neznámá |
|
(14.12.2010 11:42:25) Každý rok kupujem štoly v Lidlu, mají je neuvěřitelně dobrý. Letos bych štolu zkusila udělat. Na internetu je množství receptů, ale jaký je ten nej "jako z Lidlu"? Chtěla bych jí naplnit mletýma oříškama nebo marcipánem. Hodně receptů je jedlá hned a s tvarohem, to asi nebude ta pravá, ta se musí nechat odležet - nebo ne? Máte nějaký opravdu tradiční recept na nejlepší štolu?
|
Pole levandulové |
|
(14.12.2010 11:44:43) Recept nekde mam, ale co vim, tak babicka delala to same testo jako na vanocku, jenom to nepletla, ale prelozila a upekla. Jeste teple potrela rozpustenym maslem a pocukrovala, stola krasne zvlhla. Do testa davame hodne mandle a kandovane ovoce s rozinky, obcas vlasaky. Stolu z Lidlu neznam, nenakupujeme tam.
|
Renda | •
|
(14.12.2010 11:46:49) Hlavně se ta tradiční , netvarohová, musí nechat dlouho uležet, aspoň 3 týdny. Dělávala jsem jí, ale nikdo to moc nechtěl jíst, že je to moc sladké, tak jsem se vrátila k vánočce.
|
neznámá |
|
(14.12.2010 11:48:25) Ta z Lidlu právě tolik přeslazená není, pokud to není marcipánová.
|
|
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(14.12.2010 12:04:05) Ten nej, jako z Lidlu
Jsem kulinární snob, vím to o sobě, ale tohle mi fakt vhání slzy do očí. Jinak se omlouvám, věřím, že ta štola z Lidlu ti chutná...
|
neznámá |
|
(14.12.2010 12:10:27)
Já lepší nejedla, většina jich je vysušená, tvrdá nebo je to vánočka.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(14.12.2010 12:53:43) Hodná, že ses neurazila
|
uhugo | •
|
(14.12.2010 13:33:34) Já se štoly z lidlu musím zastat - ona fakt není špatná. Nemám teda srovnání s originálem z německé domácnosti nebo cukrárny, ale je to lepší, než co jsem zatím pořídil u místních rádobypekařů. Což mě přivádí k otázce - kde v ČR koupit dobrou štolu?
|
|
|
|
Deja |
|
(14.12.2010 12:55:40) Hihi, to mi připomělo, jak kluci chválili maželovi polívku, že je tak dobrá jako z pytlíku.... Mořil se s ní poctivě v polní kuchyni a málem ho kleplo.... Pak si to zdůvodnil úrovní kuchyně v rodině
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(14.12.2010 13:16:03) Dejo, babička se jednou takhle k smrti urazila, když jí návštěva pochválila zelí, že je "jako z hospody".
|
|
|
Razivia |
|
(14.12.2010 16:56:58) Kopřivo, jsme ta tom stejně ! Naposled mě takhle dorazilo téma se svíčkovou "jako z hospody" (ble )
|
|
|
Inka | •
|
(14.12.2010 12:21:29) Z Lidlu teda neznám. á dělám tohle Štola Smícháme 250 g tvarohu, 200g pískového cukru, 250g másla, 2vejce, 50g kokosu, 450g polohrubé mouky, 1prášek do pečiva a 100g kandovaného ovoce. Vypracujeme těsto, přehneme na dvě třetiny a dáme péct. Při pečení potíráme rozpuštěným máslem s rumem. Po upečení znovu potřeme a hned posypeme moučkovým cukrem, aby se zapil. Nechávám uležet na balkóně 3 týdny, ale myslím, že to není nutné.
|
Vanka |
|
(14.12.2010 13:31:42) Loni mě to chytlo a dělala jsem 4 štoly za sebou abych přišla jak na to. Průšvih je že nevím jak má chutnat ta úplně správná. tuhle jsem nakonec vyhodnotil jako nej VÁNOČNÍ ŠTOLA
-250g polohrubé mouky 250 -špetka soli 1/6 lžičky soli -25g droždí (půl kostky) sušené droždí na ¼ kg těsta -65g cukru krystal 50 -1/8l mléka 1dl -100g másla 100 tuku (máslo a sádlo) -25g kandované pomerančové kůry 50 kandovaného ovoce -25g kandovaného ovoce rum na namočení ovoce -25g rozinek ½ vanilkového cukru -2 lžíce rumu 40g másla na potření
Těsto proděláme, necháme kynout (klidně i 3 hodiny). Rozválíme na 1cm silný plát, okraje přehneme ke středu a nakonec těsto přeložíme napůl, znovu necháme kynout. Dáme péci při 170 C prvních deset minut. Pak snížíme teplotu na 160 C a dopečeme. Po dopečení 3x potřeme máslem. Zabalíme do alobalu a necháme 14 dní.
|
Vanka |
|
(14.12.2010 13:36:31) Vysvětlení, ta druhá čísla na řádku jsou vlastně druhý recept - velmi podobný. tuším že víc chutnal ten vpravo. ale jinak manžel a děti to ochutnali, chválili, ale nakonec se shodli na tom že klasická vánočka pomazaná máslem jim chutná víc. tohle se totiž nehodí k pomazávání a tím pádem vítězí klasika
|
Vanka |
|
(14.12.2010 13:38:53) jo a ještě - jestli to budete někdo srovnávat s průmyslově vyráběným výrobkem který vám chutná, tak je víc než jasné že tahle domácí neuspěje - tak to prostě je. to je jak s vánočkou, když někomu chutná z krámu, je domácí zklamaný a naopak
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(14.12.2010 13:49:06) Dík. Něco jsem našla v Apetitu, ten zatím nezklamal. A určitě zkusím i recepty tady. Na vánoce se sejdem celá rodina, tak se to určite ezkazí. Dám vědět, která byla nejchutnější.
|
Ina | •
|
(14.12.2010 13:51:59) Mně tedy ty hutné, těžké, marcipánové atd. štoly nechutnají, dávám přednost českým, typu z Intersparu apod. Německé jsou na můj vkus moc sladké.
|
|
|
Edka | •
|
(22.12.2010 23:25:23) Tie čo sa predávali na Slovensku boli tiež výborné. Teraz pred sviatkami už neboli v predaji. Kúpila som ju len raz náhodou v akcii, tak nekúpiš? Bola s makom, čokoládou, orechami a hrozienkami za nejakých O,78€.
|
|
|