| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Jíme zdravě

5.10.2011 17:25:55 .ganesha.

Re: Čínské černé vejce

To jsou kachní vejce obalená ve směsi jílu atd. a několik měsíců uložena. Proto se jim také říká Stoletá vejce.
Pak mají průhledný černý bílek a do zelena žloutek. Hrozně mi to chutná, v čínských restauracích to podávají jako předkrm.
Někde jsem viděla odkaz na ten postup...
Tady:

Název „stoleté“ si černé čínské vejce získalo díky tomu, že se jeho příprava odehrává v řádu měsíců. V čínské kuchyně rozeznáváme tzv. "Černá vejce" (vejce "100 let" stará = 1000 let stará = PIDAN).
Připravují se alkalickou koagulací kachních vajec. V čínských restauracích v naší republice i v zahraničí jsou podávána již mnoho desítek let.

Číňané používají především kachní vejce, ale jsou známy i varianty s vejcem slepičím či křepelčím. Vejce se obalí se do směsi jílu, vápence, popelu a soli. Zabalí se do rýžové slámy a uloží do nádoby. Po nějaké době jíl začne tuhnout a s ním i celý obal v povrchovou krustu. Vápenec obsahuje kyselinu, která konzervuje a zároveň chrání vejce před zkažením. Tento proces se nazývá alkalická koagulace.
Vajíčka se po několika měsících vyloupnou a jsou připravena ke konzumaci. Žloutek se zabarví do temné zelené a má smetanovou příchuť. Bílek se zabarví do hnědé .
Vejce se podávají studená či dušená. Může se krájet se i změklá skořápka. Vejce rozkrojíme na dvě poloviny a každou polovinu tak, aby vzniklo 6 - 8 kousků.

Klasický čínský recept radí posypat vejce zázvorem, pokapat octem, ozdobit petrželkou a servírovat jako studený předkrm.

Velice chutná jsou také vejce pokapaná sojovou omáčkou, nebo směsí sojové omáčky s octem v poměru 1 : 1.

Odpovědět
Průběh diskuze (28 názorů)
Téma: Čínské černé vejce .ganesha. 5.10.2011 17:19
*Re: Čínské černé vejce . 5.10.2011 17:21
**Re: Čínské černé vejce .ganesha. 5.10.2011 17:25
***Re: Čínské černé vejce .ganesha. 5.10.2011 17:26
****Re: Čínské černé vejce ...neviditelná... 5.10.2011 17:30
*Re: Čínské černé vejce ...neviditelná... 5.10.2011 17:24
*Re: Čínské černé vejce angrešt 5.10.2011 17:35
**Re: Čínské černé vejce .ganesha. 5.10.2011 17:36
**Re: Čínské černé vejce .ganesha. 5.10.2011 17:38
**Re: Čínské černé vejce Dalalmánek 5.10.2011 17:40
***Re: Čínské černé vejce angrešt 5.10.2011 18:36
**Re: Čínské černé vejce .ganesha. 5.10.2011 17:51
***Re: Čínské černé vejce MishuI 5.10.2011 18:32
****Re: Čínské černé vejce Elíláma 5.10.2011 18:34
*****Re: Čínské černé vejce Dalalmánek 5.10.2011 18:35
*****Re: Čínské černé vejce ronniev 5.10.2011 20:7
******Re: Čínské černé vejce .ganesha. 5.10.2011 20:11
****Re: Čínské černé vejce angrešt 5.10.2011 18:37
****Re: Čínské černé vejce .ganesha. 5.10.2011 18:49
***Re: Čínské černé vejce Elíláma 5.10.2011 18:33
****Re: Čínské černé vejce .ganesha. 5.10.2011 18:48
*****Re: Čínské černé vejce Elíláma 5.10.2011 18:49
******Re: Čínské černé vejce .ganesha. 5.10.2011 18:50
*******Re: Čínské černé vejce Elíláma 5.10.2011 19:3
***Re: Čínské černé vejce ronniev 5.10.2011 20:9
****Re: Čínské černé vejce .ganesha. 5.10.2011 20:13
*****Re: Čínské černé vejce Utem 6.10.2011 20:46
*Re: Čínské černé vejce h.mose 20.9.2012 17:53

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.