Žižkovští utopenci s hořčicí a česnekem
Ingredience: 15 buřtů, 2 lžíce nastrouhané mrkve, plnotučná nebo francouzská hořčice, 3-4 bobkové listy, 6-8 kuliček nového koření, hrstka (kolem 40 kuliček) celého pepře, 2 nastrouhané (či na plátky nařezané) feferonky, případně 3 lžičky koupených mletých feferonek ze skleničky, 4 sterilované, podélně nakrájené okurky, 6-8 (i více) stroužků česneku nakrájeného na plátky, ocet, nálev z Deka uděleny podle návodu na sáčku, oslazený 3-5 kousky umělého sladidla, 4 až 6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka.
Příprava: Vuřty sloupneme a z jedné strany (podélně) asi do 2/3 nařízneme. Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na druhé straně uděláme několik kratších a méně hlubokých řezů a do nich vložíme po 1 2 plátcích česneku. Řezy s náplní vždy zamáčkneme.
Do sklenice dáme vrstvu zeleniny, vrstvu vuřtů, cibule a koření a stále pokračujeme v nakládání, až je sklenice plná (končíme cibulí). Do vychladlého nálevu z Deka přilijeme ještě 1-1,5 dl octa, promícháme a zalijeme naložené vuřty. Zbytek nálevu schováme na příště. Zbylé plátky česneku přdáme do nádoby k vuřtům.
Necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce, lehce pokryjeme alobalem). Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.
Doporučená příloha: slaný rohlík, dobrý chléb. |