Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Díl třetí - Atopický ekzém a potravinová alergie-1.část

Autor: KamZik , 3.4.2011

Díl třetí - Atopický ekzém (AE) a potravinová alergie


Ve věku 0 - 3 roky dítěte je AE rel. často spojen s potravinovou alergií. Alergen v potravě, nejčastěji pak BKM (bílkoviny kravského mléka), pak může způsobovat potíže, jakými jsou AE, kojenecké koliky, zvracení, průjmy (někdy i s krví ve stolici), event. dušnost, atd.


Než přikročíme k "návodu" (viz 5.díl), jak alergen v jídelníčku dítěte - popř.kojící matky malého atopika - zjistit, povíme si něco o trávicím systému, zvláště pak o střevě.


STŘEVNÍ MIRKOFLÓRA


Střeva jsou základním kamenem imunity, asi 70 - 80 %. Hostí tisíce druhů bakterií. Některé zde žijí trvale, jiné trávicím traktem pouze projdou, spolu s jídlem. Některé bakterie jsou škodlivé, jiné jsou nezbytné pro správné fungování trávicího traktu ("přátelské"). To vše vytváří tzv. střevní mikroflóru, která ovlivňuje zdraví člověka, zejména jeho imunitu.


Střevní mikroflóra se tvoří v okamžiku narození dítěte - již v průběhu porodu. Dítě porozené císařským řezem se osidluje bakteriemi z okolí později, díky sterilnímu prostředí na operačním sále. Proto tento způsob porodu může být jedním z negativních stimulů pro rozvoj atopických obtíží, je-li k tomu genetická dispozice.


V kojeneckém období tvoří 90% veškeré mikroflóry bifidobakterie, které dítě chrání před střevními infekcemi. Na růst bifidobakterií příznivě působí mateřské mléko. Později podíl bifidobakterií snižuje a mikroflóra se mění. Jejího stabilního složení se dosáhne asi po dvou letech života. Každý pak má svou vlastní mikroflóru, která ho potom provází po zbytek života a je pro něj unikátní.


PREVENCE ATOPICKÝCH PROJEVŮ DÍTĚTE


Atopie má tedy souvislost se střevem. Pokud se atopická žena chystá mít potomka, je vhodné pokusit se nastolit správné střevní mikroflóry (k rozvoji atopie dochází u geneticky predisponovaných jedinců již v těhotenství a časném poporodním období). K tomu napomohou pre- a probiotika, užívaná během těhotenství a kojení. O stravě atopické matky během kojení a těhotenství bude následují díl seriálu. Jeho hlavní poselství, především co se stravy těhotné a kojící maminky týče, připomíná staré známé motto "Všeho s mírou" - sterilní životní podmínky v kombinaci s přísnou dietou s úplným vysazením známých alergenů (hl.BKM, vejce, lepek, atd.) pouze z důvodu preventivního je pro vyvíjející se imunitní systém dítěte stejně nevhodné jako opačný extrém.


ROZVOJ ATOPICKÝCH OBTÍŽÍ DÍTĚTE


Procesu utváření střevní mikroflóry hned o narození významně napomáhá kojení. Ne každá maminka ale může kojit - miminko pak dostane umělé mléko. Do tělíčka dítěte pak vstupuje řada cizích, nových látek (hl. bílkovinné povahy), které u citlivých organismů mohou vyvolat přecitlivělost na některou tuto látku. Toto však může nastat už za plného kojení dítěte - dítě je senzibilizováno látkami, které sní kojící matka a předá tak ve svém mléce potomkovi. Nejčastěji jde o BKM.


Následně může dojít k příznakům, jako jsou např. ublinkávání, zvracení, průjmy (někdy i s krví ve stolici), koliky, neklid… Samozřejmě, ne každý neklid je příznakem potravinové alergie, stejně jako ublinkávání, atd. Pokud ale skutečně došlo k senzibilizaci organismu bílkovinou ve stravě a my tuto látku dále podáváme, může dojít vzniku alergie, která se může projevit ekzémem.


V této fázi většinou navštívíme kožního lékaře a obdržíme mast s kortikoidy. Využíváme jejich rychlý protizánětlivý a protisvědivý účinek. Kortikoid však AE neléčí - pouze potlačuje jeho projevy, a to jen po dobu, co jej pacient využívá. Pokud ale jde o AE, který souvisí s potravinovou alergií, taková dlouhodobá léčba důsledku, nikoli příčiny (=strava), nemá pozitivní dopad na zdraví malého atopika a na rozvoj dalších atopických obtíží (ty se netýkají jenom kůže, jak se mnozí čtenáři možná domnívají, ale posléze i jiných sliznic - a dostáváme se m.j. k již velmi rozšířeným inhalačním alergiím - pyly, roztoči, plísně, atd., astmatu, atd.) Je proto dobré včas zjistit, zda je kožní projev skutečně AE a že je skutečně odrazem potravinové alergie - a pokud ano, zahájit dietu s vyloučením dané potraviny z jídelníčku - tomu je věnován 5.díl seriálu)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 3 čtenářů)
Zobrazeno doposud 542 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.