Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Atopický ekzém díl čtvrtý - vliv genů a prostředí - část 1.

Autor: KamZik , 3.4.2011

Atopický ekzém a "rizikový" kojenec


Genově dané dispozice pro atopii změnit nelze. Alergie ale vzniká z atopie až tehdy, pokud se spojí dědičné dispozice (atopie) a vlivy zevního prostředí při vývoji dítěte. Snaha je proto pokusit se co nejvíc předejít rozvoji atopie u svých dětí. Rizikovými kojenci jsou ti, jejichž oba rodiče jsou alergici, nebo pouze jeden z rodičů, nebo je alergik starší sourozenec dítěte.


K rozvoji atopie dochází u geneticky disponovaných jedinců již v těhotenství a období raného dětství. Donedávna se odborníci rozcházeli v názorech na dodržování preventivní HA diety těhotnými a kojícími atopickými matkami (u neatopických žen dieta smysl nemá) . Z nejnovějších studií plyne, že dieta s vyloučením nejčastějších alergenů je chyba - neumožňuje nastolit správnou toleranci organismu dítěte vůči těmto látkám. To se děje právě v těhotenství (přestup velmi malých dávek potenciálních alergenů placentou) a v období kojení (přestup velmi malých dávek alergenů přes mateřské mléko). Tento citlivý přestup malých množství potenc. alergenů z matky na dítě učí dítě na ně správně , tj.nealergicky, reagovat.


Vysadit je potřeba pouze tu potravinu, na níž má samotná matka alergii.


Co je samozřejmostí, je nutnost nekouřit, nekonzumovat alkohol či dokonce omamné látky. Pokud je nutnost jakéhokoli léku, konzultovat nejprve s lékařem.


Obecná doporučení pro prevenci alergie


Obecně lze atopickým těhotným či kojícím matkám doporučit:


…nepřehánět dráždivé potraviny : uzené, zrající (zraj.sýr) a kvašené potraviny (např. uzená makrela, tuňák), aromatické koření - chilli, paprika, atd.,kyselé okurky, přezrálá rajčata, papriky, citrusy a ostatní kyselé ovoce, jahody, káva, čokoláda a kakao.


…nepřehánět krav.mléko a mléč.výrobky, sóju, ryby, vejce, celer, nejíst přehnaně výrobky z bílé mouky (klasickou pšenici lze „proložit“ jinými druhy obilovin v rámci pestrosti stravy), nepřehánět sladkosti, exotické ovoce


…střevní mikroflóru těhotných a kojících atopických maminek zharmonizují probiotika (v lékárnách velký výběr).


…med by neměly jíst maminky alergické na pyly - může obsahovat pylová zrnka.


Velmi rozumnou zásadou je pestrost stravy a nepřehánět množství.


Zlatá střední cesta pro prevenci alergie


Nejlepším řešením v prevenci alergie je tedy zlatá střední cesta - dítě ani přehnaně nechránit před vnějšími vlivy, ani je jim nadměrně nevystavovat. Strava těhotné a kojící atopické matky nechť je (v případě, že během kojení dítě reaguje neatopicky) pestrá - "jíst od všeho něco", nepřehánět množství určité potraviny . Tučně napsaná věta se však týká nejen stravy, ale celkově životního stylu (sterilní podmínky jsou z hlediska prevence alergie špatně, stejně jako "život ve špíně").


Jiný případ je pochopitelně dodržování diety, příp.dalších "HA" opatření kojící - ať už atopickou či neatopickou - matkou, pokud dítě alergicky reaguje. Alergenní potravinu je pak potřeba z jídelníčku kojící matky vyloučit, ale o tom již další díl seriálu.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 576 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.