Oříšek + 2 kluci |
|
(27.11.2009 22:12:59) Poradí mi někdo osvědčený a dobrý recept na vosí úly? Zatím jsem je dělala jen jednou a moc nám nechutnaly Byly dost tvrdé..Děkuji
|
Jiřule a 3 skřítkové |
|
(27.11.2009 22:19:05) 20dkg piškotů, 18 dkg cukru, 8dkg másla,2 lžíce vody,4 lžíce rumu, 3 lžíce kaka
nápl: máslo, cukr, rum, žloutek
my je pojídáme na kila
|
Vítr z hor |
|
(28.11.2009 9:40:24) V podstatě totéž, jen se neomezuju na 4 lžíce rumu do těsta (dám co těsto vstřebá ) a náplň neřeším, používám normální vaječňák (nejlíp domácí kalorickou a alkoholickou bombu - z kubánského rumu a salka + jeden žloutek, aby se neřeklo, že vaječňák nemá vejce)....
|
|
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(27.11.2009 22:24:23) To je naše nejoblíbenější cukroví, dělám tři druhy:
tmavé těsto: 250 g másla 200 g moučkového cukru 300 g strouhaných piškotů 2 lžíce kakaa 2 lžíce rumu Je to stejné těsto jako na rumové kuličky.
krém: 100 g másla 100 g moučk. cukru 1 žloutek trochu rumu utřeme
-------------
Světlé těsto: 150 g rozemletých ořechů 50 g strouhané piškoty 200 g moučkového cukru 50 g tuku 1 celé vejce
stejný krém
------------
A skvělé jsou: těsto jako kokosový salám, viz. níže + stále stejný krém (z té dávky ti vyjde krém na všechny tři, je ho spousta, loni jsem do něj ještě vmíchávala strouhané piškoty a dělala koule. Tyhle kokosový vypadají šíleně, ale když se to rozleží, mňam!, zmizí nejdřív.
Kokosový salám
1 bílek 100 g moučkového cukru 30 g kakaa 60 g másla 100 g strouhaného kokosu kokos na obalení Bílek rozšleháme, přidáme ostatní suroviny. Necháme ztuhnout v chladu. Obalíme kokosem.
Tak ať vám chutná!
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(27.11.2009 22:26:03) Ještě doporučuju takovou tu rozevírací formičku, není to taková hrůza, tu menší (v sadě jsou jedna větší a jedna menší).
|
Vítr z hor |
|
(28.11.2009 10:32:06) S tou mám naopak nejhorší zkušenosti :-( na tu normální mám už grif a jde to rychleji, tak je to možná tím. Navíc mi líp drží piškot u té klasické (přimáčknu a bouchnu). Nedokážu si představit, že bych 100x vysypávala, otvírala a zavírala tu otvírací bestii. Jo a taky se mi mnohem víc líbí ta vyšší štíhlejší.
|
|
|
Dojanka |
|
(27.11.2009 22:37:59) Holky, já je taky miluju, ale bojím se toho syrového žloutku. Vy ne? Já od tý doby, co jsem měla ukrutánskou salmonelu, která mi propukla 2. den po porodu (z okoralého chlebíčku z nemocniční kantýny), se tam bojím žloutek dávat. Vaječný koňak nám z toho nějak teče.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(27.11.2009 22:46:58) Tak přemýšlím, jestli tam to vejce vůbec dávám, syrové vejce mi moc dobře nezní, možná že v receptu je a já ho tam nedávám, ale škrtlé je nemám. Myslím, že se snad nic nestane, když tam nebude a nahradí se trochou rumu navíc.
|
|
lesley |
|
(27.11.2009 22:47:37) Ořechové vosí hnízda dělám už několik let z ořechů a cukru 1:1, jak už tu bylo napsané, ale místo bílku zapracuju rumem . Do důlku dám trochu másla, utřeného s cukrem a rumem a tím přilepím na piškot. Většinou zmiznou jako první , a nemám dojem že by se mi nějak rozpadávaly, ořechy jsou mastné, tak to udrží i bez vajíčka .
|
|
Holajda/Jiřinka98 a dvojčata02 |
|
(27.11.2009 22:53:27) Žloutek nedávám .Také se bojím salmošky ,měli jsme jí minulou zimu.
Uvařím vanil.pudink jeden na 250ml vody a pak zašlehám do másla s cukrem a přidám rum. Je to moc dobré a nedělám si hlavu s tím jestli něco chytnem nebo ne.
|
|
Senedra |
|
(28.11.2009 8:56:21) Místo žloutku dávám vaječňák nebo trochu víc másla a rumovou tresť.
|
|
|
|
Moncaka |
|
(27.11.2009 22:29:51) No a je ještě jeden recept, asi původem z Moravy.
Namleté vlašské ořechy a cukr moučka v poměru 1:1 + bílek podle potřeby. Zbytek receptu je stejný. My jsme si recept upravili a do dovnitř úlku dáváme lískový ořech s nutelou a ucpeme zase stejným těstem.
|
|
Oříšek + 2 kluci |
|
(27.11.2009 22:57:53) Všem vám děkuju. Určitě některý vyzkouším, taky je máme rádi
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(28.11.2009 0:06:11) dělám podobné co tady holčiny píšou, ale taky nedávám to vejce
|
|
zerat |
|
(28.11.2009 18:14:18) syrový žloutky taky nepožívám, ale každý rok si říkám, jak to asi je s bílkem z perníčkové polevy-mám na mysli riziko salmonely...
|
ALianan |
|
(28.11.2009 19:23:26) Podle Fořta salmonela ve vajíčku není (je to životní prostor pro zárodek kuřete, neobsahuje nemoci), je na skořepce vajíčka. Špatným rozklepnutím se salmonela může dostat do bílku, žloutek je chráněm blánou. Ale věř tomu,že? Je pravda, že syrový vajíčka miluji (těsto, vaječný koňak, majonéza) a salmonela se nám vyhybá, ale dítěti bych to nedávala.
Můžeš si polevu na perníčky koupit (ve zdobičce), ta bude určitě nezávadná.
|
|
|
Zasjaj |
|
(4.12.2009 23:47:06) Ja nikdy nedelaala vosi hnizda, jako dite jsem je mela nejradeji, tak jsem prave optarila formicku, ale nejak nevim, jestli se take delaji trochu dopredu, aby uskladnenim zvlacnely, nebo ne? Tedy nemyslim plneni, jen ty ulecky
|
Tvoje horší já |
|
(5.12.2009 9:29:56) Spíš musí den dva ztvrdnout ty úlečky. Aby držely tvar.
|
Zasjaj. |
|
(8.12.2009 0:53:05) Budilko, diky, uz se tesim. Formicky a piskoty jsem objednala z cekeho obchodu, jen ted mam divnej pocit, ze jsou mi nak tesny kalhoty nemela bych na nic mastnyho sladkyho ani pomyslet!!!
|
|
|
|
|