MUŠKÁTOVÁ KOLÍNKA V ROZPUŠTĚNÉM SÝRU
600g lilku, 400g těstovinových kolínek, 200g čedaru, 100ml mléka, 4 stroužky česneku, 1 lžička sladké papriky, sůl, olivový olej
Uvařit těstoviny, lilek pokrájet na kostky nebo nudličky a opéct na troše oleje dozlatova. Smíchat těstoviny se strouhaným sýrem, mlékem, paprikou a rozmačkaným česnekem, vmíchat lilek, osolit. Směs dát do zapékací misky a zapéct pod grilem cca 5 minut při 220.
PARMEZÁNOVÉ KLÍNKY MLSNÝCH TATARŮ
4ks lilku po 300g, 100g strouhaného parmezánu, sůl, olivový olej, tatarka, listový salát
Lilek nakrájet na klínky, osolit a nechat vypotit. Pak klínky osušit, pokapat olejem, promíchat a obalit v parmezánu. Vyskládat na plech na pečící papír, pokapat olejem a péct cca 20min při 220 dozlatova. Na posledních 5 minut lze přidat gril. Do misek servírovat klínky s trhaným listovým salátem, pokapat tatarkou (nebo jogurtovo-česnekovou omáčkou) a podávat ještě teplé. Lze použít i jako přílohu k masu
NIVOTVORNÝ LILEK PROSTĚ POHÁDKOVÝ
2 velké lilky (cca po 400g), 150g nivy, 2 rohlíky, 4 rajčata, 4 stroužky česneku, sůl, olivový olej, bazalka na ozdobu
Lilky podélně rozkojit, řeznou plochu nakrojit do mřížky a dužninu lžící vydlabat - zbyde tenká vrstva dužniny se slupkou. Dužninu nasekat nadrobno a opéct s trochou soli a oleje na pánvi. Přidat bazalku, sekané rajče a rohlík na kostičky spolu s rozmačkaným česnekem a hrudkami nivy. Posolit lilkové lodičky a naplnit směsí. Pokapat olejem (včetně okrajů lilkové slupky), dát do zapékací misky, podlít trochou vody a zapékat při 200 cca 30min. Lilky jsou hotové, až je povrch zlatavý a do okraje lilku se slupkou zlehka vklouzne nůž. Podávat s listovým salátem. |