Adámkovci |
|
(11.12.2010 16:20:01) Potřebovala bych poradit recept na základní pudinkový krém.A díky za rady jak na to aby se mi nesrazil.Můžu ho potom rozdělit a přidat oříšky,kávu,čokoládu a podobně?Máslo musí mít pokojovou teplotu a pudink mám při chladnutí promíchávat?Budu dělat poprvé a nerada bych aby letěl do koše.Díky za každou radu.A ještě otázka - lze z pudinkového krému udělat i karamelový?Ze salka letos dělat nechci - dva roky za sebou se mi srazil.
|
wer |
|
(11.12.2010 16:33:58) použij kaamelový pudink pudink musíš míchat do vychladnutí protože když vychladne bez míchání udělá se na povrchu šktaloup,mám na to fígl,dám horký pudink do zavařovačky,tím že je to vysoká úzká nádoba je škraloup jenom malý,tak ho po vychladnutí sloupnu a vyhodím, ale počítej s tím že to vychladnutí trvá daleko dýl než při míchání máslo snad nemusí mít úplně pokojovou teplotu,stačí když není úplně tuhé,a přidávám ho po kouskách jo a dobrá ada od jedné staé paní veškerý cuk co do krému patří rovnou rozpustím v pudinku při vaření)rada z dob socialismu z období kdy byl cukr moučka medostatkový) krém je pak kásně hladký,jinak to už nedělám
p.s. tu zavařovačku je dobré před nalitím pudinku vypláchnout vodou,aby se pak dal pudink z ní hezky vyklopit (poslouží jakákoliv vysoká úzká nádoba)
|
daba+holčička |
|
(11.12.2010 19:43:11) na to mám ještě lepší fígl, na hladinu toho pudingu dám poravinovou folii a škraloup se neudělá
a krém z jíšky prej vydrží dýl než z pudingu, ale stejně ne 14 dní
|
daba+holčička |
|
(11.12.2010 20:02:58) a tady recept na trvanlivý krém http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=16&t=11
|
|
|
|
wer |
|
(11.12.2010 16:37:31) jo jak říkají holky až těsně před vánocema,nevydrží dlouho
kávu ,rum,kakao,všechno notmálně přimíchat s máslem
|
Adámkovci |
|
(11.12.2010 16:38:25) Když já už to chci mít z krku.
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(11.12.2010 16:42:37) a co promazat marmeládou nebo nutelou??
|
|
|
|
zerat |
|
(11.12.2010 16:39:48) Pudinkový dělám myslím úplně stejné poměry, ale opravdu není trvanlivý. Já jím budu plnit tak den dva před Vánoci. Teď si to za pár dní lajznu jen se Salkovým a koncem tohoto týdne s převařeným vajíčkovým.
|
wer |
|
(11.12.2010 16:48:11) jak děláš převařený vajíčkový?
|
zerat |
|
(11.12.2010 17:06:06) Zemíku, mixují se vajíčka s cukrem tuším půl hodiny a pak se to mixuje nad vodní lázní. Potom po vychlazení se vmixuje máslo. Je docela hodně pracný, ale opravdu dobrý, rodinný klenot. Recept musím pohledat, letos nejsem přesvědčená, že budu cokoliv krémové péct - v jednu chvíli se mi chce a pak čekám až mě to zase přejde
|
zerat |
|
(11.12.2010 17:07:36) Jsem letos fakt nějaká šílená a pečení mě fakt skoro obtěžuje, pořád dumám, čím to je Manžel před chvíli pronesl, že se na to mám vykašlat, že stejně bude sladkého i tak doma dost, tak si říkám, že má nakonec možná i pravdu
|
|
Ivuljenka |
|
(11.12.2010 17:15:29) tak já ho teda půl hodiny nešlehám,ale dělám taky, na nejvyšší výkon elektrickým šlehačem a stačí mi tak 10 minut max. Ten je u nás stejně nejoblíbenější
|
zerat |
|
(11.12.2010 17:29:56) Ivuljenko, obměn je hodně, ale já prostě tento našlehaný miluju a lepší jsem nejedla. Babička jím po generace plnili medáky, opravdu generacemi osvědčený jen já ho teda víc převařuju(ale fakt hlídám aby to nezačala karamelizovat, vloni u jedný dávky se mi to opravdu začalo chytat na stěny hrnce...) než ho převařovala, kdy babička a vloni to zkoušela i moje maminka a říkala, že na chuti to neubralo. Sakreš, se nemůžu rozhoupat jestli jít péct nebo ne
|
|
|
wer |
|
(11.12.2010 17:40:10) tak to šlehání ve vodní lázni mě odrazuje,jsem taky líná (možná spíš unavená,ke konci roku,jako by na mě šla únava,jak každý týden v pátek)
mám taky rodiný krém vařený a z vajec,patří tam celé máslo,šťáva z 6 velkých citronů,spousta cuku,rospustit,do toho 6 celých vajec,převařit, ano vařit i s těmi vejci,stále míchat, plní se tím linecké košíčky,nahoru na ozdobu lískový oříšek,mňam babička,která byla vždycky velice opatrná co se kdy kazí, má u tohoto receptu poznámku vydrží až tři týdny
|
Ivuljenka |
|
(11.12.2010 17:57:54) jo jo ten vařený má dlouhou životnost. Cukrářky tam dávají ještě lukanu (ale brr to já nerada)
|
|
zerat |
|
(11.12.2010 17:59:08) Zemíku, my tam máme poznámku "velice trvanlivý" a fakt vím, že babička napekla hromadu medáků (mimochodem asi si recept vezme s sebou do hrobu )a pak se to jedlo hooodně dlouho. Můj tatínek od ní nikdy nechtěl k narozeninám nic jiného než medáky. Ale ta práce s tím!
|
wer |
|
(11.12.2010 19:09:26) po nší babičce zůstal sešit receptů,ale ta její práce a zkušenost tam chybí moc mi chybí
|
zerat |
|
(11.12.2010 19:31:15) Naše ještě žije, ale už na to nemá sílu a když recept nadiktuje nějak nejsou jak by měly být, ale tak to bylo vždycky. Ona sama si neuvědomuje, že by dělala něco jinak... fakt nevím Musím se zeptat mamky. Každopádně ty medáky chutnali jako dnešní Medovník, jen to byla nižší vrstva - dvě placky, mezi tím krém a nahoře udělaná domácí čokoláda z kakaa. Jééé dala bych si
|
wer |
|
(11.12.2010 19:40:29) naše babička měla ty recepty zapsané a podle nich pekla,případně si tam ještě udělala nějaké poznámky,takže se to dá ale když jsem poní chtěla vysvětlit něco běžnějšího co dělala často a už po paměti,tak jsem se taky nic kloudného nedozvěděla,vždycky jenom "to je jednoduché,dám tam to a to a... zamíchám,přidám...." a já z toho nevím nic
|
zerat |
|
(11.12.2010 20:23:05) S babičkama to hold bývá těžké v tomhle směru Ta naše se tolikrát snažila předat recept a mám pocit, že to fakt nikdo nepobral. Ale žije s mojí maminkou, tak musím vyzjistit, jestli je fakt nezvládá udělat. Mít ten recept, tak jdu okamžitě dělat ten krém - pracnost nepracnost.
|
Elefantka,1beruška a 2broučci |
|
(11.12.2010 20:25:26) pěkný večer, nemáte některá, prosím, nějaký vyzkoušený recept na cukroví s mákem a takové ty sezamové sušenky???
Děkuji předem
|
zerat |
|
(12.12.2010 9:37:06) Elefantko, tohle dej raději jako samostatné téma. Není jisté, že ten koho sem přitáhne nadpis týhle diskusí ví i něco k máku a sezamu. Já osobně žádný takový recept na vánoční cukroví neznám, takže poradit neumím.
|
|
|
|
|
|
|
|
zerat |
|
(11.12.2010 18:08:10) Zemíku, s tou leností jsme na tom letos stejně, ale já už jsem to těsto na medové trubičky splácala, tak mě to rozhodně nemine
|
|
|
|
|
|
Razivia |
|
(11.12.2010 21:32:42) To se Ti do Vánoc zkazí. Když se ti srazí krém ze salka, dej to do teplé vodní lázně a šlehej. Ten se zrovna opravuje docela snadno, je to samej tuk...
|
|
|