Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Nosislavský trdelník

Autor: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) , 6.5.2007
Suroviny:
70 g másla
70 g sádla
3O g cukru
5 žloutků
sůl
25 g kvasnic
560 g mouky
mléko

Postup:
Trdelníky jsou tradiční pochoutkou ve vinařských oblastech jižní Moravy a chutnají dobře i k vínu.
Máslo umícháme se sádlem až pění. Do umíchané tukové směsi při dáme cukr, žloutky - vždy po jednom, pak osolíme a dáme vzejité kvasnice, mouku a mléka tolik, aby zadělané těsto bylo poměrně tuhé.

Nyní těsto dobře vypracujeme a necháme málo zkynout. Z těsta vyválíme dlouhý těstový váleček téměř motouz, asi jako malíček silný. Pak pozorně namotáme na k tomu určený dřevěný váleček pomaštěný máslem. Povrch potřeme bílkovým sněhem a posypeme sekanými loupanými mandlemi.

Pečeme za občasného, ale poměrně častého otáčení válečku v troubě a při pečení ho postříkáváme máslem. Vždycky se na chvilku trouba zavře. Avšak různé napodobeniny pečené v troubě nebo v různých zařízeních vytápěných elektrickými topnými spirálami si nezasluhují nazývat pravými trdelníky.
Na druhé straně využití dnes hojně rozšířených zahradních grilů na dřevěné uhlí může být pro nás zajímavým přiblížením k jeho originální chuti i zpestřením našeho letního grilování.

Zobrazeno doposud 502 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.