|
|
Nosislavský trdelník |
|
Autor: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) , 6.5.2007 | |
| Suroviny: 70 g másla 70 g sádla 3O g cukru 5 žloutků sůl 25 g kvasnic 560 g mouky mléko
Postup: Trdelníky jsou tradiční pochoutkou ve vinařských oblastech jižní Moravy a chutnají dobře i k vínu. Máslo umícháme se sádlem až pění. Do umíchané tukové směsi při dáme cukr, žloutky - vždy po jednom, pak osolíme a dáme vzejité kvasnice, mouku a mléka tolik, aby zadělané těsto bylo poměrně tuhé.
Nyní těsto dobře vypracujeme a necháme málo zkynout. Z těsta vyválíme dlouhý těstový váleček téměř motouz, asi jako malíček silný. Pak pozorně namotáme na k tomu určený dřevěný váleček pomaštěný máslem. Povrch potřeme bílkovým sněhem a posypeme sekanými loupanými mandlemi.
Pečeme za občasného, ale poměrně častého otáčení válečku v troubě a při pečení ho postříkáváme máslem. Vždycky se na chvilku trouba zavře. Avšak různé napodobeniny pečené v troubě nebo v různých zařízeních vytápěných elektrickými topnými spirálami si nezasluhují nazývat pravými trdelníky. Na druhé straně využití dnes hojně rozšířených zahradních grilů na dřevěné uhlí může být pro nás zajímavým přiblížením k jeho originální chuti i zpestřením našeho letního grilování.
|
|
Zobrazeno doposud 591 x.
|
|