MishuI |
|
(2.8.2011 12:31:31) Už mám nasušeno na celý rok,chtěla bych teď něco zamrazit. Mají se houby před zamražením povařit nebo ne?
|
AgataFík |
|
(2.8.2011 12:33:15) Já je před zmrazením povařím.
|
|
Králíček4 |
|
(2.8.2011 12:33:15) Můžou a i nemusí.Ale povařené vydrží v mrazáku delší domu než nepovařené a i jsou skladnější,jelikož zmenší svařením svůj objem.
|
|
Veverka16 |
|
(2.8.2011 12:34:14) Mish,já jen nakrájím na kostičky a uzavřu do mnoha igeliťáků(aby mi nenačuchla zmrzlina) pak hodím rovnou do jídla...
|
MishuI |
|
(2.8.2011 12:37:19) Já to tak loni udělala taky a nic se nestalo.Jen jsem slyšela pár názorů o nutnosti povaření,tak jsem znejistěla.
|
|
|
Persepolis |
|
(2.8.2011 12:35:35) Já je jenom spařím
|
|
Katka, kluci 12 a 8 | •
|
(2.8.2011 12:36:38) Nakrájím,na pánev dám kapičku oleje (ale jen kapku), hodím na to houby, zamíchám, ony pustí vodu a tu vodu nechám vydusit.Pak si udělám do sáčků porce do mrazáku, hodně to šetří místo, neboť houby zmenší při tom podušení objem.
|
MishuI |
|
(2.8.2011 12:38:06) Jenže podruhý už nepustí tu voňavou a barvou charakteristickou houbovou "omajdu",ne?
|
Katka, kluci 12 a 8 | •
|
(2.8.2011 12:40:13) Nedusíš je pů hodiny, jen opravdu chvilečku, aby ses zbavila přebytku vody. Fungují pak úplně v pohodě, i voňavá šťávička je...mě se naopak zdají i trochu lepší, ty za syrova zamražené mi pak po rozmražení připadají trochu moc mokré...
|
MishuI |
|
(2.8.2011 12:41:44) Tak to já nevím,jestli jsou mokré,já je používám na vaření hned zmrzlé,nerozmražuju předem
|
|
|
|
|
remus |
|
(2.8.2011 12:38:06) Určitě povař, čerstvé do mrazáku jedině žampiony, jinak povařit- na té pávničce, aby pustily vodu a zmrzlé houby se jíst nemají, prý
|
MishuI |
|
(2.8.2011 12:38:24) Důvod?
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(2.8.2011 12:48:14) Tak tak - pochybuju, že to má nějakej důvod.
Já dávám do mrazáku syrový a pak je hážu ještě zmrzlý do polívky nebo k masu na pekáč. Smažený v polívce by mi teda asi nechutnaly.
|
|
remus |
|
(2.8.2011 12:48:45) Tak jsem se zeptala o pár let moudřejší sousedky, prý po přejití mrazem houby vylučují něco škodlivého, proto se nemají sbírat ani po prvních přízemních mrazících v lese. Každopádně já je povařuji kvůli jejich aroma, tím varem se eliminuje, jinak je od nich nasmrádlý celý mrazák.
|
MishuI |
|
(2.8.2011 12:50:06) O to aroma já právě nechci přijít.Ať mi klidně smrdí houbama i všechno ostatní,varem se to stejně zlikviduje.A neptala ses,CO tak škodlivého vylučují?
|
remus |
|
(2.8.2011 12:54:50) tak to neboj, to aroma jim po rozmražení zůstane, taková kulajda nebo houbová omáčka v zimě
Jinak prý nějaký enzym, prý je vlastně každá houba nejedlá, kromě syrovinky, proto se musí tepelně upravovat těch 20 minut, jinak člověka nadým. schválně pohledám na googlu, jestli tam něco nebude.
|
|
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(2.8.2011 12:53:56) Náš mrazák nenasmrádá. Jak taky, když jsou houby v mikroteňáku...
K tomu přemrznutí jsme na netu našla tohle: Houby by neměly být několikrát přemrzlé, protože pak vznikají sekundární otravy z patogenů obsažených v nahnilých kusech.
Žádný nahnilý houby neskladuju.
|
MishuI |
|
(2.8.2011 12:54:32) asi tak.
|
|
remus |
|
(2.8.2011 12:58:01) no tak já je mám zrovna v šuplíku se zmrzllinou a jak je nespařím, tak to cítit je a ta jahodová načuchlá zmrzka nic moc. To je jako pažitka, tu můžu zavřít do misek, nandat přes ně ještě tři igeliťáky a stejně načuchne celý šuplík, do pulťáku jí nedávám ani omylem!
|
remus |
|
(2.8.2011 13:00:55) hele, tady jsou rady mykologů
http://hobby.idnes.cz/jak-si-poradit-s-nadurodou-hub-hlavne-nesuste-babky-promeni-se-v-jed-1fw-/houby.aspx?c=A100830_103453_houby_mot
|
MishuI |
|
(2.8.2011 13:09:50) Tak že se nemají sušit babky,jsem opravdu nevěděla.Zpracováváme je takhle celá rodina a nikomu nikdy nic nebylo
|
remus |
|
(2.8.2011 13:13:17) já tedy babky nesuším, jen nohy, klobouky nikdy, my byly v lese, přinesli sme plné košíky, mám nakrájené plné plechy, jinak ta sousedka má nejspíš pravdu, en mě nenapadlo, že ty houby vydrží mražené i roky, já se je vždycky snažím zpracovat tak do těch 6 měsíců, no tak jsem o něco chytřejší
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fous&fousek |
|
(2.8.2011 12:38:57) Je asi lepší je podusit (bez tuku), ale já jsem je vloni hodila do mrazáku jen nakrájené a vydržely mi rok. akorát to chce víc igeliťáků, jsou dost aromatické.
|
|
DaVinci |
|
(2.8.2011 12:46:05) Na zimní smaženici houby před mrazením podusím, hřiby na omáčku mrazím nakrájené na plátky a již neupravované.
|
|
saminaa |
|
(2.8.2011 12:53:43) Jenom spařit a vychladlé do mrazáku
|
|
MishuI |
|
(2.8.2011 12:55:39) To je zdlouhavý proces,kdy houby nakrájíš na tenké plátky a rozložíš na síto nebo jinou prodyšnou plochu.Krásně od toho smrdí celej byt
|
KlaudieS+M+E |
|
(2.8.2011 12:58:13) Byt smrdí chvíli, mrazák celou dobu a vlastně i dobu po tom, co tam houby nejsou A stačí noviny...
Já jen teoretizuju, houby nesbírám, nezpracovávám a nejím
|
MishuI |
|
(2.8.2011 13:00:05) Na novinách suším v nouzi,mi to s tou tiskařskou tuší moc nejede
|
|
remus |
|
(2.8.2011 13:03:32) suším na pečícím papíru
|
KlaudieS+M+E |
|
(2.8.2011 13:06:14) nebo tak...
a vlastně kecám, jednou jsem houby zavařovala jako kyselé okurky. Prý to bylo dobré (já to nejedla)
|
MishuI |
|
(2.8.2011 13:06:44) Kyselý houbičky miluju!!!
Ženský,mažem do lesa
|
|
|
|
|
|
|
Pavelčata |
|
(2.8.2011 13:47:05) Nemusí, ale je toho pak plný mrazák, myslím tím vůni těch hub, ale i povařením zmenší svůj objem. Jen je na chvilku houpnu do osolené vody, seberu tu špinavou pěnu, propláchnu na cedníku a šup do pytlíků, nechám vychladnout a mrazím :o) Jak sušíš v tomhle vlhku??
|
Ajlina | •
|
(2.8.2011 15:00:53) Mykologická přednáška s doktorem Cvrčkem
nedávat houby dětem do 3 let raději vůbec a ještě až do 6 let jen opatrně
skladovány v mrazácích, maximální doba skladování mražených hub byla doporučena do 3 měsíců
zdroj:http://www.csop-strakonice.net/obsah/prednasky/cvrcek_houby.htm
|
|
|
Limai |
|
(2.8.2011 14:35:56) Proč by se měli před mražením povařit?Je přece úplně jedno,jestli houby tepelně zpracuješ před mražením,nebo po vyndání z mrazáku.Nebo je snad někdo takový blázen,že jí syrové houby?Dokonce jsem slyšela zrovna minulý týden zcela nelogickou teorii od kamaráda,že se houby mají před mražením povařit,protože jsou po vyndání z mrazáku nacucaný vodou,kterou při mražení pustí.Ale že se houby nacucají vodou už při tom vaření,to šlo nějak mimo něj
|
Ajlina | •
|
(2.8.2011 15:02:26) Limai, protože zmrazením hub se nezastaví jejich rozkladný proces /jako např. u masa/,
|
Limai |
|
(2.8.2011 15:04:58) Ajli,já jsem vždycky měla za to,že delší tepelnou úpravou se ty škodlivé látky zničí.
|
Ajlina | •
|
(2.8.2011 15:06:17) Jednorázové zmrazení přitom houbám nevadí, všechny druhy hub kromě pýchavek se dokonce dají zmrazené uskladnit. Musíte je ovšem předem tepelně zpracovat, jak to radí zkušený mykolog Jiří Baier v předchozím článku Jak si poradit s nadúrodou hub.
Zdroj: http://hobby.idnes.cz/nesbirejte-premrzle-houby-hrozi-z-nich-otravy-varuje-mykolog-p6a-/houby.aspx?c=A101021_151648_houby_mce
|
|
Ajlina | •
|
(2.8.2011 15:06:51) Limai, jedy se vařením nezničí.
|
Limai |
|
(2.8.2011 16:46:08) Ajli,no tak to je dost nelogické,ne?Pokud najdu zdravou houbu,která není plesnivá,tak v ní žádné jedy nejsou.A plesnivý houby,ve kterých ty jedy jsou,nesbírám.Takže je logické,že když dám zamrazit houbu,mražená mi plesnivět nezačne,tudíž v ní žádné jedy ani po rozmražení nebudou.To by lidi přece nemohli jíst vůbec žádné houby,protože když si doneseš houby(jedlé houby) z lesa, a ty hned tepelně zpracuješ,musely by v nich být ty jedy taky.Jakákoli sebraná houba by se rovnalo jedovatá houba.
|
Limai |
|
(2.8.2011 16:49:21) Navíc už to tvrzení si odporuje samo o sobě-JEDY SE VAŘENÍM NENIČÍ,TAKŽE JE POTŘEBA HOUBY TEPELNĚ ZPRACOVAT(aby se ty jedy,které se neničí,zničili)
|
|
|
|
|
|
|
|