27.5.2018 10:30:59 Kopřiva Dvoudomá
Re: Brambory na loupačku
Jsem z bramborovýho kraje.
Brambory na loupačku - vařené vcelku ve slupce, k tomu na talíři máslo nakrájené na malé kostičky a pro všechny uprostřed stolu miska se solí. Loupe a jí se rukama, na brambor se dá kostička másla, posolí a šoupne do pusy. Na pití podmáslí.
Myši - pečené kousky brambor nasucho na plechu v troubě, po upečení omaštěné máslem a ochucené česnekem (hodně!) rozetřeným se solí. Jí se vidličkou z misky. Na pití podmáslí.
"Malinový" brambory (malý nový brambory) - maličké nové brambůrky upečené vcelku, po upečení se do každého bouchne dlaní, naprasklé se pak sesypou do mísy, omastí, posolí a případně očesnekují, nechají chvíli rozležet a zasypou pažitkou. Jí se vidličkou z misky. Na pití podmáslí.
Tož tak u nás. Placatý bramborový jídla by byla další dlouhá kapitola.
Odpovědět