| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)?

 Celkem 14 názorů.
 Limai 


Téma: Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)? 

(1.8.2011 15:24:30)
Začala jsem nedávno sbírat masáky,které jsem až dosud nesbírala,protože chuťově lepší houbu neznám(houby téměř nejím,až na pár vyjímek).Samozřejmě jsem si nastudovala důkladně rozdíl mezi masákem,muchomůrkou tygrovanou a šedivou,ale i tak se trochu bojím,abych nesebrala něco jiného.Máte nějaký fígl,podle čeho se dá naprosto spolehlivě identifikovat,že masák je skutečně masák?Nerada bych to poznávala při výplachu žaludku,že jsem sebrala něco jiného,hlavně to jedí i děti,nechtěla bych je otrávit.
 .ganesha. 


Re: Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)? 

(1.8.2011 15:28:54)
Je vždycky růžový. Pokud je někde ve stínu, kde na něj nešlo tolik sluníčka, tak může být trochu do šediva, ale stačí sloupnout kousek kůrky a růžová se někde ukáže.
Souhlasím, za mě taky nejlepší houba!
Miluju ji odmalička, naučila mě je sbírat babička.
 FialoFka 


Re: Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)? 

(1.8.2011 15:29:17)
Dneska jsem jich nasbírala kolem padesáti :-)




Masák má VŽDYCKY narůžovělou nohu, z 99% červavou. Má i narůžovělou hlavu a všechny takové ty kazy na houbě jsou dorůžova. Nejlíp si ji můžeš splést se šedivkou a muchomůrkou tygrovanou - ta je jedovatá, má velmi podobný klobouk, ale noha je ÚPLNĚ BÍLÁ a není růžová VŮBEC.

Je výborná na obalení nebo na falešnou dršťkovou.
 FialoFka 


Re: Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)? 

(1.8.2011 15:30:11)
Jinak platí, že když se ti prostě nějaká nebude zdát a nebudeš si jistá, tak jí vyhoď a je to ~;)
 Insula 


Re: Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)? 

(1.8.2011 15:29:45)
Když ho nařízneš, tak prý bude řez růžový. Ale já to jen slyšela, nesbírám je. ~;)
 Bára a kluci 


Re: Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)? 

(1.8.2011 15:53:37)
Já se řídím tím, že na lomu růžoví - když jí prostě uříznu nebo zkusím odloupnout kousek kloboučku, tak na "rance" zrůžoví. Když si nejsem jistá, tak jí neberu :o) Naštěstí doma jím houby jen já...
 Betina 


Re: Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)? 

(1.8.2011 15:56:39)
no jelikož se houba jmenuje muchomůrka růžovka - tak opravdu musí být narůžovělá
na nožce je prstenec a celé i klobouk musí být opravdu narůžovělý, nejlíp sloupnout kousek slupky z klobouku a dužina pod slupkou musí zrůžovět (až spíš tak do tmavorůžova), jinak nebrat
ale i když už je sbírám dlouho, občas si nejsem tak úplně jistá a to potom neberu (hlavně ty velké už přerostlé)
zatím žiju, tak je asi docela poznám
 Meta 


Re: Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)? 

(1.8.2011 15:58:09)
Zásadní věc je, že si zkontroluješ nohu. Jak to má u země kalich, NENÍ to masák.
 Vanka 


Re: Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)? 

(1.8.2011 16:09:43)
už delší dobu zkouším vysledovat zda lze poznat jednou houbu podle toho že voní.

už to takhle očuchávám 3 roky a mimo holubinek (oblíbená houba mojí mámy) bych řekla že tohle pravidlo platí. teď ještě jak má kdo citlivý čich, že.

u masáka to platí rozhodně - masák voní, mochomůrka není cítit nijak.
 Pruhovaná 


Re: Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)? 

(1.8.2011 16:31:38)
Podle vůně se nejlíp pozná žampion, voní po anýzu.
 Pruhovaná 


Re: Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)? 

(1.8.2011 16:31:08)
A důležitý znak, ještě jsem ho tu nečetla: prstenec musí být podélně rýhovaný (muchomůrky mají hladký).
Takže:
noha BEZ kalichu
růžová barva, aspoň na lomu
rýhovaný prstenec

Už jsem jich snědla moc... ~;)
 Feliz 


Re: Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)? 

(1.8.2011 16:47:14)
Vždycjy je lehce narůžovělý, i po dešti a má rýhovanou sukýnku ~;)
 Binturongg 


Re: Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)? 

(1.8.2011 21:09:34)
Nemá pochvu a má rýhovaný prstenec. Bývá červavý a vždy růžový.
 Orec 
  • 

Re: Jak spolehlivě poznat masáka(muchomůrka růžovka)? 

(24.8.2011 14:21:22)
Absolutně nejlépe poznáš růžovku (masáka), po sloupnutí vrchní slupičky vžy hlava narůžový. Pokud bude někde nakouslá od lesních hlodavců, nebo lesního slimáka, je tím pádem jedlá ale základní pravidlo je, že když seberu rúžovku, tak má na noze jakoby bambulovitý konec, u něho špičku odrízni a skoro každá má jemně prodírkovanou až do tmavě růžova tuto část malími červíky, která jsou sotva videt. To většinou odříznu a do zdravé části nohy. Pokud je mladá a nemá tento efekt, tak platí pravidlo, že když ji dám očištěnou, olopanou hlavu do ledničky, tak vždy do druhého dne zrůžový. Jedovatá houba ti to neudělá a jak už psali předešlí rádci, když si nejsem jistý, tak sní seknu do koše. Mladé hlavičky i s nohou jsou výborné v bramboračce, jinak nohy od růžovek dávám do smaženice i do polívek. Dá se podusit na sádle a docela slušně zamrazit, stačí tuto míchanici lehce osolit a tak pořádnou lžíci na litrový kastrůlek sádla a podusit (cca 15 min.). Výborná pod maso, ale i jako řízek, nejlepší na drceném kmíně, másle, osolit a orestovat, osmažit jako pstruha, (cca 15 min.)buďto celé hlavy a nebo jako míchanici s čerstvým chlebem výborná mňamka!!! Dobrou chuť a příjemný lov této pochoutky!

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.