| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Hledání 

Jiří Antonín Benda – Vesnický Trh

Koncert.
Kdy:30.5.2022
Kde:Divadlo Šumperk Komenského 312 787 01 Šumperk
Region:Olomouc
Popis:Jiří Antonín Benda opera svatba Šumperk Musica Florea Wolfgang Amadeus Mozart Marek Štryncl festival Lipsko
Novodobá premiéra komické opery skladatele J. A. Bendy Vesnický trh se odehraje v Šumperku. Na objednávku festivalu a u příležitosti 300 let od narození Jiřího Antonína Bendy (1722 – 1795) Opera se na českém území scénicky ještě neprováděla.

Operu připravuje rezidenční soubor Musica Florea v čele s Markem Štrynclem a s plejádou dalších spolupracovníků a účinkujících.

Opera Vesnický trh (Der Jahrmarkt / Der Dorfjahrmarkt / Lukas und Bärbchen) obsahuje po hudební stránce všechny potřebné složky vysoce kvalitního díla, včetně „extrémních“ nároků pěveckých partů, a to jak z hlediska náročné virtuozity, tak i poeticko-afektového přístupu. Hudba J. A. Bendy je v ní veselá, průzračná s jasnou melodickou linkou, radostná a na poslech velmi osvěžující. Ve své době se tak připojil k proudu odlehčených zpěvoher, které nastupovaly po éře barokních statických oper. Traduje se, že si Bendovy skladby velice oblíbil i W. A. Mozart.

Děj opery:
Příběh se odehrává v kterési vesnici poblíž Lipska v den jarmarku. Mezi stánky se prochází plno lidí včetně zámeckého pána, který vzpomíná na šťastné mládí strávené v této vesničce. Od stánků zaznívá hlas prodavačky Lenky, která vychvaluje své zboží. Zastaví se u ní snoubenci Lukáš a Baruška, nevěsta vybírá ženichovi svatební klobouk. O chvíli později se Baruška ocitá uprostřed jarmarečního ruchu tváří v tvář zámeckému pánovi. Dívka ho upoutá svým půvabem a pán se jí vlídně vyptává na její osudy. Baruška si stěžuje, že její a Lukášovi rodiče se nemohou dohodnout na termínu svatby. Bojí se, aby je nestihlo podobné neštěstí jako dva jiné snoubence, které zasypalo kamení den před svatbou. Zároveň si dívka stěžuje na pánova bratrance – plukovníka, který se k ní chová velmi dotěrně. Zámecký pán Barušce radí, aby se s ním vypořádala jako s každým jiným, kdyby byl příliš drzý. K tomu se Barušce vzápětí naskytne příležitost. Plukovník se k ní přitočí a snaží se ji získat dary. Baruška rázně odmítá a dělá si z něj legraci. On se nenechá odbýt a snaží se ji políbit. Baruška oplatí rázným políčkem, on ji však políbí znovu, naneštěstí právě v momentě, kdy se objeví Lukáš. Ten se rozzuří a prohlásí, že už Barušku nechce nikdy vidět.

režie: Magdalena Švecová, scénografie: Václav Krajc, malba kulis a dekorace: Jiří Blaha, kostýmy: Roman Šolc
orchestr: Musica Florea, sbor: Collegium Floreum, dirigent: Marek Štryncl

Sólisté:
Helena Kalambová
Eliška Minářová
Doubravka Součková
Miloš Horák
Martin Javorský
Čeněk Svoboda

Délka koncertu: 70 minut
30. květen 2022 19:00 - 20:15
Mapa:
GPS:49°57'55.919”N, 16°58'35.137”E
WWW:https://klasternihudebnislavnosti.cz/
Vložil: Admin
Názory k aktivitě (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

zpět

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

Fotky podle věku

Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.

ValinkaKubaADÉLKAADELINKAmiláček ADELINKAADÉLKA☺VikiBříško

Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.

Přihlásit k odběru

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.