Limai |
|
(13.12.2009 15:04:34) Udělala jsem podle nějakého receptu co jsem našla na netu těsto na ischelské dortíčky,zkouším letos prvně,protože je každý vychvaluje,ale těsto vůbec není možné zpracovat,úplně se drobí na kousky.Co s ním aby se nerozpadalo?Nepomohla ani mouka,ani když jsem přidala tuk.Dá se ještě nějak zachránit nebo je nejlepší cesta k popelnici?
|
Káťa+2 Škubánci |
|
(13.12.2009 15:08:24) Dělala jsem je včera a jsou - jaký máš recept?
|
Limai |
|
(13.12.2009 15:15:08) 14 dkg másla 8 dkg mletých ořechů 14 dkg hladké mouky 8 dkg cukr moučka citronová kůra skořice
|
Káťa+2 Škubánci |
|
(13.12.2009 15:19:23) Tak mám prakticky totožný recept, ale té mouky o hodně víc - 21 dkg. S trochou kakaa by to odpovídalo (až na tu mouku) receptu od mé babičky.. nyní přidávám ještě žloutky, ale na věci by to nic měnit nemělo, přidej mouku.. A hňácáš to v ruce?
|
Limai |
|
(13.12.2009 15:32:39) V ruce,ale mouku už jsem přidala a nepomohlo,rozpadá se to stejně,možná ještě víc,akorát to není tak mazlavé jako když jsem přidala tuk.Jo a vejce už jsem zkoušela taky.
|
Káťa+2 Škubánci |
|
(13.12.2009 15:35:37) Tak to je fakt divné, peču je každý rok už 15 let.. ale mohlo by to být i špatnou moukou, také sleduji, že je každým rokem trochu jiná, ale že by to udělalo tohle, to nevím. Vždycky to mám hodně sypké a musím ho hníst dýl než třeba na rohlíčky, ale vždycky z toho nakonec je normální těsto.. Nic mě nenapadá, chyba může být jedině v té mouce..
|
|
|
|
Rina+2 |
|
(13.12.2009 15:37:17) Koukni na MMB na recepty zadas nazev ceho chces mas to tam i s fotkama a recenze od holek, ja to hodne vyuzivam, bud na cukrovi, nebo vlastne na vsechno pro inspiraci.
|
|
|
sarmi |
|
(13.12.2009 18:10:50) kato a jaky do nich delas krem? ja jsem delala dle receptu z prilohy mf dnes, je tam i celozrnna mouka k te hladke, je to takove "zdravejsi"
|
Káťa+2 Škubánci |
|
(13.12.2009 19:30:12) Tak já ty moderní vychytávky zatím nezkoušela, jedu podle receptů od babičky, někdy je trochu vylepším, jelikož tehdy recepty byly úměrné bídě, která tehdy panovala - krém dělám rumový - 100 másla, 100 moučkový cukr, rum, dětské piškoty.
|
|
|
|
Amazonka 4D |
|
(13.12.2009 16:41:31) 14 dkg hladké mouky 8 dkg cukr moučka 14 dkg másla 8 dkg mletých ořechů citronová kůra skořice
Já právě dodělala tyhle, jsou fantastické, a taky premiéra. Vidím rozdíl v mouce a máš tam skoro 2.5x víc ořechů, myslím, že to je důvod rozpadání.
20 dkg hladké mouky 7 dkg mletého cukru 15 dkg tuku (máslo, hera) 3 dkg ořechů mletých (lískových) 1 žloutek 1 lžíce kakaa
|
Hanka000 |
|
(13.12.2009 17:34:39) Dle receptu od Amaz jsem je dneska taky dělala a potvrzuju že jsou fantastický -jen je nechat zchladnout na plechu a až pak přendávat,jinak se drolí...
|
|
|
Del |
|
(13.12.2009 16:52:39) zkus tam dát žloutek - ten to spíš spojí, mouka to rozdrobí
|
|
Simeona a 3 |
|
(13.12.2009 18:37:48) Neporadím, spíš tě jdu utěšit. Letos peču minimálně cukroví a nic se mi nedaří (peču 4.rok a nikdy nebyl problém). Těsto na vanilkové rohlíčky i na linecké jsem měla strašně lepkavé, rozteklo se mi. Peču podle stále stejných receptů. Bohužel nejsem až taková cukrářka abych těsto, které se musí odležet odhadla co do kionzistence hned jak ho dopatlám
|
|
Tvoje horší já |
|
(13.12.2009 19:05:22) Může to být moukou, na pečení používám mouku Penam, sice nebývá nejlevnější, ale četla jsem na ni dobré hodnocení a opravdu vždycky cukroví vyjde dobře. Mouka je strašně důležitá.
|
|
Ningit |
|
(13.12.2009 19:41:08) Nevím, jestli už není pozdě, ale mám ještě jednu radu: nejde o recept, kdy se pečivo peče ve formičkách? Mám totiž už dlouhá léta přímo fantastický recept na išlské košíčky, kdy se těsto vtlačuje do nevymazaných formiček na košíčky a pak peče, podobně jako když se dělají ve formičkách pracny. Pak se do nich po vychladnutí dává připravená náplň, navrch se dá čokoláda a přilepí se půlka ořechu. Je to naprosto luxusní cukroví, u nás opravdu jedno z nejoblíbenějších (oproti klasickým vyvalovaným dortíčkům je tam lepší poměr těsta a náplně, takže jsou vláčnější). Těsto na tyto išlské košíčky je dost drobivé, není určené k vyvalování. Poradila bych tedy zkusit natlačit vrstvičku do košíčku a pokusit se upéct - upečením se ta drobivost odstraní, protože těsto se speče dohromady. Těsto na pracny je přece taky drobivé a pečením se to upraví, takže tady bych viděla určitou šanci.
|
|
dajmab |
|
(13.12.2009 22:30:27) Letos jsem pár dávek pekla z hladké mouky koupené v Lidlu a katastrofa, vše se pekelně drobilo. Vyválet to skoro nešlo, myslela jsem, že válečkem rozmlátím všecko, co mi přijde pod ruku. Ale - po upečení vše v pořádku, linecké je snad nejlepší co kdy bylo, a ty išelské jsem pak pekla raději silnější, protože to prostě válet nešlo, a taky skončily jako výborné. Tak mám zkrátka podezření na tu mouku, už když jsem z ní pekla třeba kynuté, tak se mi to taky lehce nezdálo, mělo to jinou konzistenci. Jinak peču přes 15 let, takže praxe by tu byla.
|
|
Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 |
|
(13.12.2009 23:31:03) Děláváme, těsto je vždy drobivější, ale nějak jej uplácáme. Po vychlazení v ledničce děláme plát rukou, válečkem to nejde. S tím těstem se prostě hůř dělá, ale jde to.
|
|
linda.dos |
|
(13.12.2009 23:43:03) Jestli to jde zachránit nevím, asi bych musela být u toho a vzít to do ruky .Ale mám vynikající recept, naopak zpracování i vyválení těsta je jednodušší než u těst jiných: 21dkg hl.mouky,14dkg másla,10dkg cukru, 7dkg strouhané čokolády,4dkg mandlí a 2 žlouty.Zkus to.
|
|
|