kambala |
|
(7.3.2011 16:35:25) Možná se ptám jako tydýt, ale co to je emulgátor? Dorazila mi ta čokoláda z kokosového mléka (díky, dámy, je super!!!!) a je tam:emulgátor - sojový lecitin.
A pak jsem zjistila, že je emulgátor všude. A já nevím, co to je Nikdy jsem nepotřebovala číst popisky od jídla a teď se ve třiceti letech nestíhám divit
|
jjenny+Jeníček 02/2008+Filípek |
|
(7.3.2011 16:37:45) Emulgátor alebo emulgačné činidlo je v chémii a potravinárstve organická látka, ktorá zmenšuje povrchové napätie (je schopná absorpcie a tvorby filmu) na rozhraní medzi dvoma nemiešateľnými kvapalinami, čím umožňuje vznik emulzie týchto dvoch kvapalín. [upraviť]
|
kambala |
|
(7.3.2011 16:38:28) muáá, tak hned je mi to jasný, díky takže to jako lepí čokošku dohromady, jo?
|
štěpánkaa |
|
(7.3.2011 16:39:52) jo, pochopila jsi to dobře, lepí to jednotivé molekuly čokošky k sobě
|
kambala |
|
(7.3.2011 16:41:28) štěpánko dík, v podstatě jsem spoléhala na Tebe Takže je to bezpečný, ne?
|
kambala |
|
(7.3.2011 16:53:52) jjeny ja ji beru jako ochrance sveho dusevniho zdravi
|
|
|
Jaana2 |
|
(7.3.2011 16:47:46) Kambalo bezpečnýho v jídle dneska není asi nic , ono i biopotraviny jsou pěstovaný v hlíně, kde se najde lecjaký sajrajt např. z kyselých děšťů. Když o tom člověk víc ví, tím míň se pak s chutí nají. Věř mi, jsem v tom paranoik
|
kambala |
|
(7.3.2011 16:53:24) jaano, jenže já to teď už číst musím, když jsem zjistila, co všechno nemůžu...je to pěkná pruda, ti povim
|
|
|
štěpánkaa |
|
(7.3.2011 16:50:39) asi záleží jaký emulgátor tam je, ale tohle tedy nevím - který ano, který ne. Obecně se nedá říct emulgátor fuj nebo emulgátor OK, je jich moc druhů, trošku jsem pohledala, takže více info najdeš třeba tady: http://www.ekoserver.cz/index.php/write/clanek/30/
|
kambala |
|
(7.3.2011 16:57:37) štěpánko, teď váhám, jestli to číst, pač jestli se dozvim, že nemůžu sojovej lecitin, tak asi zůstanu na suchejch bramborách, v bezmléčných věcech je to VE VŠEM
|
štěpánkaa |
|
(7.3.2011 17:04:34) kambalo, nepostřehla jsem, jaký máš problém - asi celiakii, když jsi to dala do téhle diskuse. Sójový lecitin - proč bys nemohla? Radši koukni, ať ti to neškodí
|
kambala |
|
(7.3.2011 17:06:02) štěpánko, dala jsem to sem, protože je to podobné, nemůžu bílkoviny kravského mléka (což nemůže i hodně celiaků). a tou sojou se mlíko nahrazuje...ale když je to ve všem, tak to snad nebezpečné být nemůže, ne?
no nic, tak já jdu pracovat, jen mne to zaujalo.
díky všem
|
|
|
|
|
|
|
|
Hudba Ainur |
|
(7.3.2011 16:39:31) prostě aby to šlo smíchat a drželo to pohromadě?
|
|
|
Dalalmánek |
|
(7.3.2011 16:47:04) Tak jak píše jjenny, emulgátor dokáže spojit látky na bázi vody s látkami na bázi tuku. Přirozené emulgátory jsou třeba ve vaječném žloutku - a díky tomu si můžem udělat majonézu.
|
|
Mickey16 |
|
(7.3.2011 19:33:04) Je vsude od jidla po kosmetiku, spoji tuk a vodu (jinak by tuk plaval na hladine)... mmch mliko je v podstate taky emulze
|
|
Markéta Kukačová | •
|
(22.11.2012 18:17:11) je to náhraška která je obsažena skoro ve všech potravinách ale nevěs hlavu všechny nejsou škodlivé některé třeba i pomáhají zdraví když tak se podívej na www.emulgatory.cz a najdeš to v seznamu emulgátorů :DD
Markéta (12 let)
|
|
|