Hana36 |
|
(21.7.2010 8:24:41) Já ano, Dr. O. Extra 2:1, ale když čtu některé zdejší názory, říkám si, jestli není moc chemický. Kromě cukru a pektinu obsahuje kyselinu citrónovou a sorbovou. Jde to rychle a zatím se mi nic nezkazilo. Babičce věčně marmelády plesnivěly, možná to bylo tím, že do nich dala i něco odkrojeného z nahnilého ovoce. Tak přemýšlím, zda příští dávku nezkusit jen s cukrem a citrónem. Máte nějakou zdravou vychytávku, která se osvědčila?
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(21.7.2010 8:48:50) já dávám Dr.O. 2:1 nebo 3:1 děláme jen jahodovou, meruňkovou a babi dělá rajčatovou
|
|
Karavela |
|
(21.7.2010 10:10:15) Já používám Dr. Oetker 3:1, zachová největší podíl ovoce a výbornou barvu, želíruje spolehlivě.
Na ekologických marmeládách s kopečkama plísní jsem vyrostla:- ) a protože samotnou marmeládu za nijak zdravou výživu nepovažuju, tak si s chemií hlavu nelámu a snažím se je užívat střídmě (což se mi většinou nepodaří dodržet a do vánoc je sežráno)
|
Liaa |
|
(21.7.2010 12:00:13) Používám jen třtinový cukr a nahoru rum a je to OK. Ale nedělám žádné megadávky, těch pár marmelád mám v chladu a nikdy plíseň nebyla.
|
|
|
Bouřka |
|
(21.7.2010 12:19:15) Používám jen cukr. Sklenice i víčka vymývám vařící vodou, naplněné steriluju. Zkazilo se mi něco jen vyjímečně a pak jsem obvykle zjistila špatně dotažené víčko. A to máme byt prolezlý plísní.
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(21.7.2010 13:13:25) já už nesteriluju, do skleniček dám marmeládu, zavřu a na chvilku otočím dnem vzhůru
|
|
|
kreditka |
|
(21.7.2010 13:26:27) S chemií bych si hlavu v tomto případě nedělala
|
|
holka anonymka |
|
(21.7.2010 15:14:21) používám spíše 3 a více : 1 (nedává se tolik cukru, tudíž nejsou tak přeslazené a mohu toho víc mazat ) a jsem spokojená. Nikdy se mi marmelády nezkazily. Jen kompoty mi po pár letech zkvasily - ale do těch dávám pouze cukr a sterilizuji. A nějak jsme je za 2- 3roky nestihli sníst.. :-(
|
|
Suza007 |
|
(21.7.2010 19:23:24) Želírovací cukr používám - jinak už bych musela řešit fakt všechno. Zase takový bio nadšenec nejsem.
|
|
|