Ingredience:
60dkg hrubé mouky, 1/2 litru mléka nebo sodovky, 2 až 3 žloutky, vrchovatá lžička soli, 4 housky, máslo na opečení housek.
Postup:
Z mouky, mléka nebo sodovky, žloutků a soli připravíme tužší, ale vláčné těsto. Navrch pomoučníme a necháme odpočinout. Housku nakrájíme na kostičky, osmahneme na másle. Osmahnuté dáme na těsto, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat. Mezitím dáme vařit vodu do fakt velkého hrnce. Do těsta vmícháme osmaženou housku a namočenýma rukama uděláme dva velké knedlíky. Vhazujeme do vroucí vody a hned odpíchneme ode dna, aby se nepřichytily. Vaříme asi 30 minut. Při vaření jednou obrátíme. Uvařené vydnáme a ihned krájíme (kráječem nebo ostrým nožem).
Do tohoto knedlíku se nedává žádné kypřidlo, těsto se ale musí dobře vypracovat! |