Pár rychlých a vynikajících vyzkoušených a osvědčených moučníků:
BUCHTA S OVOCEM Potřebujeme: 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku cukru, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 4 vejce = těsto; 2 měkké tvarohy, 1 máslo, cukr=náplň; ovoce, želatina (není nutné)
Postup: Ingredience na těsto smícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy (třeba kulaté na dort). Dáme péct na 180 stupňů cca 40 minut. Z ingrediencí na náplň vymícháme hladkou hmotu a tou pak potřeme upečený korpus. Poklademe libovolným ovocem. Celou buchtu můžeme ještě polít želatinou (není nutné) a dáme ztuhnout do lednice.
KŘEHOUČKÝ PERNÍK S OŘECHY Potřebujeme: 1 l hladké mouky, 1/2 l cukru, 1 prášek do pečiva, 1 prášek do perníku, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce marmelády, 2 lžíce medu, 1/2 l mléka, 2 lžíce oleje, 12 a 1/2 dkg rozpuštěného másla, na hrubo posekané lískové oříšky (podle chuti), čokoláda na vaření nebo rozpustná poleva
Postup: Ingredience smícháme v těsto, přidáme oříšky a upečeme na velkém plechu. Celý perník potřeme rozpuštěnou čokoládou nebo polevou. Necháme ztuhnout a krájíme.
TIRAMISU PO ČESKU Potřebujeme: 2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla nebo mascarpone, 2 šlehačky ke šlehání, 200g moučkového cukru, silná káva, rum
Postup: Pomazánková másla nebo mascarpone, šlehačku a cukr vyšleháme v hladký krém. Dno nádoby vyložíme piškoty ńamočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému - opakujeme postup a střídáme vrstvy. Končíme krémem. Dáme ztuhnout do lednice a před podáváním poprášíme kakaem. |