| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pouze každý druhý rodič nebo prarodič motivuje děti ke čtení

 Příspěvky 110 z 21 [Dalších 11 >>]
Filip Tesař
2.12.2018 14:30:59
Jo a jestli jste četli Čaroděje ze země Oz, tak existuje navazující kniha Čarodějná země Oz. Ta je málo známá, už se moc nechytla, ale mým dětem se líbila.
TaJ
1.12.2018 12:55:07
Filipe, aha, tak díky moc, kouknu na to, podle popisu to nezní špatně...
Filip Tesař
1.12.2018 8:46:48
Ahoj, TaJ, zkus to, není to dobrodrůžo (jako piráti a tak), je to spíš o dětech a o rodině. Malej indiánek je nejdřív miminko v kolíbce, pak začne chodit, mluvit, hledá pro sestřičku nějaký domácí zvířátko... Možná ho to nechytne, ale je to fakt spíš knížka o dvou dětech v trochu jinejch kulisách. Je to vyprávěný moc hezky, krátký věty, žádný moc abstraktní představy (jako v Medvídkovi Pů a podobně), není tam moc dialogů, a když, tak takový přirozený, zkrátka plyne to hrozně snadno. Už kdysi dávno to v USA zařadili mezi knihy vhodný pro děti s pomalejším vývojem v čtení. Hned po revoluci to vyšlo v novým vydání, ještě v těch časech, kdy knihy vycházely v tisícovejch nákladech, takže by neměl bejt problém to sehnat někde v knihovně.
30.11.2018 21:37:33
Zrovna před chvílí jsem kocoura Modroočka objevila úplnou náhodou při uklízení. ~;)
TaJ
30.11.2018 19:30:25
Filipe, moc díky, ale Kocoura Modroočka jsme mu četli už před několika lety a ne jednou a on si to dost pamatuje...a takové věci ho pak samozřejmě nelákají, aby četl sám...ale jinak velikost písma by šla, to určitě...no a indiáni, piráti a podobná klukovská témata ho nikdy moc nebraly...nicméně můžeme na to zkusit kouknout:-)
Filip Tesař
30.11.2018 11:28:13
Z deníku kocoura Modroočka?
https://www.databazeknih.cz/knihy/z-deniku-kocoura-modroocka-26230
Krátký kapitoly, písmo střední.

A kdyby mu nevadila trocha exotiky:
https://www.databazeknih.cz/knihy/mali-indiani-135941
Hodně krátký kapitoly, větší písmo, hodně obrázků, občas jednoduchý úkoly.
Konzerva
30.11.2018 10:24:06
TaJ,

zkuste toho Robátka. Má malý stránky a velký písmena. ~;) A obrázky a kapitoly nejsou dlouhý.

Tedy alespoň v tom vydání, co mám po sobě a je tak 40 let staré. ~8~
TaJ
29.11.2018 18:54:56
Konzervo, velikost písma má určitě vliv na jeho ochotu číst, to už vím...vyhovují mu větší písmenka a celkově vlastně nejvíc asi bere knížky typu první nebo druhé čtení...malá písmenka a celá stránka textu ho odradí už na první pohled...jinak knížek, co se mu líbí máme doma dost, chodíme i do knihovny, tam si taky vždycky něco vybere, jenže když dojde na jeho vlastní čtení, tak se tomu vyhýbá jak může...o vlacích známe téměř všechno, co je k dostání - od mašinky Tomáše, přes ty klasické Pohádky o mašinkách, které jsme mu četli už někdy v 5 letech, Pohádky na kolejích, Pohádky ze šumavských lokálek, Pohádky pana přednosty a mraky dalších :-) Jinak s tím, že když je to napínavé, tak to nutí děti pokračovat ve čtení máš asi pravdu...ale bohužel náš syn je odjakživa dost těžko motivovatelný k něčemu, co dělá nerad, takže on místo aby dál četl sám, aby se dozvěděl, jak to bude dál, tak radši jde od toho a najde si jinou zábavu...takže tím víc jásám nad každou knížkou a každou chvilkou, kdy je ochotný číst....naposledy s chutí přečetl knížku O malé jedličce - je to nějaká převyprávěná pohádka podle Andersena - ovšem má to asi 15 stránek a na každé je tak 7 řádků větším písmem~;)
Konzerva
29.11.2018 10:57:47
TaJ,

podle toho, co píšeš, to na mě působí tak, že má rád laskavé příběhy o zvířátkách, popř. o vlacích.

Tak to je trošku problém, protože si myslím, že to, co děti motivuje k tomu, aby samy četly, i když jim to ještě moc nejde, je to, aby byly napnuté, jak to dopadne. A to, cos vyjmenovala neznám, ale působí to na mě, že to není moc napínavé, ale hlavně milé. Takže to rád poslouchá, ale není tam to "pnutí", ta nedočkavost. Takže nezbývá než s ním číst dohromady a tudíž trénovat, aby získal tu automatiku čtení.

A ještě mě napadla jedna věc - co velikost písma? Nemůže být problém i tam? U knížek pro děti od 10 se dělá standardní písmo, ale pro děti, které ještě moc nečtou, to může být problém. Vidíš nějaký rozdíl v tom, když čte větší písmo a normální?

Jinak jsem tedy zabrousila ve vzpomínkách, co jsem četla s dětmi, když byly menší a mohlo by odpovídat vkusu tvého syna. Napadly mě příběhy mašinky Tomáše (ale pozor, z hlediska ilustrací jsou dva typy. Jeden je klasicky kreslený, druhý jsou obrázky jakoby počítačové animace), Pohádky o mašinkách (ale ty mají malé písmo), O hajném Robátkovi (to je super - jsou tam i zvířátka, má to velké písmo a příběhy nejsou dlouhé), Káťa a Škubánek, Kluci kočičí (ale to je víc o různých lotrovinách).
TaJ
29.11.2018 2:48:44
Konzervo, právě že dobrodružné, detektivky apod. to vůbec a už vůbec ne knížky typu Deník poseroutky...on má rád jednodušší laskavé příběhy a pohádky, ideálně pokud v tom figurují vlaky nebo kočky :-D , nebo se mu líbily třeba knížky od Pospíšilové, Krolupperové (Bubáček apod.), taky Skřítek Medovníček...nebo knížky typu Osamělý králíček, Našlo se koťátko, Ztracený ježeček... nebo jeho zamilovanými jsou třeba Kocourek se vrací Zrzečka pod hvězdami apod... Pohádky z nádraží, Pohádky na kolejích....nicméně to všechno spíš na poslouchání od nás....že by sám od sebe chtěl něco přečíst nebo dočíst sám, to jsem zažila za posledních pár měsíců snad jednou, když si půjčil v knihovně Našlo se koťátko :-) . Prostě si vybírá knížky pro děti o několik let mladší...
 Příspěvky 110 z 21 [Dalších 11 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.