Re: Recepty z počátku století
Drobečky (civet) z králíků, připravujeme ze všech čtyř běhů, z hlavy ve dví rozpoltěné, z jater a z postranní žebroviny (z kapes), kdo chce, přidá i celý hřbet, aby droby něco vydaly, když králíček je malý.
Především vypečeme 180 gramů libové, na kostky zkrájené slaniny v másle. Pak odstraníme slaninu, vložíme porce do másla, kdež je chvíli po obou stranách opečeme. Poprášíme je lžicí mouky, posypeme slaninou z másla vyňatou, přidáme 1/4 litru bílého vína a 1/4 litru polévvky buď hovězí neb z kostek Maggi, načež přidáme svazek obvyklé jemné zeleniny, roztlučený jalovec, kůru z 1/2 citronu, sůl, pepř, koření v celku, žampiony a artičoky - máme-li je právě při ruce.
Dusíme pod poklicí na prudším ohni. Za půl hodiny přidáme několik menších, v másle a cukru dušených cibuliček a několik žampionů. Měkké maso vyjmeme ven, šťávu povaříme, procedíme a uschovali-li jsme si králičí krev do octa zachycenou, smísíme ji za tepla s omáčkou.
To už je rafinované jídlo pro labužníky, ač se mu říká "drobečky".
Knížka se jmenuje "Pražský obecní králík" a je to králičí kuchařka, vyšla roku 1916
Závěr knihy:
Labužník jistě řekne: "Nu, tak vida, kdo by byl řekl, že mohu s tím pražským obecním králíkem i hosty uctívati!"
Odpovědět