| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Re: Obložená mísa/talíř - jaké suroviny používáte?

 Celkem 13 názorů.
 Epepe 


Re: Obložená mísa/talíř - jaké suroviny používáte? 

(20.9.2014 11:42:19)
Tak za prvé je dělám zvlášť - zvlášť sýry, zvlášť šunky, atd., protože jednak máme v rodině vegetariány a jednak to nemám ráda sama. Sýr se opatlá od rajčete, šunka od salámu, atd. Udělám tedy tři, čtyři menší talíře. Používám jen kvalitní sýry a radši méně, oříšky pomazánky, k sýrům přidávám vejce. Někdy udělám talíř z ryb - např. nakládané ančovičky s cibulí a olivami, zeleninu občas upeču a podávám jako takový salát.
 DaVinci 


Re: Obložená mísa/talíř - jaké suroviny používáte? 

(20.9.2014 11:56:07)
Zelenina (mrkev, paprika, okurka, kedlubna, řapíkatý celer) nakrájená na hranolky a k tomu dip ze zakysané smetany a různých bylinek(česnek, pažitka, koření na bylinkové máslo), cherry rajčátko na páratku s třešňovou mozarrelou.
 Pepča 
  • 

Re: Obložená mísa/talíř - jaké suroviny používáte? 

(20.9.2014 12:01:25)
 Maťa. 


Re: Obložená mísa/talíř - jaké suroviny používáte? 

(20.9.2014 13:27:27)
Práve budem robiť pre návštevu:-)

Dnes som sa rozhodla pre třípatrový etažér.

Dole nářezy všeho druhu uzeninové a sýrové.

Vyššie jednohubky a najvyššie zelenina nakrájaná.

Jednoduché a asi najvďačnejšie.

Pečivo do košíku k tomu.
 Maťa. 


Re: Obložená mísa/talíř - jaké suroviny používáte? 

(21.9.2014 0:00:52)
Oslava dopadla výborne a je mi moc fajn:-)
 Ropucha + 2 


Re: Obložená mísa/talíř - jaké suroviny používáte? 

(20.9.2014 15:20:24)
Záleží, kolik jsi ochotná investovat a jaké máš možnosti nákupů.
Já bych uzeniny nakoupila ve farmářském obchodě nebo v nějakém fajnovějším lahůdkářství, aby byly opravdu masové a dobré. Salám třeba typu vestfálský, česnekový, lovecký, pepřový ... K tomu šunku od kosti, jemnou zauzenou šunku, nějakou paštiku ....
Podobně sýry - specializovaný obchůdek, kde seženeš nejen všechny možné druhy kravských sýrů, ale i ovčí a kozí.
Pokud máš k dispozici jen supermarkety, tak bych doporučila Lidl, tam vybereš dobré německé uzeniny a ze sýrů klasiku - eidam, goudu, mozarelu ... A paštiky mají také dobré, sice jen balené samozřejmě, ale na mísu by se nějak naservírovat také daly.

No a zeleninu syrovou i nakládanou - rajčata nebo cherry rajčátka, papriky, okurky, mrkev, ředkev, lístky baby salátu, rukolu, olivy, kapary ...

Dál můžeš nakoupit třeba nakládané papričky plněné měkkým sýrem a bylinkami nebo vyrobit jednohubky s nějakou pomazánkou, plněná rajčata, plněná vajíčka ...

 Lady V. 


Re: Obložená mísa/talíř - jaké suroviny používáte? 

(20.9.2014 16:41:34)
Zajit do Billy/Masny atd. a objednat.
 Krabatka 


Re: Obložená mísa/talíř - jaké suroviny používáte? 

(20.9.2014 17:10:44)
Ze sýrů vypadá dobře Babybell, ale není nejlevnější. No který sýr je.
 Winky 
  • 

Re: Obložená mísa/talíř - jaké suroviny používáte? 

(20.9.2014 18:16:11)
Taky dávám radši sýry na jeden talíř a salámy na druhý, a na další pak zeleninu.
Od každého aspoň 4 druhy, ať to vypadá pestře.

Sýry - záleží co máte rádi, ale líbí se mi když má každý trochu jinou barvu/chuť/dá se nakrájet na jiné tvary. Takže ze "žlutých" sýrů nám chutná ementál/krolewski, ten nakrájím na cca hranolky/obdélníčky. Pak z bílých sýrů mi chutná slaný balkán, ten na kostičky. Event. další bílý sýr - minimozarella, to jsou kouličky. A pak třeba uzené a neuzené ovčí "provázky". Hezky vypadá i Hermelín nakrájený na klínky (pozor, stavět na tu bílou část, jak to položíš tím žlutým na talíř tak už je neodlepíš), nebo kozí sýry (v Lidlu mají, název jsem zapoměla, takový bílý váleček, krájí se to na oválky). Do misky se sýry dávám tedy doprostřed třeba olivy, nebo malá rajčátka (ty nepouští šťávu tak se nic nerozpatlá).

Salámy - něco od šunky (jakou máte oblíbenou, třeba šunka od kosti je fakt maso), něco z tvrdých salámů, když nechceš vysočinu tak třeba lovecký, nebo něco exotičtějšího - chorizo. Pak něco z uzeného - moravské uzené, kladenka, "cikánka" atd, a nějakou klobásku či minipárečky. Něco kupuju krájené, něco v celku (to uzené např). K tomu doprostřed naložené okurky.

A zeleninu - co zrovna je, papriky (třeba žluté) na proužky, mrkev na delší hranolky, okurku na kolečka nebo špalíky, ředkvičky tak jak jsou, saláty na proužky (nebo rukola tak jak je), pár minut povařené růžičky brokolice. K tomu "dip" z jedné zakysanky a jednoho nízkotučného tvarohu, osolit a ochutit česnekem a bylinkami (pažitka nebo sušené, např. provensálské, oregano..co máš).

Pečivo bílé i tmavé, případně chleba á lá placky (tortilly, pita chleba). Jednu/dvě pomazánky (ty v Lidlu mají kupodivu docela dobré, jsou v hranaté krabičce asi po 15kč, měla jsem sýrovo-česnekovou a rybí, jinak si dělám sama z cizrny "hummus").

K pití co máte rádi, teď končí sezona burčáku, dala bych si!!!
 ronniev 


Re: Obložená mísa/talíř - jaké suroviny používáte? 

(20.9.2014 19:35:53)
Já dělám "sýrové prkénko" - na dřevěný otočný talíř dám několik druhů sýra vcelku - typ camambert, gouzda s pestem (je zelená a červená), sýr s ořechy, s pepřem, kozí... a k tomu sýrové nože, každý si krájí sám.
Zvlášť šunku a salámy (šunka od kosti, mortadella, salám s černým pepřem, krájený lovák, čabajka na kolečka...) a případně vejce natvrdo.
A pak nakrájím na šikovná sousta - tyčinky - řapíkatý celer, kedlubnu, mrkev, přidám cherry rajčátka atp., naskládám do věnce na talíř a doprostřed postavím misku s nějakým dipem - stačí bylinky do zakysané smetany a je to výborné.
Pečivo - koupím tři čtyři druhy - bílé, celozrnné, a sůznými posypy - nakrájím a podávám na košíčku zvlášť.
Je toho tolik, že si každý vybere, snadno se to doplňuje a vzbuzuje to dojem hojnosti~;)Navíc do přípravy se snadno zapojí celá rodina, krájet nebo skládat zvládnou i děti a není s tím taková pakárna pro jednoho, jako když člověk vaří.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Obložená mísa/talíř - jaké suroviny používáte? 

(20.9.2014 21:56:34)
Jen tak pro zajímavost sem kopíruji, co jsem měla naposledy připravený rozpočet na obložené mísy:

uzeniny: šunka 1,80 kg
lovecký 1,0 kg
Vysočina 0,5 kg
Herkules 1,50 kg
Poličan 0,5 kg
Chorizo 0,5 kg
Paprikáš 1,20 kg
Debrecínka 1,0 kg

sýry: eidam 1,5 kg
uzený 1 kg
leerdamer 1 kg
madeland 0,5 kg
Hermelín 5 ks = 0,5 kg
Mozarela kuličky 5 balíčků
Ementál 0,5 kg

vejce plněná 3 druhy 45 ks = 90 půlek

zelenina: rajčata 5 kg
papriky 3 barvy 5 kg
okurky 10 ks
olivy 5 plachovek

Byla to akce pro 250 lidí :-)
 Katka a 2 výrostci 


Re: Obložená mísa/talíř - jaké suroviny používáte? 

(20.9.2014 22:17:39)
~8~ ty vo.e... kolik vás na tom makalo ? Klobouk dolů...
 Stáňa * 


Re: Obložená mísa/talíř - jaké suroviny používáte? 

(20.9.2014 22:30:02)
Pro 250 lidí mi to tedy nepříjde moc. Měli jste tam i něco jiného, že?

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.