kambala |
|
(6.2.2011 21:08:04) Ahoj, prosím, vysvětlíte někdo kuchyňskému diletantovi (mně), jaký je rozdíl mezi muškátovým oříškem x květem, resp. jak je používat?
Vždycky jsem používala jenom trošku oříšku do speciální bramborové kaše. Jinak nic (jsem taková muškátová panna).
Díky
|
Ivona,Klára02,Tereza06 | •
|
(6.2.2011 21:16:13) rozdíl jsem nijak neřešila,ale květ používám do bílých polévek(kulajdy,žampionové,ze zelených fazolek)nastrouhaný ořech do špenátu,jinak nevím k čemu se ještě hodí-doufám,že se to dozvím od jiných
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(6.2.2011 21:19:03) Podle mě je květ o něco jemnější, má míň výraznou a míň ostrou chuť než oříšek. Ale když nemám jedno, většinou tam lupnu druhý
|
kambala |
|
(6.2.2011 21:23:19) takže to nechutná ÚPLNĚ jinak? jako třeba pomerančové květy jsou něco jiného než pomeranče....
já používám do zapečené kaše: rozmačkané vařené brambory, méně mléka než jindy, sůl, dvě syrová vajíčka, nasekané bylinky a právě muškátový oříšek. všechno promíchat, našlehat, hutnou kaši nastříkat na plech takovým tím pytlíkem (já to kydám lžící) a zapéct
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(6.2.2011 21:32:31) Kambalo, chutná to SKORO stejně. Rozdíl snad poznáš, když ochutnáš to koření samotný, v jídle podle mě ani ne. Akorát je tradice po babičkách dávat do vánočky "květ" a do zapečenejch brambor "oříšek", páč "se to tak dělá", ale to bude tak celý
Asi jako že podání žalobce se číslujou římskejma a podání žalovanýho arabskýma. Nemá to důvod, není v tom rozdíl, ale dělá se to (a vlastně to taky dělá jen někdo ).
|
kambala |
|
(6.2.2011 21:34:04) tyjo, já vždycky čísluju římskejma
|
kambala |
|
(6.2.2011 21:36:17) tak asi zustanu i u toho orechu:)
otazka ma puvod ve skutecnosti, ze jsem prave udelala revizi koreni a objednala novy koreni pro sebe a kamarady asi za 1600 a ziram, co si to tam lidi objednavaji, ze to ani neznam
|
|
|
|
|
|
Cow :-) |
|
(6.2.2011 21:25:44) mám mletý mušk. oříšek i mletý mušk. květ. Barva stejná, aroma stejné, konzistence stejná. Rozdíl jsem nepochopila.
Běžně jsem používala oříšek, ale pak jsem chtěla vyzkoušet jeden nový recept na kynutou /ručně dělanou/ vánočku a byl tam požadován květ. Tak mám tedy i květ, no....ale vystačila bych si i s ořiškem. Čekala jsem větší "zázrak".
|
|
neznámá |
|
(6.2.2011 21:31:11) Muškátový oříšek používám do bramborových jídel (knedlů, kaše, zepečených) a rybí polévky, ale to asi každý. Moc mi chutná v kynutém těstě, třeba ve vánočce. Květu jsem na chuť nepřišla, přide mi výraznější a štiplavější. Já upřednostňuju ořech. Máte někdo mlýnek na muškátový oříšek? Já o něm dost uvažuji, ale nechci se spálit.
|
Jája | •
|
(7.2.2011 8:31:43) Mlýnek nemám, vždycky ho jedu hranou nože.
|
|
Inka | •
|
(7.2.2011 9:24:32) Mám na něj malinký struhadýlko.
|
|
|
FialoFka |
|
(6.2.2011 21:44:20) Muškátový oříšek používám do nádivky, do cuketové nádivky, do květákové a brokolicové polívky.
Muškátový květ jsem ještě nekoupila, neviděla ani nepoužila
|
|
DaVinci |
|
(7.2.2011 8:25:39) Oříšek přidávám do sýrových omáček na těstoviny. Mám takový malý strhadýlko.Květ používám do květákové a brokolicové polévky.
|
|
Inka | •
|
(7.2.2011 9:27:38) Oboje to je z jedné rostliny muškátovníku pravého, květ je na mě dost výraznej, dávám akorát do květáku. Oříšek je jemnější.
|
|
angrešt |
|
(7.2.2011 9:54:45) "oříšek" je semeno, "květ" míšek, který to semeno obaluje. Oba mají chuť i vůni podobnou, ale květ voní výrazněji. Proto se tam, kde má být muškátové aroma jen jemné, používá oříšek, a pro výraznější potom květ.
Já kupuju obojí. Oříšek strouhám (mám na něj ministruhadélko) do bešamelu, tedy potažmo do všeho, kam používám bešamel - krémové polévky, zapékané pokrmy. Akorát do květákové polévky dávám místo oříšku květ, v té mám prostě ráda hodně výrazný muškát. Pak strouhám oříšek do bramborových jídel, do dýňových jídel a do kynutého pečiva.
Květ kupuju mletý (do té květákovky), ale hlavně si ho kupuju vcelku. A dávám ho jako jedno z koření do vývarů. Vyčetla jsem to ve starých receptech z 19. stol., že se to tak dělalo, a je to fakt dobré. Používám schválně květ vcelku, protože z něj ulomím akorátní kousek a pak při cezení vývaru ho vyndám. Kdybych strouhala oříšek nebo sypala mletý květ, tak mi tam zůstaně ta drť a dělá to ve vývaru bordel.
|
|
milan | •
|
(28.4.2011 5:18:46) Muškátový oříšek, je plod.Květ je vlastně jeho slupka.Přeji dobrou chuť.
|
|
|