jirkajurka |
|
(14.6.2011 11:35:05) Když z mrazáku vytáhnete kosti nebo maso na polévku, čekáte až rozmrzne a pak ho dáte vařit nebo ho dáte rovnou do studené vody na šporák a začnete zahřívat?
|
Luc. |
|
(14.6.2011 11:36:27) Já dávám rovnou do studené vody a začnu vařit.
|
|
angrešt |
|
(14.6.2011 11:42:51) Vytáhnu den předem, v lednici nechám rozmrznout. Vývar začnu opečením všech kostí, masa a zeleniny buď v hrnci, když je toho málo, nebo to dám na pekáč do trouby a zapeču, když je toho na hrnec moc nebo je to "neskladné" jako kuřecí skelet. Pak zasmahnu rajským pyré a zaliju studenou vodou, přivedu k varu, seberu pěnu, vložím koření a vařím - probublávám cca 6 hodin.
|
Elíláma |
|
(14.6.2011 11:47:33) angrešt: a co způsobí to zapečení, sím sím?
|
angrešt |
|
(14.6.2011 11:50:39) hlavně chuť - Maillardova reakce A pak také to, že se povrch masa rychle zkoaguluje a pak se z něj jen pomaluvyvařují jednodušší peptidy a neuvolňuje se tolik celých bílkovin, které pak ve vývaru zkoagulují a udělí tu pěnu, která, když se nesebere, se rozptýlí ve vývaru a zakalí ho (což vadí vzhledu), ale hlavně zvýší jeho kazivost.
|
Elíláma |
|
(14.6.2011 12:01:14) angrešt: aha, skvělý! Tak příště to tak udělám! To jsou super tipy, díky!
|
|
Mrej |
|
(14.6.2011 13:09:52) teda angrešt, už jsem jednou žasla nad precizností tvého výkladu, co ty jsi vzděláním či profesí, potravinářský chemik či čo?
|
|
|
|
jirkajurka |
|
(14.6.2011 12:05:12) Díky, tohle dělám taky, když mám tu správnou vařící náladu a čas. Dnes přemýšlím o zrychlené variantě a jak vidím, tak to jde hodit do vody i zmrzlý.... Díky všem......
|
|
|
Mája+M(7/11) |
|
(14.6.2011 13:46:21) Obojí je možnost. Maso vytahuju večer (i kosti na polévku), takže ráno jsou rozmrzlý, ale když si vzpomenu až dopoledne, tak hodím zmrzlou kost rovnou do tlakáče, přihodím zeleninku a vařím. Nic se nestane.
|
|
Insula |
|
(14.6.2011 17:53:49) Hážu do papiňáku.
|
|
|