| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Neodleželé těsto na cukroví

 Celkem 22 názorů.
 Liškodlak 


Téma: Neodleželé těsto na cukroví 

(13.12.2015 10:08:49)
Prosím prosím, co se stane, když udělám těsto na vánoční cukroví, nenechám odležet a hned upeču? Maximálně za pár hodin, ale tentýž den?
(Bo neni čas)
Díky!
 perko 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 10:10:38)
Nikdy nenechávám těsto odležet.Zadělám,nechám třeba jako včera 2 hodinky v lednici a peču.Vše v pořádku.
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 10:12:17)
nic, dělám to tak často
 Liškodlak 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 10:31:41)
Uf, díky,
A perníčky?
V receptu je vyloženě psáno ODLEŽET.
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 10:32:58)
někdy nechávám, když nestíhám, tak ne ~;)
 zerat 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 10:44:23)
Liško, někdy před rokem nebo roky jsem to tu řešila s Angreštem. Jde tam o práci lepku a koření. Teď jsem to šoupla do vyhledavače a našlo mi to tohle - myslím, že je to podobné tomu, co před lety psala Angrešt. I když od ní si jen vybavuji, že tam jde o chemické procesy, které v tom těstě mají proběhnout...

"Těsto se dává odležet do špajzu , lednice apod. Na několik hodin (1, 2, 12, 24h),
perníčky třeba i na několik dní (2 - 5 ve špajzu apod.).
Odležet se nechávají i těsta bez kvasnic!!! Například i těsto linecké, na některé štrůdly dokomce i na palačinky s rumemv těstě :) - alespoň 20 minut
Těsto musí "zkvasit" - fermentovat, pak se též nelepí, je vláčné, netrhá se a dobře se s ním pracuje.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kva%C5%A1en%C3%AD
Viz. perníčky
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pern%C3%ADk
 zerat 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 10:45:47)
Já nechávám těsto na perníčky ležet v lednici minimálně týden a ideálně by to mělo být těch 30 dní jako píší na Wikipedii. Těsto je pak takové plastické a když se dobře upečou, tak jsou měkké od začátku.
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 10:46:58)
píšou blbosti. Mám recept, kde se mohou jíst perníčky hned
 zerat 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 10:48:46)
Margotko, jíst se přece může hned úplně vše ~:-D, jen to třeba bude mít jinou chuť, strukturu... než když by to bylo naležené. Jedovaté to nebude ~;)
Jinak Angreštovi věřím -koukněte do historie - někde by to tu mohlo být. Řeší se to každý rok - chodím sem už 12 let, tak si to pamatuji (i když Angrešt sem chodí asi kratčeji).
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 10:50:37)
já taky nechávám odležet aspoň půl dne v lednici, pak ho na pár hodin dám do tepla.
Naše perníčky jsou tak jedovaté, že do Vánoc nevydrží ani kousek, kdybych nebránila vlastním tělem. Peču z kila mouky ~:-D
 zerat 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 11:05:17)
No dyť píšu, že jedovaté to není ~;):-)
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 11:09:07)
to odležení se týká těst, co se dělaly dřív. Sledovala jsem to v nějakém pořadu na ČT. To byla těsta,která se zadělávala bez tuku a mohla být v chladu x měsíců a pak se tam nějaké ingredience teprve zapracovávaly.
Já mám úplně jiné těsto, dává se tam 250 g medu a šlehá se s vejci, máslem a cukrem a pak se tam teprve sype mouka. A ty perníčky jsou opravdu měkké hned.
 zerat 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 11:23:20)
Margotko, já jsem třeba objevila ameriku, protože každé perníčky mohou být měkké hned, ale musí se správně upéct ~;)
 Liškodlak 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 11:32:52)
No tak to se teda prosím tě poděl, protože já peču "perníčky hned měkké" z mimibazaru, ony teda hned měkké jsou, ale pak tak nějak tvrdnou a tvrdnou. Fakt je, že kolikrát ani ztvrdnout nestihnou, ale pokud máš nějakou vychytávku, sem s ní ~;)
 zerat 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 12:23:56)
Liško, nesmí být v žádném případě horkovzduch a je třeba péct na prudší teplotu (neroztečou se tvary) a kratší dobu - ony ještě dojdou na plechu venku. Tu délku pečení musíš vychytat dle své trouby. Já třeba peču perníčky na 200°C cca 4-5 minut. Taky závisí na výšce perníčků ~;) Tohle jsem zjistila více méně omylem po nastěhování "na nové" - omylem jsem zkrátila pečení a perníčky, které mám od Strážnické perníkářky nebyly jako kámen. Prvně jsem je nemusela cpát s jablkem do krabičky, aby vůbec do Vánoc změkly... ~R^
 Jachtarka 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 13:34:54)
To je alchymie kombinací. Já mám horkovzduch troubu a měkké perníky. V teple a suchu křupají, když je dám k mámě do sklepa, zase změknou přes noc.
 zerat 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 13:50:27)
Jachtarko, nevím, ale kamarádka to vloni také zkoušela a říkala, že stačilo vynechat horkovzduch a jsou měkké od začátku do konce.
 Jachtarka 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 16:27:35)
My podle toho receptu pečeme už 20 let, dřív klasická trouba a peklo se na Mikuláše, jako aby se rozležely.

Posledních 10 let já v horkovzdušné spíš kolem 10.12. Na vánoce měkké, že se daly i trochu jakoby ohnout, v mezidobí to nikdo nezkoumal.

No a jednou jsem prostě nestíhala vůbec a pekla jsem perníky 20.12. Hned po upečení je normálně ukousneš, ale neohneš. Dojela jsem k mámě 23. hodila je do sklepa a 24. dávala na misku ohýbací. Nikdo nic nepoznal ~t~

A z posledních vánoc mám ozkoušeno. Zdobila jsem perníčkama větvičky doma. Když jsem je navazovala, byly měkké. Visely a druhý den jsem jeden snědla, křupnul. Když jsem větve odstrojila, dala jsem perníky i s mašlema do sklepa, další den byly měkké.

 Lenka Pražanda 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(14.12.2015 12:01:39)
Peču s horkovzduchem, je to stejný recept. Perníky jsou měkké hned. Ať dělám co chci, nikdy se mi nepovedou křupavé, které se musí nechat rozležet. Tím pádem mám honičku na poslední chvíli. Jinak do vánoce ztvrdnou ~:(
 2.10xb-116 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 20:29:04)
jasne, nasajou vlhkost. To znam. Kazda susenka, kterou necham lezat na lince do rana nasaje vlhost, zmekne a ztrati krupavost.
 Marika Letní 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 13:01:03)
Když ho nenechám odležet a pořádně prochladit, tak se mi lepí. Takže vždycky nechám přes noc.
 Františka85 


Re: Neodleželé těsto na cukroví? 

(13.12.2015 14:44:36)
Nikdy jsem nenechávala odležet. Jen jsem to v lednici nechala tuhnout na vhodnou konzistenci, aby s tím šlo pracovat.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.