Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Bezpečné a potenciálně alergizující potraviny

Autor: KamZik , 3.4.2011

...přehled bezpečných a potenciálně alergizujících potravin pro děti se zvýšeným rizikem vzniku alergií.



  • Potraviny s nízkým alergenním potenciálem, tzv. HA

Obiloviny bezlepkové: rýže, kukuřice, pohanka, jáhly; lze sem zařadit i „nepravé obiloviny“ quinou a amarant jako cenné zdroje kvalitních bílkovin


Zelenina: brambory, cuketa, špenát, pastinák, fenykl, dýně, baklažán, brokolice, růžičková kapusta, květák, patizon, kedluben, okurka, čínské zelí,


Ovoce: jablka, hrušky, broskve, meruňky, meloun, vodní meloun, hroznové víno, třešně, švestky, borůvky


Maso: krůtí, telecí, králičí , jehněčí


Mořské řasy (hijiki, nori, aramé, atd.)- vynikající zdroj Ca při bezmléčné dietě, mají velmi dobrou využitelnost Ca; existuje Reis drink extra Ca (- zde vápník z mořských řas , mají ho v DM, 4 dcl denně dodají skvělých 480mg vápníku)-nově existují i např.Ovesné nápoje obohacené mořskými řasami (Zdravá výživa); mořské řasy používáme při vaření v malém množství, ale často - např.do polévek - do hrnce, kde vaříme polévku pro celou rodinu, stačí dát kousek řasy velikosti poštovní známky, oblíbené jsou Nori vločky- opět- stačí špetka



  • Potenciálně alergizující potraviny

Obiloviny s lepkem: obecně lepek pšenice Triticum aestivum je považován za nejagresivnější (pokud HA dietu drží kojící matka, může jíst lepek, který do MM nepřechází. Vhodné je ale proložit klasickou mouku, tj.klasickou pšenici, jinými druhy obilovin -takže např.když je v receptu na buchtu psáno 600g mouky, dáme 300g mouky klasické a 300g mouky špaldové nebo ovesné nebo kukuřičné, atd.)


Mléko: kravské, kozí, ovčí a výrobky z mléka


Vejce: zejména vaječný bílek či výrobky z vajec


zelenina: chřest, celer, kapusta, žampióny, hrášek, paprika, křen, ředkvička, rajčata, kyselé zelí


Ovoce: citrusové plody, exotické ovoce jahody, angrešt, rybíz, maliny, ostružiny


Ořechy: vlašské, mandle, pistácie, kešu, lískové, burské


Ryby: včetně sladkovodních, mořské plody


Sója: včetně sójového mléka


Maso: uzeniny, vepřové maso, hovězí maso (může vadit při alergii na BKM), pozor- při alergii na vejce může alergizovat i kuřecí maso

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 956 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.