Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Čerpání dovolené 1/1

Autor: SPRÁVCE78 , 9.8.2006

Nástup na rodičovskou dovolenou


Dotaz:
Zaměstnankyně nastoupila po skončení mateřské dovolené zpět na původní místo a byla jí poskytnuta kratší pracovní doba (0,6 prac. úvazku). Tento stav trvá 4 měsíce. Nyní by chtěla nastoupit na rodičovskou dovolenou. Je to možné? Pokud ano, co musí splnit? Stačí to zaměstnavateli jen oznámit? Jsou stanoveny nějaké lhůty - jak u žádosti o poskytnutí rodičovské dovolené, tak pro zaměstnavatele do kdy musí vyhovět?

Odpověď:


Rodičovská dovolená se poskytuje podle § 158 ZP na žádost zaměstnance či zaměstnankyně k prohloubení péče o dítě. Zaměstnavatel je povinen rodičovskou dovolenou poskytnout na základě žádosti oprávněného zaměstnance či zaměstnankyně, a to v rozsahu o jaký požádají. Rodičovská dovolená se poskytuje nejdéle do věku 3 let dítěte.


Z ustanovení § 158 ZP vyplývá, že záleží výhradně a jedině na žádosti oprávněného zaměstnance, pro podání žádosti neexistují žádné formální náležitosti, může být podána i ústně a zaměstnavatel je povinen žádosti vždy vyhovět, a to i kdyby zaměstnankyně požádala o čerpání dovolené např. od následujícího dne po podání žádosti. Rodičovská dovolená se nemusí čerpat v celku, oprávněný zaměstnanec může po určitou dobu práci konat, avšak kdykoliv, a to až do věku 3 let dítěte, může požádat o poskytnutí rodičovské dovolené. Zákoník práce také ani nestanoví délku čerpání rodičovské dovolené, pokud jde o minimální rozsah. Zaměstnanec proto může požádat o čerpání rodičovské dovolené např. i v rozsahu několika týdnů či měsíců. Zaměstnavatel je tedy povinen žádosti oprávněného zaměstnance o čerpání rodičovské dovolené vyhovět, a to ode dne a v rozsahu, v němž o tuto do

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 609 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.