Po první ne zrovna pozitivní zkušenosti z 4.3. 2007 na porodním sále 2 (porodník, který se mi ani nepředstavil, mi bez upozornění "protrhl" vodu a pak utekl, takže museli narychlo hledat jiného doktora; zdravotnický personál se mnou komunikoval jen ve formě rozkazů, ačkoliv jsem se snažila chovat maximálně vstřícně) jsem před 14 dny podruhé rodila u Apolináře, a to na porodním sále 1. Tentokrát jsem ale měla obrovské štěstí jak na lékaře, tak na porodní asistentku. Posléze jsem zjistila, že i ostatní rodičky na neonatol.odd. se o MUDr. Kouckém vyjadřují výhradně v superlativech - je to milý, ochotný, svědomitý a komunikativní lékař, který se snaží všechny kroky vysvětlit a s rodičkou se na všem dohodnout (pokud je čas).
Pravda je, že u Apolináře asi nenarazíte na porodníka, který by nerozuměl svému řemeslu. Jenže to není zdaleka všechno... Spousta lékařů si totiž neuvědomuje, že pokud se začnou chovat v rámci možností vstřícněji a budou s rodičkami normálně komunikovat (vím, že při současné přeplněnosti porodnic někdy není jednoduché být pořád příjemný...), nakonec si tím jen ušetří práci, protože pak s nimi matky budou líp spolupracovat...
S neonatologií (P1 a P15) mám zkušenosti jen dobré, u prvního dítěte mi dokonce sestry na odd. P1 byly ochotné pomáhat s přikládáním k prsu kdykoliv - i ve tři ráno byly usměvavé a milé, a i když to synovi ze začátku vůbec nešlo, trpělivě za námi pořád chodily... Navíc byla v roce 2007 na P1 neuvěřitelně skvělá a osvícená dětská lékařka, jejíž větu "hlavně ničemu bezhlavě nevěřte - ani reklamám ani různým módním trendům - na všechno radši použijte mateřský cit a vlastní zdravý rozum!" si dodnes neustále připomínám...
Takže: Apolinář je výborná porodnice, pokud máte kliku a narazíte na někoho jako je MUDr. Koucký. Pokud ale máte smůlu na lékaře nebo asistentku, můžete si z porodního sálu odnést dost nepříjemný zážitek... (Tak to ale vypadá v celém českém zdravotnictví...)
Předchozí