Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Kváskový chléb

Jak založit kvásek, nebo kde ho sehnat, a jak z něj upéct dobrý Chléb

Autor: Biomamka , 15.7.2006
Chleba. Tak to je na dlouhé povídání :-) Peču kváskový, sice v domácí pekárně, ale to jen z mé pohodlnosti (upřímně, nemít ji, tak ho upeču tak maximálně jednou do měsíce. Takhle ho peču furt a jsme chlebově zcela soběstační).




Začnu kváskem - dá se buď koupit v Michelských pekárnách (je potřeba si ho předem objednat, stojí 15 korun, k vyzvednutí je ve středu po poledni, pokud si to ještě pamatuju...). Nebo si ho člověk může udělat - smíchá se voda s žitnou celozrnnou moukou, konzistence asi jako na lívance? a nechá se v teple, za 24 hodin by to mělo začít kvasit. (pozor, nabyde minimálně 2x) Pak se do toho přimíchá mouka a voda zase na tu lívancovou konzistenci a nechá se znovu kvasit, tentokrát by to mělo být rychlejší. Jakmile vykvasí, opět se přidá voda a mouka a nechá se kvasit do třetice (teď už stačí tak ca 8 hodin). No a hotovo, kvásek se může začít používat, už ho stačí jenom udržovat - domíchávat vodu s moukou, uchovávat v lednici. Před použitím nechat chvíli v teple, aby se zase pěkně aktivoval. Většinou nechávám v lednici jenom (jak říká Pavlína :-))) ) zprasenou misku a pak do toho zamíchám tu mouku s vodou a nechám aby zvasilo a použiju. Pokud člověk ví, že péct třeba týden či déle nebude (dovolená...), je dobré kvásek strčit třeba do mrazáku. Trvá sice pak chvíli dýl, než "obživne", ale je to rychlejší a spolehlivější, než zakládat nový...




No a chleba - já peču špaldovo žitný. Do těsta dám jenom jemně mletou celozrnnou špaldovou a žitnou mouku (většinou trochu víc špaldové, ale je to putna, péct jde i jenom špaldový nebo jenom žitný), vodu, trošičku soli pro chuť a ten kvásek (odhadem tak 100g, je to vcelku fuk, vyjde to i s čajovou lžičkou, ale trvá to dýl...). Těsto se lepí, nepomůže si ruce namoučnit, na rozdíl od kvasnicového těsta, je lepší ruce spíš namočit. Těsto by mělo být spíš řidší než kvasnicové, líp a rychleji pak kvasí. Tak nějak aby to bylo jako když utopíš mlynáře :-) Určitě je potřeba ten chleba pak nechat kvasit a péct v nějaké formě, například hřbet, římský hrnec... Kvasí dlouho, mnohem víc, než kyne těsto s droždím... Takže klíďo i čtyři pět hodin, to člověk odhadne časem, podle okolní teploty, stavu kvásku, hustoty těsta, počasí, fáze měsíce (nedělám si srandu...). Těsto by mělo nabít tak ca jednou tolik. Kdyby se začalo propadat, tak buď okamžitě s ním do trouby (to už ale chleba trochu spadne a nebo přidat mouku a vodu a začít znovu, holt budou chleby z jednoho dva :-) Jak dlouho péct a na jakou teplotu neporadím, to je asi nejlepší vyzkoušet, ale řekla bych, že asi na dost vysokou teplotu (když si tak představím chlebovou pec...) a dost dlouho (podle velikosti - já ca kilový chleba peču ca hodinu).




Do chleba se samozřejmě dá přidat i nějaký dobrý (třeba olivový) olej a nebo různá semínka. Naprosto bezkonkurenční jsou vlašské ořechy, pak kombinace bazalka-sušená rajčata a nebo olivy. Fantazii se prostě meze nekladou...

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1373 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.