Suroviny: | Pro 2 osoby • na bešamel: • 1 lžíce másla • 1 lžíce hladké mouky • 2 dl mléka • špetka strouhaného muškátového oříšku • sůl a čerstvě namletý pepř • 2 lžíce parmazánu4 krajíce toustového chleba • máslo na potření a opečení chleba • 200 g gruyéru nebo ementálu, nastrouhaného • dijonská hořčice • 4 plátky šunky od kosti |
---|---|
Postup: | Nejdříve troubu předehřejem na 180 °C.V malém kastrůlku na mírném ohni rozpustíme lžíci másla, přisypeme mouku a opražíme za stálého míchání asi 2 minuty, až vznikne světla jíška. Za stálého míchání postupně přiléváme mléko a vaříme, až směs zhoustne. Trvá to asi 2 minuty. Odstavíme z plotny, okořeníme muškátovým oříškem, solí a pepřem, pak přidáme strouhaný parmazán a 2 lžíce strouhaného gruyéru. Ochucený bešamel necháme stranou vychladnout.Všechny krajíce chleba namažeme lehce máslem po obou stranách a na pánvi je také po obou stranách opečeme do zlatohněda. Každý krajíc po jedné straně zlehka pomažem hořčicí a 2 z nich poklademe šunkou. Na šunku dáme cca 100 gramů gruyéru a přiklopíme zbývajícími tousty - hořčicí dovnitř. Sendviče položíme na plech, vyložený pečicím papírem a povrchu je pomažeme sýrovým bešamelem a posypeme zbývajícím sýrem.Tousty zapékáme 5 minut v předehřáté troubě a pak dogrilujeme další 3 minuty, až bude povrch sendvičů světle hnědý a sýr roztavený. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 12.8.2014 23:25:12 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.