Suroviny: | 200 g rýže (my většinou používáme neloupanou, tzv. Natural) • 100 g jáhel, krup nebo ovsa (my máme vyzkoušené pouze jáhly) • 75 g cizrny, čočky nebo fazolí adzuki • 25 g olejnatých semen (sezam, len, slunečnice, dýně nebo mandle) • kousek (3 až 5 cm) mořské řasy Kombu nebo Wakame • |
---|---|
Postup: | Toto vše namočíme na noc do 4 až 4,5 l vody. V té samé vodě vaříme v tlakovém hrnci 2 hodiny na mírném ohni (u nás se osvědčil stupeň č. 5 z 10-ti). Poté necháme hodinu až dvě dojít a otevíráme až když už v hrnci není přetlak. Následně pečlivě rozmixujeme, přecedíme přes jemné sítko (i za pomoci lžíce), nalijeme do uzavíratelných sklenic a ihned zavíráme. Necháme vychladnout a uchováváme v lednici i jeden týden. Kaši, která zbyde po přecezení lze použít na zahuštění zeleninových vývarů apod.Před spotřebováním vyjmeme z lednice, nalijeme do lahvičky a tu ponoříme do vařící vody na dobu potřebnou k získání optimální teploty. Mléko je v závislosti na množství vody ve které se vařilo většinou hustější konzistence, tak do lahvičky dle potřeby můžeme ješte přidat horkou převařenou vodu a řádně promíchat. Mléko je možno i mírně přisladit Sladěnkou (ječmenným sladem) a to asi půl lžičky na lahvičku. Občas můžeme přidat i trochu karobu (svatojánský chléb). Vyjímečně je možno po přidání trošky vody ohřát i v mikrovlnné troubě a opět pečlivě promíchat.Naše miminka si obilné mléko velmi oblíbila a vydržela po něm spát celou noc a ráno byla po něm vždy dobře naladěna:)))) |
Vložil: | inishkea Látkové plenky |
Datum: | 2.7.2009 10:51:12 |
(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.