Binturongg |
|
(8.11.2010 20:37:00) Prostě dát místo 200g cukru a 100g medu 300g medu?
|
zerat |
|
(8.11.2010 20:38:27) Nevím, podle mě to bude hodně extrémně lepivé a pak budou hodně tvrdé... Asi bych to nezkoušela ale třeba někdo přijde s tím, že to zkoušel...
|
Lída,3 kluci a holka |
|
(8.11.2010 23:38:27) No, jak asi dělali perník, než se začal vyrábět cukr? Perník je daleko starší záležitost než výroba řepnýho nebo třtinovýho cukru. Stačí přizpůsobit konzistenci - přidat trošku víc mouky.
|
zerat |
|
(9.11.2010 8:19:33) Lído víc? To není víc o lžíci, dyť to je o stovky gramů víc. A myslím, že dřív sladili i jinými věcmi než jen medem a dokonce světe div se cukrem. Pročítám teď net a prý cukr tu byl dřív než ČR, jen ho lidé dostávali na příděl... Osobně bych chápala nahradit cukr fruktopurem... ale medem to bude prostě lepivá koule a když k tomu přidáš o hromadu set gramů mouky víc a nepřidáš tuk taky, tak bude tvrdé jako bota
|
zerat |
|
(9.11.2010 8:34:51) Lído, takže jsem našla tohle: "Perník, pečivo slazené medem a ochucené kořením, je snad staré jako lidstvo samo. Nejstarší zmínka o cukrovém zboží je z Egypta z období 2000 př.n.l. Jak svědčí i nálezy v egyptských pyramidách, byla tato pochoutka připravována pro faraóny, ale i pro patricije ve starém Římě. Základem všech cukrářských výrobků byl med, protože cukr v té době ještě nebyl znám. Výroba cukrářské pochutiny spočívala v kombinaci medu s fíky, datlemi a ořechy."
Podle mě prostě i jak se píše tady nesladilo jen medem, ale kombinací jiných ovocných cukrů a otázka taky je, jak moc byli oni třeba zase zvyklí na měkoučké, nadýchané, naležené perníčky... Zkrátka já osobně bych do toho jen s medem nešla... to už bych raději rozmixovala na úplný prášek třtinový cukr... Ale třeba je tu někdo, kdo to nějak kombinuje se škroby...
|
|
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(8.11.2010 20:39:54) určitě to jde, jen jistě míň toho medu, musela by jsi přidávat zas mouku ale jistě na netu nějaký recept najdeš
|
|
Binturongg |
|
(8.11.2010 20:49:31) Aha, takže ten cukr tam není pro nic za nic, resp. aby se ušetřilo?
|
Meta |
|
(8.11.2010 21:05:26) Ten perník s velkým podílem medu bude mít samé nežádoucí vlastnosti, osobně dávám do 1kg perníkového těsta 1 vrchovatou lžíci pastovaného medu.
|
|
|
majdaleenka +07+11 |
|
(8.11.2010 21:13:53) jsem střelec, tohle jsem snad i zkoušela a dobrý, do všeho dám radši med, než cukr i ostatní cukroví dělám juen z medu
|
|
Jaanja + Vojtín + Olík |
|
(8.11.2010 22:09:42) hele já myslím, že to jen s medem bude OK. Med trochu míň sladí, tak nebudou tak sladké. Když budou lepit, tak tam dej trochu mouky a hlavně těsto vychladit. A pokud tam nedáš žádnej tuk a nebudeš to pést moc dlouho (jen do malinkého zrůžovění okrajů), tak budou perníčky měkké hned.
|
|
Půlka psa |
|
(8.11.2010 22:22:29) Cukr se dá nahradit medem v jakémkoliv receptu. Jen se musí přidat Solamyl nebo jiný škrob. Každopádně kdysi jsem to dělávala často a fungovalo to výborně. Jediný problém je v tom, že si nepamatuju kolik škrobu se dává a nedaří se mi to vygooglit.
|
|
Binturongg |
|
(8.11.2010 22:59:50) Holky, dík. Udělala jsem to 50/50, těsto je nádherné, nelepí a už je v mikrotenu ve špajzu. Uvidíme za týden, jak se z něj bude péct
|
zerat |
|
(9.11.2010 8:40:33) Binturong s čím 50/50, med/cukr? Tak držím palečky a pak příp. písni po Vánocích, jestli se stihly naležet, ju?
|
zerat |
|
(9.11.2010 8:41:13) a ještě možná blbý dotaz, jen ve špajzu nebo i v lednici protože asi jen tak ve špajzu to nejde, ne?
|
Binturongg |
|
(9.11.2010 12:24:55) zerat - určitě dám vědět Špajz máme stařičký, kamenný - bydlíme v chalupě, takže když je těsto na zemi,je to totéž, co v lednici
|
|
|
|
|
Gordita |
|
(9.11.2010 1:06:58) Myslim, ze je tak delam, ale k receptu se dostanu az pristi tyden, kdyztak mi napis na mail a ja ti ho poslu.
|
|
Anadar |
|
(9.11.2010 10:27:29) Myslím si,že by to šlo.Dělám perník,kde je opravdu velký podíl medu,základ je med+mouka 1:1 a pak se přidávají žloutky,amonium,koření,další mouka a trocha cukru.Kdyby člověk vynechal ten dodatečný cukr a přidal med(nebo nic),určitě by to šlo. Těsto ,ve kterém je hodně medu, je sice drobátko lepivé,ale hezky se táhne(netrhá se) a je po upečení velice,převelice vláčné,protože med je hygroskopický.
|
|
Horama |
|
(9.11.2010 10:31:06) Určitě se dá udělat perník, který je slazený jen medem, ale bohužel to určitě nebude fungovat tak, že vezmeš ověřený recept s cukrem a jedna ku jedné ho nahradíš medem.
|
Renda | •
|
(9.11.2010 10:45:00) A nevíte , prosím, jak dlouho můžu mít připravené perníkové těsto v lednici? Vydží to, když jsou v tom vejce? Přemýšlím, že ty mikulášský bych už zadělala, ale péct chci až začátkem prosince.
|
zerat |
|
(9.11.2010 11:34:37) Mám informaci a letitou praxi v tom, že perníkové těsto vydrží uložené v lednici v mikrot. sáčku 1-30 dní.
|
Binturongg |
|
(9.11.2010 12:27:31) zerat - máma měla perníkové těsto v lednici i rok - pekla z něj na velikonoce a vánoce, ale skladovala jen základ 1:1 med a mouka. Do toho se mi ale nechtělo, protože se pak děsně blbě zpracovává - je tvrdé jak kámen
|
|
Renda | •
|
(9.11.2010 12:29:17) Dík, Zerat, tak to už můžu začít.
|
|
|
|
|
EvaMarie |
|
(9.11.2010 10:39:00) ahoj,
dávám do perníku pouze med, dělám ho z žitný mouky...teď jsem v práci, večer můžu poslat recept. Je výbornej, jen je tvrdší, ale to se dá stroužky jablek taky vyřešit.
|
Binturongg |
|
(9.11.2010 12:29:03) EvaMarie - to budu ráda, napiš, prosím Zkusím ho taky, stejně dělám perníčky spíš na ozdobu, takže tvrdost neva
|
|
|
|