Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Epidurál?

Pro a Proti ...

Autor: SPRÁVCE78 , 9.8.2006
Ještě jednou o epidurálu, vyhledala jsem si literaturu - je to z Henci Goer - Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu:

Výhody epidurální analgezie: Epidurál dokáže ve všech případech úplně eliminovat bolest, aniž by vás zároveň zbavil vědomí a aniž by vás zároveň zbavil vědomí a aniž by otupoval nebo zastíral vaše vědomí. To vám dovoluje odpočívat, případně i spát. Při těžkém porodu může epidurální analgezie proměnit to, co by se za jiných okolností stalo mučivým a bolestivým zážitkem, v prožitek pozitivní. Nasazení epidurálu zřejmě někdy dokáže povzbudit progresi u porodů, které se takzvaně "zasekly"

Nevýhody: Epidurální analgezie zpomaluje průběh porodu, což má za následek častější používání oxytocinových infuzí ke stimulaci silnějších děložních stahů, a obvykle vede také ke zvýšení počtu nástřihů hrází, klešťových porodů, vakuových extrakcí a císařských řezů, to platí zejména u žen, které rodí poprvé. Provádění epidurální analgezie vyžaduje nasazení elektronického monitoru a preventivní zavedení infuze. Při použití epidurálu bývá také častěji potřeba ženu cévkovat, tj. zavést cévku do močového měchýře. S postupem času se rovněž zvyšuje tělesná teplota, takže je pravděpodobnější vznik horečky.



Dál už to není přesná citace, ale zestručňuji: Elektronické monitorování plodu zvyšuje vyhlídky, že bude porod ukončen císařským řezem, infuze může způsobit přetížení organismu tekutinou, což může vést ke vzniku mateřské anemie a k narušení chemických procesů v krvi - jak u matky, tak u dítěte. Cévkování může mít za následek infekci močového ústrojí, oxytocin může vyvolat tíseň plodu, výsledky některých studií naznačují, že použití epidurálu zvyšuje pravděpodobnost vzniku infekce u dítěte. Mezi potenciální poporodní komplikace patří dočasná inkontinence, poranění nervů, poruchy vnímání, vznik hematomů, nesnesitelná bolest hlavy, která může trvat i několik dní, použití epidurálu může mít nepříznivý vliv na fyzické zdraví i chování novorozence. Epidurály mají nežádoucí vliv na psychiku - porod se změní v technickou záležitost, žena může mít pocit, že z ní dítě bylo vytaženo jak králík z klobouku.



Jinak pro pořádek - autorka knížky čerpá z lékařské literatury a výzkumů,nejsou to žádné názory nějaké přírodní porodní báby :-)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 388 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.