Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Mrkvová krémová polévka

Autor: Alili (Veru 6/02, Kuba 5/04) , 7.4.2006
asi 400 - 500 g mrkve, 1 cibule, máslo asi 40-50 g, lžíce hladké mouky, sůl, muškátový květ, nové koření, mletý kmín

Mrkev nakrájíme na větší špalíky, spaříme vařící vodou, přidáme lžičku soli, špetku muškátového květu, menší špetku mletého nového koření (nebo 1-2 kuličky, které před mixováním vyndáte) a moka lžičku mletého kmínu. Mezitím, co se mrkev vaří, nakrájíme cibulku, hodíme na máslo, až zesklovatí, přidáme lžíci hladké mouky na světlou jíšku. Zalijeme trochou vody z mrkve a za stálého míchání necháme probublat. V mixeru rozmixujeme mrkev s menším množstvím vody a zalitou jíšku. Rozmixujeme do hladka, podle potřeby přidáváme vodu. Povaříme asi 8-10 minut. Podáváme s petrželkou.

Obměna: na závěr vmícháme lžíci zakysané smetany nebo kyšku, můžeme podávat s osmaženou houstičkou nebo bílkovými nočky, pro dospěláky lze ke konci vaření přidat asi dvě lžíce kvalitního bílého vína a špetku bílého pepře.

Množství vyjde asi na 4 porce, hustotu si můžete upravit dle svého gusta. Mě to vychází tak, že mám mrkve zcela zalitou vodou a všechnu vodu během vaření přidám do polévky. Je pak krémová a akorát.

Zobrazeno doposud 665 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.