Re: MD,nemoc,zaměstnavatel
Vážená paní Řezníčková,
od října 2001 jsem nastoupila na nemocenskou z důvodů rizikového těhotenství, syn se narodil 20.3.2002. Po MD jsem nenastoupila do zaměstnání, pečuji o syna a pobírám rodičovský příspěvek. V březnu budou synovi 3 roky a já jsem opět těhotná (k 5.1.2005 cca 7 týdnů).
Chtěla bych Vám položit několik otázek týkajících se výše uvedeného a předem mnohokrát děkuji za Vaše odpovědi.
1) Do kdy jsem "oficiálně" v pracovním poměru u zaměstnavatele, který mě zaměstnával před nástupem na MD (do 3 nebo do 4 let věku dítěte?), nebo zda musím písemně požádat o prodloužení neplaceného volna 1 rok (do 4 let věku) a zda je zaměstnavatel povinen mi v této věci vyhovět?
Pravděpodovně ale k současnému zaměstnavateli nebudu moci opět nastoupit!
2) Z původně velké společnosti je v současné době malá organizace (cca 10 zaměst.)a dávky ani nemocenské nyní nevypočítává ani nevyplácí! Mám se tedy rovnou obrátit na příslučnou SSZ?
3)Předpokládám, že budu mít (vzhledem k mým potížím) opět rizikové těhotenství. Mám nárok na nemocenské dávky ještě před nástupem na MD a kam mám v tomto případě adresovat neschopenku? Zda by nebylo také vhodnější nastoupit na nemocenskou ještě před dovršením 3 let syna, nebo na tom prakticky nezáleží?
Ještě jednou moc děkuji!!!
Odpovědět