maceška |
|
(11.1.2010 12:09:30) Mám prosbu: potřebovala bych doporučit nějaké recepty, abych při vaření mohla vyhovět dvěma trendům ve stravování - na víkend přijedou na návštěvu přátelé našich dětí, z nichž někteří jsou vegetariáni. Jezdívají k nám poměrně často, a já začínám mít pocit, že vařím pořád to samé :-( Minule mi přivezli vegetariánskou kuchařku, jenže já zase jsem toho názoru, že jíst se má to, co se v tom daném podnebí přirozeně pěstuje, a v těch receptech je spousta "cizorodých" potravin. Takže vařím stále dokola kubu, grenadýrmarš, nudle se zelím a špenát (dušený nebo plněné palačinky) + v létě zeleninové saláty s těstovinami. Nemáte nějaký jiný osvědčený recept? Moc díky
maceška
|
Sharien |
|
(11.1.2010 12:16:03) Ja bych projela MMB, tak se toho da najit spousta i s komentarem. Jinak delam lusteniny na ruzne zpusoby, kuskus, pohanku, jahly.... testoviny s ruznymi omackami (syrova, spenat...). Pak delam celkem casto i dyni hokkaido (pecenou v troube,omacku, polivku...), zeleninovy borsc, brambory na ruzne zpusoby, ja myslim, ze je toho opravdu hodne...
|
|
Mishaczek+Tygříci 07+Daník 10 |
|
(11.1.2010 12:16:43) jsou vegetariání a odmítají i vajíčka apod... Třeba květákové kabenátky s bramborem. bramboráky a pod. Ale tam jsou vajíčka.
|
Budulínci |
|
(11.1.2010 12:19:54) vegetariáni můžou vejce a smetanu a sýr?? Nebo ne? Já myslím, že jo..že vegani nesmí nic.. Udělala bych brambory zapečené ve smetaně se sýrem a česnekem..k tomu je super špenát..ale i holé je to ňamka...
|
zerat |
|
(11.1.2010 13:58:03) laktoovovegetariáni(snad jsem to napsala správně) nejí ani vajíčka
|
|
|
|
holka anonymka |
|
(11.1.2010 12:17:31) Co třeba zeleninové karbanátky s ovesnými vločkami? Používám zeleninovou směs do polívky, ovesné vločky (zeleninu s vločkami rozmixuji - ne moc drobně)a další ingredience podobně jako na "masovou sekanou". Už se to neobaluje. S bramborami je to mňamka. Nebo jiné - květákové, brokolicové, mrkvové... Nebo i bramboráky - se zelím.. Vegetariálni sice nejsme, ale máme to rádi. Maso jen občas o víkendu - míváme ho hlavně v práci.
|
|
šatranka |
|
(11.1.2010 12:22:22) Macesko, jde ti jen o bezmasa jidla nebo jsou to prisnejsi vegetariani? Varim hodne bez masa, receptu je nespocetne. Hodne varime z lustenin a obilovin, nebo z dyne, cukety... Taky muzes zkusit sojove maso. Na jednohubhky jsem ted objevila cizrnku.
|
maceška |
|
(11.1.2010 12:29:52) Právě že omezují i mléčné výrobky, takže zapečené brambory se sýrem, jinak skvělé a rychlé jídlo, asi nebudou :-( Díky všem za tipy a rady, ráda se inspiruju
|
Budulínci |
|
(11.1.2010 12:39:08) Jéjej..ani neví o co přicházejí.. To já bych jako vegetarián nepřežila. A co Míša, Maceško? Jak se jí daří? Dlouho jsem na vás nikde nenarazila.. Náš Nik by o nějaké "dietě" taky nepřežil..to je náš jedlík
|
|
šatranka |
|
(11.1.2010 13:01:10) Zkusit muzes napr.: - zeleninove kolacky (zaklad je listove testo a zelenina) - pohanku se zeleninou - houbovy jahelnik (zaklad jsou jahly a houby) - oranzova cocka s ryzi - testoviny s dynovou omackou - zdrave lasagne ze spenatu a rajcat - dynove curry s ryzi
Jakekoliv lusteniny smichane s jakoukoliv zeleninou a dobre ochucene. Treba sojove boby s porkem, cesnekem a sojovou omackou.
Kdyby te neco z toho zaujalo, tak ti sem pisnu recept.
|
|
zerat |
|
(11.1.2010 14:16:52) Maceško, nevím, ale myslím, že trošku tvrdého sýra by snad přežili - pokud píšeš, že ho omezují, tak asi ho občas jí, ne? Mám sestru přísné vegetariány, švagr vegan a přiznávám, že mě občas hezky točí, že když mají přijet, tak člověk nejlíp, aby vydesifikoval lednici, hrnce... od masa a má vařit co kolikrát ani nezná... Můj tatínek se vždycky rozčiloval, že by pro změnu měli oni uvařit jemu maso
|
|
|
|
breburda71 |
|
(11.1.2010 12:23:15) Ahoj,hodně dobré jsou plněné papriky ...papriky rozpůlit, vydlabat a lodičky naplnit: na 1 tvaroh 10 dkg nastrouhané cihly a 1 vejce + nějaké bylinky, já dávám sušené provensálské...a zapéct v troubě nebo remosce.Já ještě před plněním papriky trochu napařím, pak je to rychlejší...k tomu brambory nebo chleba,masožravci nám vždycky závidějí
|
|
jitulena |
|
(11.1.2010 12:28:09) Bramborové knedlíky se špenátem sypané balkánským sýrem, Uho s banánem a houskovým knedlíkem, zapečené těstoviny, chilly con carne bez masa jen z fazolí...
|
|
Lucka007 |
|
(11.1.2010 12:33:26) Maceško, jeden z mých mnoha oblíbených jsou Papriky plněné balkánským sýrem, recept zde:
http://family.cz/scripts/journal/article.ASP?id=103316&from_fid=6932&from_kid=5473
Pak jsou velmi vděčné různé zeleninové karbanátky, nebo používám sojovou drť, jen je potřeba dobře ochutit, dělám z kapusty, mrkve, tofu, květáku, brokolice, míchané zeleniny pokud zbyde z nějakého oběda. Zahušťuji jemnými ovesnými vločkami případně strouhankou.
Vděčné jsou také vegetariánské lasagně - třeba špenátové, nebo se žampiony.
A další naše milované jídlo jsou sojové kostky v těstíčku, namočím balíček sojových kostek do vařící vody, tu je potřeba dobře dochutit, takže třeba vegetou bez glutamanu, dobrou sojovou omáčkou, když nabobtnají lehce vyždímám a namáčím v těstíčku z mléka, mouky, vajíčka, třeného česneku a červené papriky a smažím na rozpáleném oleji. Příloha - brambory.
Myslím, že vegetariánská kuchyně může být hodně pestrá, troufla bych si říct, že i pestřejší než obvykle vařená masová.
|
|
Jája | •
|
(11.1.2010 12:36:09) Maceško, klasika. Dcera koupila parní hrnec. Do dolního patra nasypu brambory, okmínuju, osolím. Do horního nasypu dva pytlíky mražené zeleniny, lehce osolím. nechám pařit. Obojí až na talíři lehce pokápnu máslem. K tomu vařená vajíčka. I manža, jinak zarytý masožravec, dlabe zdravou zeleninku. Ono je to moc dobré.
|
|
Inka | •
|
(11.1.2010 12:49:08) Co třeba plněný lilek. Náplň udělat z toho, co se vydlabe z lilku, žampionů a třeba ještě nějaké zeleniny, tofu, šmakouna. Okořenit podle chuti a těm co maso jedí můžeš do té náplně přidat maso a zapéct se sýrem.
|
Lassie66 |
|
(11.1.2010 13:00:40) Lilek můžu ve všech podobách. Ještě je dobrý špenátový závin a pak bramborová kaše, do které vmíchám kukuřici, nasekanou brokolici, nebo povařenou mrkev(případně všechno najednou). Je taková barevná. Cizrnu jsem dlouho nedělala, tak mě to inspirovalo. Jednoduchá omáčka na těstoviny je z konzervovaných rajčet - osmahnu třeba nakrájenou cuketu, přiliji sekaná rajčata, osolím, přidám česnek, bazalku a chvíli povařím. A je to. Dělám to i s masem nebo bez, sypu sýrem, nebo ne, když ho nemám.
|
šatranka |
|
(11.1.2010 13:21:43) Lassie, prosim te, jak delas ten spenatovy zavin?
Ja cizrnku (mletou cizrnu) naopak objevila teprve nedavno - ochucena cesnekem a nasekanou petrzeli je vynikajici na chlebicky. Nebo jako priloha k masu.
|
|
|
|
FialoFka |
|
(11.1.2010 12:55:06) Ahoj maceško,
pokud teda nevadí smažené, tak obalované různé druhy sýrů, a pokud vlastně nemusí mléčné výrobky tak obalovaný květák, výborný je i obalovaný celer, cuketa s česnekem... k tomu třeba šťouchané brambory s osmahlou cibulkou..
Nebo špagety, omáčka: uvaříš si sójovou drť podle návodu (s bujónem či jen solí), sliješ... osmahneš cibulku, pak žampiony či hlívu, osolíš, opepříš, trochu kmínu...na to sojovou drť, oregano, 2 protlaky, česnek a vypláchneš si lahev od kečupu vodou a naliješ to tam... dát na špagety, pak podle chuti kečup či strouhaný sýr... je to moc dobrý.
|
FialoFka |
|
(11.1.2010 13:01:28) Když bys tu omáčku dělala nadvakrát, tak normálně na cibulku ještě před sojovou drtí dávám uzeninu (gothaj, junior, apod.).. Ale ta kombinace hub, česneku, kečupu a oregana je dobrá i bez masa... Není tam vůbec cítit ta sója tou svojí sójovou chutí, akorát Ti to tím jakoby nabyde a je to mňam
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(11.1.2010 13:17:20) zapečené těstoviny s brokolicí a kys. smetanou
|
|
Vítr z hor |
|
(11.1.2010 13:21:30) To slyším prvně v životě!
|
FialoFka |
|
(11.1.2010 13:28:09) Grenadýrmarš je míchanice vařených brambor s těstovinami. My to doma tedy vždy dělali i s uzeninou (na cibulce osmahneš uzeninu, posypeš kořením paprikou, přidáš vařené brambory na plátky a uvařené těstoviny, my dělali široké nudle. Říkali jsme tomu "fujtajblíky" ale jako "grenadýrský pochod" to dělají i ve školních jídelnách či restauracích jako hotovku...
|
Rotem |
|
(11.1.2010 13:35:13) Doma jsme tomuhle jidlu rikali Granaty
|
|
|
|
zerat |
|
(11.1.2010 14:11:21) Dělávám: 1.Svíčkovou s tofu sýrem dle kuchyřky od Romana Uhrina -opravdu vynikající záležitost- překládám všem vegetariánským návštěvám a vesměs chtějí recept a po svíčkové se jen zapráší! Opravdu je to dobrota nad dobroty! 2. Směs se sójovou drtí s česnekem a zeleninou. TAky vynikající s těstovinami, ale i s bramborovou kaší. 3. Placičky z ovesných vloček(na způsob bramboráků jen místo brambor spařené ovesné vločky a místo mouky strouhanka) s bramborem. Poptej se, jestli by jim vadil i vaječný bílek(ten by to spojil - žloutek bys použila na něco jiného pro vás) - možná by s ním problém neměli 4. Jáhlový nákyp na sladko - laskomina, ale opět by tam bylo potřeba aspoň vaječný bílek. 5. Zeleninové rizoto. 6. Lasagne - se směsí ze sójové drti a sýrové omáčky podomácku vyráběné z eidamu. 7. Nudle s mákem. 8. Sójový mrkvový guláš (ze sójových kostek myslím sójové maso). 9. Klasika čočka na kyselo s vegeťákem (vegetariánský párky) 10. Hrachová kaše (tu já nedělám, tak recept neznám), ale asi to bude dost na způsob čočky na kyselo... 11. Zapečené brambory s brokolicí...
Pokud budeš stát o nějaký recept konkrétně ráda ho sem napíšu
|
šatranka |
|
(11.1.2010 15:05:46) Zerat, prosim te nenapsala bys tu Směs se sójovou drtí s česnekem a zeleninou a Sojovy gulas s mrkvi??
|
zerat |
|
(11.1.2010 16:56:45) Žovjanko množství dávám od oka: sojovou drť spařím vroucí vodou, přidám prolisovaný česnek, solčanku nebo vegetu, sojovou omáčku příp. i bujon, pepř (občas přidám i bobkový list)-pikantnější nálev je nutný, aby sojové maso natáhlo dobrou chuť. Dám krátce povařit a nechám chvíli přikryté. Potom sleju přecedím(nálev zachytím). Nachystám si: nakrájenou cibulku na kostičky, nahrubo nastrouhanou mrkev, třeba i trošku celeru, najemno nakrájenou papriku a třeba rajčata nebo Valfrutu /něco jako rajský protlak/, česnek, oregáno, olivový olej (dávám extra virgin). Orestuju na oleji cibulku a přidám k ní mrkev, chvíli osmažím a pak přidám část prolisovaného česneku, sojovou drť a trošku orestuju, přidám Valfrutu, trochu vody(používám ten slitý nálev ze sojové drti), papriku, příp. sterilovanou kukuřici (ale nemusí být a můžeš dát třeba i cuketu a nebo nic) dochutím příp. trošku přírodním cukrem, solí, česnekem, oregánem, sojovou nebo worchestrovou omáčkou a je hotovo
Mrkvový guláš je úplně na způsob hovězího guláše, jen místo hovězího masa dáš sójové maso kostky naložené stejně jako sojovou drť pokud Ti nevadí hovězí bujon Natur bez glutamátu, tak ten chuť guláše podtrhne(slité, nálev pak na zalití cibulky...). Ke smažící se cibuli přidáš na jemno strouhanou mrkev (někdo má raději na kolečka), česnek a osmažíš, přidáš trošku kmínu, zasypeš sladkou červnou paprikou, zaleješ nálevem ze slití sojového masa a chvíli vaříš. Potom zahustíš buď zásmažkou nebo ve vodě rozmíchanou moukou a duchutíš dle vlastní chuti česnekem, solí, solčankou, pepřem, sojovou či worchestrovou omáčkou. Někdo přidává i bobkový list či černé pivo. Podáváme s knedlíkem nebo s tím na co jsme zvyklí.
Jinak všeobecně opravdu aby sojové maso bylo chutné je potřeba ho nechat převařit v pikantním nálevu a pak se s ním dá dělat cokoliv jako s hovězím... masem.
|
šatranka |
|
(11.1.2010 17:20:11) Zerat, jsi zlata, diky moc Mam tu sojovou drt a nevedela jsem, co s ni. Hned o vikendu to vyzkousim.
|
|
Glance |
|
(11.1.2010 22:57:46) zerat, mohla bych poprosit o ten recept na svickovou? Bod c.1. Diky moc
|
zerat |
|
(12.1.2010 8:59:46) Napíšu ho sem během odpoledne, ju?
|
Glance |
|
(12.1.2010 21:54:06) Jasny, napis az budes mit cas, dekuju
|
zerat |
|
(15.1.2010 8:28:29) Glance promiň, úplně jsem zapomněla, že jsem ho sem měla psát Mám tento týden doma i starší dcerku a "hlava mapa"
|
Glance |
|
(15.1.2010 11:44:54) to nevadi, treba Ti to nekdy vyjde a recept napises
|
zerat |
|
(15.1.2010 16:38:31) Glance jsi hodná, že máš strpení, bude to bude, dám si to do Google kalendáře a budu se snažit to sem šoupnout během víkendu. Potřebuju na to klid, abyh Ti sem nenapsala recept s nějakou hrubkou
|
Glance |
|
(15.1.2010 17:03:49) Jsi hodna, dekuju
|
zerat |
|
(18.1.2010 10:35:33) 2 LŽ oleje 3/4 šálku nakrájené cibule 1 1/2 šálku nastrouhané kořenové zeleniny 3 bobkové listy 1/2 nakrájeného citronu bez kůry 1 1/2 LŽ přírodního cukru 1 plná lž. hořčice 4 LŽ polohrubé mouky 5 šálků sójového nápoje 1 lž soli 1 lž solčanky 1/4 lž mletého nového koření rostlinné máslo já dávám pro lepší chuť občas i masox, ale pak pozor ať nepřesolíš Na oleji osmažíme cibuli, přidej zeleninu, společně dus, pak přidej bobkový list, citrón, cukr, hořčici a dále smaž. Zasyp moukou, zamíchej a ještě chvíli smaž. Zalij studeným sójovým nápojem, rozšlehej a za občasného míchání převař. Dochuť solí, solčankou a novým kořením (do omáčky dej vařit 2 kostky tofu natural asi na 15 minut, až omáčka zhoustne na požadovanou hustotu). Tofu pak vyjmi a nech vychladit. Omáčku rozmixuj. Nařež na plátky, pokapej sójovou omáčkou, potři olejem a polož na vymaštěný plech (dávám na pečící papír). Peč ve středně vyhřát troubě asi 15 minut tak, aby se nevysušily okraje. Hotové tofu polij příslušnou omáčkou. Podáváme s knedlíkem, plátkem citronu, brusinkami a třeba i kopečkem ušlehané smetany a dobrou chuť
|
zerat |
|
(18.1.2010 10:36:56) vysvětlivky: LŽ = polévká lžíce lž = malá kávová lžička
|
Glance |
|
(18.1.2010 11:44:25) Jejky! Dekuju !
|
zerat |
|
(18.1.2010 14:06:38) Rozhodně nemáš zač, spíš já se omlouvám, že neplním sliby
|
Glance |
|
(18.1.2010 23:09:47) Neblazni, to je jen na zaklade Tve dobre vule, zes mi recept poskytla , zadna povinnost a o terminy uz vubec nejde
|
radka | •
|
(26.1.2010 12:19:42) Ahoj všem, mám takový menší problém, včera okusil můj 2,5 letý syn poprvé maso (kuřecí). Stalo se to na obědě u babičky, která dělala nějakou omáčku s masem, klasicky jsem naservírovala pro sebe a syna jen rýži s omáčkou. Ovšem syn si všiml u babičky nevegetariánky toho masa na talíři a hrozně se ho dožadoval, nakonec jsme mu ho dali ochutnant a i přes mé tvrzení, že to není dobré a že mu to nebude chutnat, mi jen řekl mňam a ještě maso! Snědl další tři malé kousky a evidentně si pochutnával:-(. Jsem z toho zoufalá, představovala jsem si, že ze svých dětí budu mít vege a jak to tak vypadá, nebude to vůbec jednoduché. Jak mám reagovat jestliže se po mě syn příště bude dožadovat masa? Problém je ten, že vege jsem v okolí pouze já (manžel maso také jí), takže když se jde na návštěvu, maso dělají všude a to nemluvím o létě, kdy se venku neustále u známých griluje. Vím, že zákazem bych si moc nepomohla, to je mi jasný, ale jak dál? Setkala jste se s tím některá? Chtěla bych ze svých synů vychovat vegetariány hlavně kvůli etickým důvodům, jestliže se mi to ale nepovede, asi by mě to moc mrzelo a těžce bych se s tím vyrovnávala...
|
Kočice,Tomík 8/06,Simča12/09 |
|
(26.1.2010 17:04:26) Ahoj,já jsem zatím toto řešit nemusela.Můj 3,5letý Tomík zatím maso neochutil a i když ho viděl na talíři u babiček,tak zájem o to neprojevil.. Myslím ale že bys mu neměla říkat,že to není dobré a nebude mu to chutnat,to to bude tím spíš sám chtít zkusit. Já Tomovi vždy říkám,že to je mrtvé prase,kuře apod. a že to nejíme a kdyby přesto chtěl okusit,tak mu dám a pak už to záleží na něm. Myslím si,že základ jsem mu dala dobrý a i když se teď pro maso rozhodne,tak třeba později se k veg. vrátí.. Asi je u vás taky trochu problém,že tatínek maso jí,to je potom těžký vysvětlovat. U nás naštěstí nejíme oba,takže v tomto je to jednodušší. Pak taky je mi jasný,že až přijde do školky,školy,že tam prostě veg. strava není,takže dříve nebo později se s tím setká. Hlavu si s tím už nedělám,prostě doma bude dostávat stravu bezmasou a zdravou a jinde to záleží na něm.
|
žanika |
|
(27.1.2010 13:01:06) Taky bych řekla, že maso lidé asi jí, protože jim chutná, ale já maso vnímám a i dětem to tak překládám, že to je mrtvé zvíře, je to odporné eticky, psychicky, společenský, fyzicky, zdravotně atd Nedostali jsme se do tebou popsané situace. Ale jedno je jisté, tak stejně to vnímám třeba i s alkoholem a drogami (což by někdo vzal jako těžké srovnání - rozumím. Nejde tady o chuť, ale o něco jiného. A tak musíš stavět dobrý základ, aby si děti díky dobrému základu, co dostaly doma, mohly v budoucnu udělat správné rozhodnutí pro svůj život. Takže nejezení masa bude zase o sebeovládání v chuti a vědomí, že mou bytost ovládá rozum a cit a ne chuťové buňky. Hlavně si nic nevyčítej, ani synovi. Respekt sám k sobě a tudíž sebeovládání si dítě musí vybudovat za pomocí rodičů nejen v jídle.
|
|
|
Stáňa a dva kluci |
|
(27.1.2010 13:45:55) Ahoj Radko, u nás je podobná situace, manžel maso jí, já ne. Rozumím ti, že bys těžce nesla, kdyby tvé dítě maso jedlo. TAky bych se s tím hůř srovnávala, i proto, že věřím v karmické souvislosti a mezi ně patří i ubližování zvířatům. Klukům je 5,5 a 3,5 a zatím ho starší téměř ve většině případů odmítá, i ve školce jsme domluvení, že maso vůbec nedávat( ale to je teda ve školce haló, paní kuchařka to nějak nemůže zkousnout a paní učitelky to taky hůře nesou). Mladší je se mnou doma, tak ten ho nejí vůbec. Jen někdy u babičky. U nás to je navíc tak, že manžel není proti, aby ho jedli, takže situaci máme nastavenou tak, že je to vlastně na něm(na nich). Klukům vše vysvětluju, čistě informačně, žádné manipulativní výčitky, prostě jen že maso je mrtvé zvířátko, které musí někdo zabít, aby se dostalo na talíř. A že zvířata taky cítí a bojí je, když je někdo zabíjí. A že jsou lidé, kterým to nevadí, a proto maso jí. Věřím, že takhle malé děti jsou hodně citlivé a až začnou rozum brát, tak se rozhodnou správně. A pokud ne, tak se s tím holt budu muset srovnat:). Ostatně bude to jejich život.
|
radka | •
|
(28.1.2010 20:10:05) Díky za Vaše reakce. Rozhodně budu také svým dětem vysvětlovat jak to s těma zvířatama doopravdy je, ten dobrej základ se jim budu určitě snažit dát. Problém je ještě s tím tatínkem, on sice nic proti vegetariánství nemá (naopak, jednou se dokonce chtěl sám vegetariánem stát, ovšem vůně masa byla pro něj silnější), ale nebudou v tom mít ty děti pak bordel, když to mrtvé zvíře uvidí u tatínka na talíři a naproti maminku, která bojuje za práva zvířat? Bojím se, aby mě vůbec brali vážně a aby si spíš neřekli, tak když může táta tak mi taky....upřímně řečeno mi vadí, že manžel to maso jí, samozřejmě mu nic nevyčítám, ale červík hlodá. Stáňo, jak to řešíte doma vy?
|
žanika |
|
(28.1.2010 21:29:32) No je to tak. Nechápu třeba, jak se doma řeší, že tatínek nebo maminka kouří, ale děti se všude učí, že to není správné.... Nejsem dokonalá matka, uznám si před dětmi chybu, ale tohle je něco jiného.....
|
|
Stáňa a dva kluci |
|
(28.1.2010 22:48:37) Radko, stát se to může, že si to řeknou...s tím je třeba počítat(a není to snadný, vím). Partnera navíc už nepředěláš, ideální asi je jít nevtíravým a násilím nepůsobícím příkladem:). To samé dětem. Rozhodně netlačit, jakmile ucítí tlak, chtějí se bránit. Na druhou stranu je to i příležitost ukázat jim, jak se lidi liší, že panují různé názory na cokoli. Svět není černobílý, nikdo není jen dobrý nebo jen zlý, lidé mají různé slabosti, mají různě otevřená srdce a tak nejsou schopni tolik soucítit. Takhle to budu podávat dětem, až se budou ptát. Už teď třeba Matýsek přišel s tím, že myslím paní učitelka ve školce říká dětem, že maso je zdravé. Tak mu vysvětluju, že každý má jiný názor, a že já mám jiný a proč a zase maximálně pravdivě. Myslím, že přijde i dost riziková chvíle, kdy kluci půjdou víc za tatínkem, někde kolem těch 6,7let a pak bude i hodně záležet na tom, jak jim to bude podávat... Vůbec nejlepší by asi bylo naučit kluky brzo meditovat a získat kontakt s vnitřní moudrostí, pak by se mohli zeptat sami vyšší instance, co je pro ně nejlepší. Ale to zatím nevím, jak přesně na to, knížka, kde je to popsáno, se mi ještě nepodařila sehnat, zatím u nás nevyšla. No sama jsem zvědavá, jak to u nás dopadne.
|
|
|
|
gatto |
|
(29.1.2010 17:39:38) Upřímně řečeno, tak já v tomto "manipulativní" jsem a malému řeknu narovinu, že maso (ale nejen maso, ale i sýry a vajíčka) hnus prostě jsou a to z mnoha důvodů, které už tady byly uvedeny.
Ukázala jsem mu videa, jak se se zvířaty zachází. Etický význam je pro mě rozhodně nejdůležitější, žádné zdraví, ani ekologie. To je pro mě taky důležité samozřejmě, ale až na druhém místě.
Nepřipadá mi nic divného na tom říct, že pokud budeš chtít jíst maso, sýry, vajíčka, tak počítej s tím, že ti žádné peníze na to dávat nebudu. Nebo, že toto doma mít nebudu atd. Pokud jde o starší dítě, je jasné, že je to komplikovanější, nejde už ho kontrolovat na každém kroku, bude to na něm.
Z mojí strany se mi moje jednání nezdá jako "manipulace", když jsem nekompromisní a i příbuzným dám najevo, ať si svoje sračičky s živočišnýma výrobkama laskavě nechají pro sebe a nevnucují to dětem druhých. Já taky nevnucuji druhým třeba hovna a přitom obsahují hodně B12 :-D
|
radka | •
|
(30.1.2010 10:13:20) Gatto, úplně tě chápu, taky jsem si říkala, že jednou svým dětem to video pustím (etika je pro mě také nejdůležitější). Podle mě by se taková videa měla povinně pouštět i ve školách a dokonce i v tv, to by mezi námi bylo najednou nových vege lidí, jenže bohužel, víme jak to chodí:-(
|
Mišellka, Anička+Lárinka+Miki |
|
(1.2.2010 0:32:20) Ahoj Radko, my doma maso nejíme a byla bych přešťastná, kdyby naše děti taky maso nejedly. Nechávám to ale na nich. Zakazovat dětem maso, mi nepřijde fér stejně jako jim ho nutit. Nebuď z toho smutná, že malý maso ochutnal. Někdy to muselo přijít. Přeci jen si myslím, že děti jednají spíš pudově než rozumově a tak chuť může potlačit cit, přestože důvody nejezení masa mu vysvětluješ sebelíp. Na druhou stranu, to že jednou ochutnal nemusí znamenat, že se od teď bude cpát masem. Anička taky ochutnala a ikdyž se zdálo, že maso bude jíst, vůbec ho, až na vyjímky nechce. Ale každé dítě je jiné.. Taky si myslím, že je to o tom základu, který dítěti dáš a ikdyž třeba maso bude jíst, k vegetariánství bude mít jednou, třeba v dospělosti blíž a stane se vegetariánem ze svého vlastního rozhodnutí.
|
|
|
Stáňa a dva kluci |
|
(30.1.2010 20:29:34) Jsem taky vegetarián především z etického a duchovního hlediska.
Za manipulaci považuju něco jiného, než když dětem řeknu pravdu,co si o jezení masa myslím a jak to vnímám já. Pokud se ale dítě budu snažit někam dostat výčitkama s hysterickým výrazem v očích:) "jestli budeš jíst maso, nebudu tě mít ráda" a podobné perly, tak to by mi manipulativní přišlo. Ono se to dost zaměňuje, manipulací je, když se snažíš druhého někam dostat, aniž mu na férovku řekneš, o co ti jde. Třeba dobrej příklad je s bonbonama u kasy. Dítko si je vynucuje a matka, místo aby řekla, ne nekoupím ti je, za chvíli je oběd a nechci abys je před obědem jedl, řekne třeba, paní prodavačka by se na tebe moc zlobila, když budeš chtít bonbony. Chudák paní to odkejve, ale nejlíp se cítit asi nebude.
Navíc je velký rozdíl, pokud u vás doma maso nikdo nejí. Pokud ho jeden z rodičů jí, tak má stejné právo jako já rozhodovat o svém dítěti. Přišlo by mi krajně nefér ho z toho vyšachovat a nesnažit se o nějakou dohodu.
Videa chci dětem ukázat taky, ale až budou starší.
|
žanika |
|
(31.1.2010 14:15:14) No, Gatto, s tou B12 jsi to tedy napsala velmi trefně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Winky | •
|
(11.1.2010 14:21:40) dost jsem si oblíbila polévku z červené čočky, třeba by se mohla hodit (jen tuhle jsem dala nějak málo vody nebo co, manžel si to nandal na talíř a divil se že má "kopec polívky" )
1 hrnek červené čočky (kupuju ji v půlkikovém balení, takže ca půlka balíčku, no ale je to pro 4 lidi takže budeš muset upravit poměr) 1/2 cibule 2 mrkve 1/2 pórku 1 bujon zeleninový (kostka) z koření ještě bobkový list, majoránku, sůl, pepř, mletý kmín, možná i troška curry
ve velikém hrnci na polívku osmahnu na másle cibuli, pak přidám na velkém struhadle (velké díry) nastrouhanou mrkev, pokrájený pórek a tu čočku, chvíli restuju, přidám koření a trochu zapráším moukou (ale jde to i bez toho) . Zaleju 2 litry vařící vody, přihodím bujon a vařím tak 5-8 minut. Čočka jakoby zežloutne, ale to je prý normální.
Jo a dělám do ní ještě vaječné nočky (nebo by šel i svítek) - 1 vejce rozšlehat, ca 2 polévkové lžíce krupičky, majoránku. Nechám chvilku zhoustnout a malou lžičkou dávám do vařící polívky - krásně se to zahustí. Je moc dobrá a ta červená čočka fakt nenadýmá jako ta klasická.
|
|
Winky | •
|
(11.1.2010 14:26:34) nebo zeleninovou pizzu (rajčata, cuketu/lilek, pórek¨)
|
|
Tatramelka+3 |
|
(11.1.2010 14:49:28) Mrkni na stránky apetitu, tam se občas něco zajímavého a chutného objeví. My si teda hodně oblíbili ruzné karbanátky, čočkové mrkvové, zeleninové a já už ted´ když se rozhodnu, že bude bezmasé jídlo, tak tam dám, co doma najdu cuketu, lilek. Jestli budeš mít zájem, tak ti pošlu recept. Ani vajíčko se nepoužívá jako pojivo, tak že by jim to mohlo šmakovat.
Jinak je dá pěkně najíst i zeleninkou grilovanou (já ji téda peču v troubě, pokrájím od rajčat, mrkve, cukety, lilku, vynikající chut´má řapíkatý celer a petržel, česnek, cibule nesmí chybět, brambory. Bud´udělám mišmaš z ruzného koření a olivového oleje - paprika, pepř, sul, byliny co zahrada dá a to tím potřu nebo spíš v míse pomnu a vysypu na plech a hodinku peču. Pro vás k tomu mužeš udělat i nějaký masíčko jen na máslíčku v troubě téže, ale nás to zpravidla zasytí jen tak.
|
|
Tatramelka+3 |
|
(11.1.2010 14:49:31) Mrkni na stránky apetitu, tam se občas něco zajímavého a chutného objeví. My si teda hodně oblíbili ruzné karbanátky, čočkové mrkvové, zeleninové a já už ted´ když se rozhodnu, že bude bezmasé jídlo, tak tam dám, co doma najdu cuketu, lilek. Jestli budeš mít zájem, tak ti pošlu recept. Ani vajíčko se nepoužívá jako pojivo, tak že by jim to mohlo šmakovat.
Jinak je dá pěkně najíst i zeleninkou grilovanou (já ji téda peču v troubě, pokrájím od rajčat, mrkve, cukety, lilku, vynikající chut´má řapíkatý celer a petržel, česnek, cibule nesmí chybět, brambory. Bud´udělám mišmaš z ruzného koření a olivového oleje - paprika, pepř, sul, byliny co zahrada dá a to tím potřu nebo spíš v míse pomnu a vysypu na plech a hodinku peču. Pro vás k tomu mužeš udělat i nějaký masíčko jen na máslíčku v troubě téže, ale nás to zpravidla zasytí jen tak.
|
maceška |
|
(11.1.2010 15:44:30) Jéjej, holky, vy jste hodný doma to ještě v klidu pročtu, a kdyžtak poprosím o přesnější recept na o, co sama nepochopím, jo?
Budulínku, o Míše se chystám napsat článek už nejmíň půl roku - od té doby, kdy umřel její milovaný M.J. Tak teď mám další motivaci dotáhnout to do konce
|
Budulínci |
|
(11.1.2010 16:49:20) Už se moc těším!!! Od E. od Mery vím, že byla moc smutná, ach jo, a člověk jim pomoci nemůže... My máme taky neveselo..máme tříselnou kýlu..a nějak se nám nikdo nechce vyjádřit k operaci..kvůli té naší srdeční vadě. Tak nevíme kdy, kde..Nik je hotovej, protože to ututlat nešlo..nechce k nám do nemocnice ani pro vložky do bot
|
|
|
|
|