Suroviny: | 250 g mletého kokosu • 400 g práškového cukru • 160 g másla (nedoporučuji Heru a pod.) • 6 lžic rumu = 90 ml |
---|---|
Postup: | Vše v míse hňácám a hňácám, a - ač se z počátku zdá, že se to nikdy nemůže spojit - časem se to povede.... Z hmoty na hříbečky oddělím asi 1/4, ke které přidám 2 - 3 lžíce kakaa, abych to obarvila na hnědo. Z bílé hmoty dělám kuličky o průměru cca 1 až 1,5 cm, které potom „špetkou“ - třemi prsty - připlacatím k válu, aby stály a nahoře se zůžily. Z hnědé hmoty menší kuličky, prstem do nich vmáčknu důlek. Doma jsme na ty bílé spodky hned namáčkli ty hlavičky a sušili to spolu. Ale potom se stávalo, že na míse se hříbeček rozpadl, což bylo škoda. Já tedy usuším zvlášť nožky a zvlášť hlavičky. Při zdobení perníčků kapnu do každého důlku trochu polevy a přilepím k nožce - když poleva trochu teče nevadí, je bílá jako ty nožičky. Díky neobvyklému tvaru je to na míse moc ozdobné. Poznámka: Hříbečky tvarujeme asi z poloviny dávky, z druhé poloviny děláme myšky, které ovšem na stůl přicházejí o Silvestrovské půlnoci aby nikdo nemohl tvrdit, že byl střízlivý a neviděl "bílé myšky". Myšičky vznikají z asi 4 cm dlouhých válečků, které se na jednom konci (čumáček) zužují a polovičky mandlí tam mají znázorňovat uši. Do baculatějšího konce zapíchneme párátko širším koncem a to pak znázorňuje ocásek. Při slepování lineckého uděláme marmeládou myškám červená očka "jako korálky" a při zdobení perníčků doděláme čoko-polevou čumáčky... |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 13.8.2008 2:08:26 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.