| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zpracování jeřabin

 Celkem 11 názorů.
 kosatka2 


Téma: Zpracování jeřabin 

(15.8.2011 15:48:21)
Jeřabiny jsou mi velmi sympatické, kdysi jsem je jedla v nějaké omáčce. Ráda bych se je naučila taky využívat. Zavařujete jeřabiny? Dají se konzumovat i ty obyčejné, nebo jen některé druhy? po jaké úpravě? Díky
 Lei 


Re: Jak na jeřabiny? 

(15.8.2011 15:58:27)
Pokud obyčejnou myslíš planou, tak ta Ti maximálně zkřiví pusu...na jídlo vhodná není (jedovatá taky ne, jen v podstatě nejedlá díky té kyselotrpkosti). Jedlé jeřabiny produkují vyšlechtěné kultivary. Nevím, odkud jsi, u nás na Vysočině byly celé aleje z jedlých jeřabin, takže jsme měli hody. Zavařené jsou moc dobré, zejména napůl s jablky ~w~.
 Lei 


Re: Jak na jeřabiny? 

(15.8.2011 16:03:24)
Jo a my je taky sušíme.
 Lei 


Re: Jak na jeřabiny? 

(15.8.2011 16:09:09)
Jo, to zavařování klasicky v cukerném roztoku, jablíčka na osminky. Jde i marmeláda, ale s tou zkušenost nemám.
 kosatka2 


Re: Jak na jeřabiny? 

(15.8.2011 17:55:53)
a jsou ty vyšlechtěné červené v alejích nějak poznat? rozeznám jen červené a aronii...
 Lenaseka 


Re: Jak na jeřabiny? 

(15.8.2011 16:08:55)
My (resp. naši známí) z toho děláme alkoh.nápoj - "jeřabinku". Nějak se to louhuje s alkoholem (slivovice?), víc nevím, ale je to teda potom mňamka. Možná by se dal recept najít na netu...
 Jája 
  • 

Re: Jak na jeřabiny? 

(15.8.2011 16:11:29)
Jaké jeřabiny? Červené nebo černé?
Červené - na kompot, na sirup.
Černé - špica je toto: Delikatesní jeřabiny
Do většího kastrolu dáme 2 litry vypraných plodů aronie, přidáme 0,5 litru bílého vína, 1-2 citróny na plátky i s kůrou, ochutíme skořicí a několika hřebíčky. Povaříme, přidáme 1,25 kg cukru, pomixujeme, aby v tom byly ještě kousky ovoce, a ještě horké plníme do sklenic. Vynikající s jogurtem nebo ke svíčkové jako brusinky.
Dělala jsem letos a nemá to chybu. Místo bílého vína jsem dala červené, ale chtělo by to ne jeden citrón, ale dva. Možná proto, že bílá vína bývají kyselejší.
 Lei 


Re: Jak na jeřabiny? 

(15.8.2011 16:18:18)
hmmm...přepošlu mamince, jeřábu černého mají hromadu ~R^
 Alternativní kvočna 


Re: Jak na jeřabiny? 

(15.8.2011 16:28:22)
Jé díky, taky zkusím aronií máme letos hodně...
Mám slíbený ještě od jednoho zákazníka recept na likér...:)~v~
 Levandulka+3 


Re: Jak na jeřabiny? 

(16.8.2011 12:17:58)
Jájo a dáváte to s tím vínem i dětem, nebo je to jen lahůdka pro dospělé~;)? Říkám si, že alkohol se z toho možná při vaření vypaří, ne? A zavařujete ještě potom, nebo stačí jen to nalití horké směsi do sklenic jako u marmelády?
Díky:-)!
 daba+holčička 


Re: Jak na jeřabiny? 

(15.8.2011 20:18:25)
mě máma říkala, že jedlé jeřabiny maj míň zubatý listy

http://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=1171

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.