Krevetka |
|
(3.6.2011 16:48:41) Hezké odpoledne,
moc prosím všechny šikovné kuchařky, můžete mi doporučit recept na dobrou jahodovou marmeládu/džem? Děkuji moc.
|
angrešt |
|
(3.6.2011 17:05:54) Včera jsem udělala šest skleniček
Dělám různě. Někdy klasicky - odpařovanou bez dodání pektinu, ale to je pracné.
Někdy (včera, ve vedru se nehodlám přetrhnout) používám Gelfix, většinou 1:1. Jahody rozmačkám šťouchadlem na brambory, přivedu k varu a provařím cca 2 min., pak vmíchám Gelfix smíchaný s třemi lžícemi cukru, znovu přivedu k varu. Nakonec vsypu všechne cukr (množství podle typu Gelfixu - je to na sáčku napsané), opět přivedu k varu a provařím 3 minuty.
Mezitím si vyvařím víčka na skleničky (skleničky dávám do myčky na 70st.). Víčka se teoreticky vyvařovat nemusejí, ale je to bezpečnější. Vysuším je kuchyňskými papírovými utěrkami - musejí být suchá.
Marmeládu nandám do skleniček, pečlivě papírovou utěrkou otřu okraje, ale nesahám na ně rukama, držím skleničku níž. Pak zašroubuju víčko a skleničku dám na 5-10 min vzůru nohama. Poté otočím normálně. Nenechávej je otočené moc dlouho, to je častá chyba - pak se nevytvoří žádoucí podtlak.
|
angrešt |
|
(3.6.2011 17:08:14) Jo, a zapomněla jsem! Do každé marmelády přidávám špetku soli a špetku kyseliny citronové - chuť je pak mnohem lepší a sůl navíc zlepšuje želírování.
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(3.6.2011 17:10:04) dělám podle Dr. Oetkera s Gelfix Extra 2:1
http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7pwlbq.cz.html
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(3.6.2011 17:10:34) jo a skleničky vypláchnu rumem
|
|
|
Hankie+3 |
|
(3.6.2011 17:17:14) Jahody rozmačkám šťouchadlem na brambory a dělám podle návodu na kupovaném pytlíčku. Oranžová barva, Quittin. Lepší nemá ani babi
|
Krevetka |
|
(3.6.2011 17:43:27) Všem moc děkuji, syn mi začal zvracet, takže jsem uklízela...nikdy jsem nezavařovala sama, jen přesnídávky a s babčou zeleninu. Angrešt, to je fajn, že nebudu muset sterilovat, díky všem.
|
|
|
remus |
|
(3.6.2011 18:22:46) Nedoporučuji 2.1 ale 3.1, pokud máš tedy sladké jahody, v tom 3:1 se přidává méně cukru a ta marmeláda je moc dobrá, není přeslazená, jinak já tedy kupuji roky Gelfix, 2:1 používám na rybíz a meruňky, 3:1 na jahody a jablka
|
|
|