kosatka2 |
|
(15.8.2011 15:48:21) Jeřabiny jsou mi velmi sympatické, kdysi jsem je jedla v nějaké omáčce. Ráda bych se je naučila taky využívat. Zavařujete jeřabiny? Dají se konzumovat i ty obyčejné, nebo jen některé druhy? po jaké úpravě? Díky
|
Lenaseka |
|
(15.8.2011 16:08:55) My (resp. naši známí) z toho děláme alkoh.nápoj - "jeřabinku". Nějak se to louhuje s alkoholem (slivovice?), víc nevím, ale je to teda potom mňamka. Možná by se dal recept najít na netu...
|
|
Jája | •
|
(15.8.2011 16:11:29) Jaké jeřabiny? Červené nebo černé? Červené - na kompot, na sirup. Černé - špica je toto: Delikatesní jeřabiny Do většího kastrolu dáme 2 litry vypraných plodů aronie, přidáme 0,5 litru bílého vína, 1-2 citróny na plátky i s kůrou, ochutíme skořicí a několika hřebíčky. Povaříme, přidáme 1,25 kg cukru, pomixujeme, aby v tom byly ještě kousky ovoce, a ještě horké plníme do sklenic. Vynikající s jogurtem nebo ke svíčkové jako brusinky. Dělala jsem letos a nemá to chybu. Místo bílého vína jsem dala červené, ale chtělo by to ne jeden citrón, ale dva. Možná proto, že bílá vína bývají kyselejší.
|
Lei |
|
(15.8.2011 16:18:18) hmmm...přepošlu mamince, jeřábu černého mají hromadu
|
|
Alternativní kvočna |
|
(15.8.2011 16:28:22) Jé díky, taky zkusím aronií máme letos hodně... Mám slíbený ještě od jednoho zákazníka recept na likér...:)
|
|
Levandulka+3 |
|
(16.8.2011 12:17:58) Jájo a dáváte to s tím vínem i dětem, nebo je to jen lahůdka pro dospělé? Říkám si, že alkohol se z toho možná při vaření vypaří, ne? A zavařujete ještě potom, nebo stačí jen to nalití horké směsi do sklenic jako u marmelády? Díky!
|
|
|
daba+holčička |
|
(15.8.2011 20:18:25) mě máma říkala, že jedlé jeřabiny maj míň zubatý listy
http://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=1171
|
|
|