodu ušetřili poplatek za manžela.
Pokud víte, co chcete a nechcete a jste schopná dělat kompromisy, bude se vám na Mělníku líbit!
(šla bych znovu, tenhle porod byl opravdu krásný zážitek, ale všechno jednou končí...)
Hezký porod, krásná a zdravá miminka přeje
Jířa
Předchozí