Milá autorko, je mi líto co prožíváte. Myslím, že v tomto případě by bylo vhodné obrátit se na nějaká vyšší místa a žádat pro syna speciální očkovací schéma, protože jak píšeš, že se reakce s každým očkováním zhoršují, tak si myslím, že na to máte nárok a rozhodně bych bojovala.
Já osobně jsem zastáncem očkování, snažila jsem se pročíst dost materiálů na toto téma a utvořit si vlastní názor. Očkování považuju za jeden z největších "vynálezů" vůbec, zachránilo nespočet životů a ještě jich hodně zachrání, samozřejmě se za to platí určitá cena a tou jsou neobvyklé reakce u malé části populace (a je mi líto každého, kdo do té sorty spadá). Nemyslím si, že by očkování nějak zvlášť zatěžovalo imunitní systém u zdravého člověka, spíš ho přirozeně posiluje. Otázkou samozřejmě zůstává, zda je nejvhodnější očkovat už malá mimča v porodnici proti TBC atd. Celkově bych posunula hranice očkování do pozdějšího věku. U dcerky jsme měli posun o půl roku a vůbec nic se nestalo, ale to je také dílem vysoké proočkovanosti populace. Z mého pohledu mi přijde nezodpovědné když někdo odmítá očkovat svoje děti proto, že "se přece nic nestane". Je to docela sobecké vůči třeba právě dětem, které mají prudké reakce, nebo z nějakých imunitních důvodů nemohou být očkovány. Tak právě je chrání vysoké procento proočkovanosti v populaci a tím potažmo je malá šance, že něco "chytnou" v případě, že nejsou naočkované.
Obávám se, že dát v našich podmínkách rodičům volnou ruku v očkování, tak by to nemuselo dopadnout dobře, myslím si, že naše společnost k tomuto ještě nedospěla. Spíš jsem pro širší časové rozpětí pro jednotlivá očkování.
Předchozí