Milá Jájinko (nevím, jestli píšu dobře Vaše jméno),
já jsem rodila na doporučení kamarádky (taky je z Mostu, jako já) v Kadani a musím opravdu chválit. Ne, že bych se nesetkala i s méně chvályhodným chováním (a to jak ze strany dětských sester, tak i lékařů), ale nic tragického. Byly to jen výjimky - asi 3 případy z celého personálu, ale netýkalo se to ničeho podstatného. Jinak byli všichni opravdu starostliví a trpěliví, přestože jsem já a později i dcera byly náročnější na péči, protože jsme měly všechny možné komplikace.
Ale od začátku. Na předporodní kurzy jsem chodila v Mostě v rámci plavání pro těhotné - těhobiku. Pak jsme se jeli podívat do Kadaně, kde jsme kostatovali, že chceme rodit tam. Sestřička nás ochotně provedla, vysvětlila vše, sepsali jsme už dopředu porodopis - doklady jsme měli sebou - byli jsme prostě nadšení.
I když jsme se pak ještě byli podívat s manželem v mostecké porodnici, už po "přivítání" nám bylo jasné, že tady teda ne. Volala jsem si ohledně prohlídky porodnice a bylo mi řečeno, že začínají od 14 hodin. Ptala jsem se, do kdy trvají, že manžel chodí do práce, a tak nevím, kdy přesně přijde, abychom tedy mohli přijít ev. později. Bylo mi řečeno, že zhruba do 16 hodin (už si to nepamatuji přesně - ten čas - je to už dva roky). Přišli jsme asi ve 14.15 k zavřeným dveřím. Tak jsem zazvonili, přišla sestra a vybafla na nás, co chceme. A my, že jdeme na prohlídku. Jenže prý pozdě, prohlídka prý začíná pro všechny ve stejnou dobu - to mi po telefonu ovšem nikdo neřekl - alespoň jsem to tak nepochopila. Tak jsem se naštvala a chtěla odejít. Ta sestra si asi uvědomila, že nepůsobila zrovna přívětivě, tak už trošku lepším tónem říkala, ať tedy jdeme a přidáme se k celé skupině. Abych to zkrátila, oproti Kadani prostředí slabý odvar, pokoje s vybavením ještě po našich maminkách, a hlavně jsem z nich cítila starobu (nic proti starým lidem, ale v porodnici bych si představovala vůni čistoty). Takže podtrženo a sečteno, v Mostě se mi líbila jen přednáška o kojení. Ta sestřička, která ji vedla byla fajn. Ostatní, co jsem za tu prohlídku poznala, se nedalo s Kadaní srovnávat.
A teď tedy k samotné Kadani. Nejela jsem tam těsně před porodem, což by Vás asi zajímalo víc (to mě čeká teď u druhého miminka - taky jsem na to zvědavá, ale chci do Kadaně, tak to zkusím), ale už týden před porodem jsem tam nastupovala kvůli vysokému tlaku. Měli se mnou hodně práce - každou asi 1,5 hodinu mi sestřičky běhaly měřit tlak, píchali každou chvíli nějakou injekci, dávaly kapačky..., vše s profesionálním přístupem (až na jednu výjimku, ale ta sestřička se pak přišla omluvit, že jí trošku ujely nervy, protože ten tlak mám opravdu vysoký - což jsem chápala a velice ocenila, že se omluvila). Rodila jsem pak za týden a u porodu měla sestřičku, která mě přijímala, a která mi přišla taková dost od rány. Tak jsem měla trochu obavy, ale byla skvělá. Poradila mi s dýcháním, chodila mě kontrolovat, prostě jsem byla spokojená.
Na porod jako takový vzpomínám ráda, protože narození dítěte je neuvěřitelná věc, hlavně když to můžete sdílet s manželem(partnerem). Jen doufám, že teď podruhé to bude bez komplikací a budu si moci užívat miminka od prvních minut po porodu. Také už mám zkušenosti s kojením, takže doufám, že to bude vše v pohodě. Totéž přeji i Vám a opravdu doporučuji Kadaň.
Ještě co se týká návštěv, když nejste přímo z Kadaně. My v té době neměli ani auto, museli jsme si ho půjčovat a viděli jsme se proto minimálně, ale já jsem po porodu skoro pořád spala nebo kojila, takže toho času na stýskání ani moc nebylo.
Ale to je asi individuální. V každém případě jsem přesvědčená, že ty komplikace s dopravou do Kadaně a malou "frekvencí" návštěv stály za to.
Mějte se hezky a ať Vám vše dobře dopadne.
Ilona
Předchozí